Przyjaciółka zmienia obsadę na Tanganikę -
Saletra - 03.12.2010
Witam!
Otóż piszę w imieniu koleżanki której komputer się zepsuł i nie może teraz tu napisać.
Otóż ona ma akwarium 100-130l i zmienia się z żyworódek na tangę, i planuję tam dać N.Leleupi - parkę naskalniaków.
Czy można tam dać coś jeszcze? w tym akwarium mają być max 3gatunki ryb.
Pozdrawiam!
RE: Przyjaciółka zmienia obsadę na Tanganikę -
Kroczek33 - 03.12.2010
To co tam chce dać mówisz?
N.lelupi i jakiegoś naskalnika tak?
więc nie może już nic dodać , choć nie polecam w akwa 100l dwóch skalnych gatunków bo może nie starczyć miejsca ...
Jeżeli z jednych zrezygnuje moze dodać jakiegoś muszlaka i to tyle. [2 gatunki w 100l tylko raczej]
apri cort - 03.12.2010
Ja bym się nawet na dwa gatunki w 100l nie odważyła. Podaj wymiary tego zbiornika, bo inaczej trzeba dobrać obsadę przy wysokim akwa, a inaczej przy dużym dnie.
Podałeś leleupi-parka naskalników. leleupi to szczelinowiec, a naskalniki to naskalniki, różne gatunki. Troszkę nieczytalne to jest dla mnie.
Kroczek33 - 04.12.2010
Wymiary są ważne , ale przy standard powierzchni 80x35 2 gatunki będą się dobrze czuć.
Maki1 - 04.12.2010
Proponuje parę księżniczek albo naskalniaków albo 3 pary muszlowców zadziwiające stworzenia naprawde.
Kroczek33 - 04.12.2010
80cm na 3 pary może nie starczyć , lepiej jakieś dwie parki i zostawić coś z młodziaków .
apri cort - 04.12.2010
Na 3 dobrane pary brevisów albo multifasciatusów spokojnie wystarczy. On mają rewirki bardzo małe, brevisy to dosłownie po 10cm wokół muszli, jeśli będzie dużo muszli porozrzucanych po całym dnie to spokojnie mogą być 3 pary.
Kroczek33 - 04.12.2010
heh tak to i mogą być 4 pary , 5 par też się zmieści.
Miałem 12szt multików w 60l i było ok.
Myślałem ,że mówimy ogólnie o muszlakach...
Np.ocelatusa 3 par tam nie wciśniesz , bo są dosyć agresywne.
PS.mój dominancik multik zajął 30-40cm dna , więc sporo.
marccello - 07.12.2010
księżniczki.....no cóż przerabiałem ten temat w 126 litrach....
patrząc na chęć ryb do prokreacji jeżeli nie masz zbytu na ryby lub grona znajomych do obdarowania to może być problem....ja miałem co 2 tyg młode i tak przez 3 miesiące dopóki zalany dom nie spowodował katastrofy biologicznej i śmierci wszystkich mieszkańców akwa
księżniczki polecam jak najbardziej bo obserwacja tych ryb dostarcza dużo pozytywnych wrażeń
jeżli chodzi o księżniczki to temat z forum jest tu:
http://www.akwaswiat.net/ksiezniczka-z-burundi-t-263.html
jeżeli chodzi o inne gatunki:
dwa gatunki w 100 litrach??? jeżeli tak to tylko ethnix zna taki układ

aczkolwiek zapraszam do lektury
http://www.akwaswiat.net/tanganika-przykladowe-obsady-zbiornikow-t-13110.html
ja bym optował za muszlowcami - naprawdę ciekawe rybki

pzdr
Maki1 - 08.12.2010
Jeszcze możesz dać tak parkę max dwie muszlowców np. krótkich i do tego parkę Szczelinowca Leleupa z tym ,że połowa akwa będzie zawalona kamolami najlepiej aby były uwożone tak żeby tworzyły się szczeliny także między piaskiem a kamieniem a 2 część akwa to będą muszle ślimaków (układ z lewej strony kamole z prawej str. muszle albo odwrotnie)
Powodzenia !