Akwarystyka - Forum akwarystyczne AkwaŚwiat
[112 L] Akwarioum w ciągłej modernizacji - Wersja do druku

+- Akwarystyka - Forum akwarystyczne AkwaŚwiat (http://www.akwaswiat.net)
+-- Forum: Akwarium (http://www.akwaswiat.net/forumdisplay.php?fid=3)
+--- Forum: Galeria (http://www.akwaswiat.net/forumdisplay.php?fid=6)
+---- Forum: Zdjęcia akwariów (http://www.akwaswiat.net/forumdisplay.php?fid=18)
+---- Temat: [112 L] Akwarioum w ciągłej modernizacji (/showthread.php?tid=24161)

1 2 3

[112 L] Akwarioum w ciągłej modernizacji - sebaj - 21.12.2010

Witam

Mam do pokazania moje akwarium które ciągle rozwijam i modernizuje i chętnie przydały by mi się wasze podpowiedzi co mógłbym zmienić jeszcze w nim.
Ogólnie nie mam na chwile obecna pomysłu na to akwarium zainteresowałem się akwarystyką jakiś rok do półtora roku temu wiec cały czas się uczę i eksperymentuje bo w przyszłości myślę o założeniu zbiorniczka 250 - 400 L ale na razie zadowalam się tym bo moje poprzednie akwarium 250 L poszło na straty.
I mam jeszcze pytanie czy warto zmodernizować pokrywę i dodać jeszcze jedna lub dwie świetlówki np T5 czy te co są standardowo zamontowane wystarcza bo wyczytałem na innych forach ze podobno jest jakaś proporcja jeśli chodzi o ilość litrów i mocy świetlówek jaka musi być użyta na taka ilość wody.

Akwarium wymiary 80x35x40
Temp. 25 C
Sprzęt:
Filer - Kubełek Hagen Crystal-Flo 60
Grzałka 250W
Świetlówki:
Hagen Sun-Glo 4200 K 20W
Hagen Aqua-Glo 18000 K 20W
Obsada:
Neon innesa - okolo 25 szt
Skalar diamentowy - 1 szt
Kiryski - 5 szt
Bojowik samczyk - 1 szt
Mieczyk - 1 szt (RIP)

Nawożenie:

Planta Gainer Ferro+ pro (1ml na dzien)
Planta Gainer K+ (3 ml na 10L podmienianej wody + 2 ml codziennie)
Planta Gainer Clasic ( Przy podmianie wody 10ml przy podmianie + codziennie 1ml)
Planta Gainer Macro Green(1 ml na dzien)

21.12.2010r

[attachment=13556] [attachment=13557]

03.01.2011r

[attachment=13729]

20.01.2011r

[attachment=14007]

21.02.2011r

[attachment=14455]

19.04.2011r

Moje Akwarium

RE: [112 L] Akwarioum w ciągłej modernizacji - Dh0gym - 21.12.2010

Akwa może być. Zmienił bym żwirek na drobniejszy i możesz zasłonić tą rurę od filtra bo szpeci .

RE: [112 L] Akwarioum w ciągłej modernizacji - 5pirit - 21.12.2010

Tak jak przedmówca napisał, zmienić żwirek na jakiś jednolity i drobniejszy. Skalar to raczej za duży na 112L, i co to za glonojady są dokładnie? Coś na środek by się przydało bo pusto. Trochę pracy i będzie fajno ...

RE: [112 L] Akwarioum w ciągłej modernizacji - Damian4 - 21.12.2010

A deszczowni nie da rady lekko wyżej? Bo na zdjęciu wygląda jakby było w połowie akwarium. A na środek dałbym korzeń jakiś, albo roślinkę.

RE: [112 L] Akwarioum w ciągłej modernizacji - P.Wędkarz - 21.12.2010

no tą deszczownie do góry, da się zmienić miejsce grzałki i schować je za korzeń? Wtedy daj roślinę szybko rosnącą i zakryje Ci ten sprzęcik. Tak jak Ci już napisali inni użytkownicy, mniejszy żwirek. Dokup rośliny. Zależy jak Ci się bardziej podoba.CZy wolisz mieć "dziurę" po srodku a po bokach zagęszczone, czy tło z roślin. TO od ciebie zależy co lubiszSmile I ja chyba jużSmile Powodzenia.

RE: [112 L] Akwarioum w ciągłej modernizacji - sebaj - 22.12.2010

Narazie to poczatek oczywiscie nie zostawie takiej dziury po srodku akwarium bedzie dodany jakis kozen z roslinka na niej a zwirek zmienie dopiero jak bede myl cale akwarium gdzies na wakacje a z deszczownia jeszcze da sie cos zrobic musze tylko lekko przerobic obudowe .Jezeli chodzi o glonojady to sa do oddania wiec w poniedziałek powinny zniknac a skalar no cuz chcialem miec jedna wieksza rybke i zdecydowalem sie na skalara ale mysle ze zmienie go jak znajde kogos chetnego na niego to wezme sobie gurami parke tez beda sie ladnie prezentowac.

RE: [112 L] Akwarioum w ciągłej modernizacji - PaFFy - 23.12.2010

podmieniasz wode co tydzien? ile jej podmieniasz całą czy 20-30%?

RE: [112 L] Akwarioum w ciągłej modernizacji - sebaj - 23.12.2010

Podmieniam 20% wody

RE: [112 L] Akwarioum w ciągłej modernizacji - PaFFy - 23.12.2010

Ok. Mieczyk jeśli to samiec to dokup 2 samiczki 1+2 i bojownikowi mozesz dokupic samiczke.

RE: [112 L] Akwarioum w ciągłej modernizacji - sebaj - 23.12.2010

Mieczyki mi sie pochorowaly i tylko ten samczyk został a i samiczke bojowika mialem ale tez nie pociagnela za długo . w sumie juz nie mam w planach dokupowania ryb bo i tak ich mam nadmiar jak na taki zbiorniczek .