[25l] Gupikowe Neonkarium Ombereczka -
Omber25 - 16.12.2010
Zbiorniczek odziedziczony po bojowniku, niewiele się zmieniło w nim. Ale do rzeczy. Zdjęcie robione telefonicznym aparatem więc proszę o wyrozumiałość.
=> Wymiary:
* 40x25x25 cm
=> Filtracja:
* Aquael Pat-Mini
=> Ogrzewanie:
* Aquael AQ 25W
=> Oświetlenie:
Aquael Econoline 9W
=> Podłoże:
* JBL Aquabasis
* Żwirek rzeczny różnej granulacji (zmieszane dwie granulacje).
=>Dekoracje:
* Korzeń obsadzony mchem
=> Roślinność:
* Hygrophila Polysperma
* Microsorium Windelov
* Nurzaniec
* Żabienica
* Kryptokoryna (2 gatunki)
* Microsorium Pteropus
* Gałęzatka
* Inne
=> Obsada:
* Gupik endlera (3 samce i 2 samiczki)
* 5x Neon Simulans
* 2x Neritina Zebra
* Krewetki Red Cherry i Babaulti (6 sztuk łącznie)
Po nowym roku planuję wymienić żwirek na jakieś lepsze i tanie podłoże typu JBL Manado. Kirysek widoczny przy korzeniu jutro zostaje oddany do zoologicznego.
RE: [25l] Gupikowe Neonkarium Ombereczka -
aleksandra84 - 17.12.2010
Na pierwszym planie widać gupika z pomarańczowym ogonkiem ( wygląda na samice) to endlerka? Pytam, bo z tego co się orientuję to samce zasadniczo różnią się od typowych pawich oczek a samice to sądziłam, że są takie bezbarwne??? Też planuję takie rybcie do małego akwa...
A jeśli chodzi o akwa całościowo to taki lekki chaos

Ja bym zrobiła coś jakby wyspę z roslinek załóżmy w lewym rogu. Przed to kamień i troszkę miejsca do pływania. Co do obsady to ciut chyba za duża ale to nie moja działka i się słabo orientuję.Niech się mądrzejsi wypowiedzą

PS. co się stało bojkowi?
Omber25 - 17.12.2010
Ten gupik o którego pytasz to samiczka. To odmiana Endlera Red. Tak wygląda samiec:
anatolo - 17.12.2010
Ładne akwarium.
apri cort - 17.12.2010
Te wielkie liście to microsorium? Strasznie poszarpane i przytłaczają zbiornik, możesz coś z tym zrobić? Czy jest na tyle młodych liści, żeby te największe najbrzydsze usunąć?
Omber25 - 17.12.2010
No właśnie nie ma na razie młodych liści jeszcze. Roślinkę w takim stanie dostałem. Jak tylko się nowe listki pojawią to stare od razu zostaną usunięte. A propo tego Microsorium. Ile trwa wypuszczanie nowych liści i jakie warunki muszą być spełnione?
apri cort - 17.12.2010
Rośnie dość wolno. U mnie w przytłumionym świetle (240l, światło 2x30W sun-glo i aqua-glo, powierzchnia przysłonięta rzęsą i nurzańcem) bez nawożenia ma się świetnie, liście ok. 20cm, ostatnio jedna wielkie kłącze podzieliłam na 3 części. Urosło takie bycze przez jakieś półtora roku.
Omber25 - 25.12.2010
Aktualizacja. Podłoże JBL Manado, roślinki posadzone w inny sposób. Proszę o wyrozumiałość, zdjęcie robione telefonem.
Qunik93 - 25.12.2010
No wygląda dużo lepiej
Omber25 - 18.01.2011
Mała aktualizacja zbiornika.
Dodałem moczarkę, wąkrotkę. Reszta roślin została. Pozbyłem się kilku kryptokoryn i żabienic.
Foto z telefonu więc jakość kiepska.