|96L| W drodze do apistoroślinnego. -
Wielorybek - 23.11.2010
Joł,
Poprzednia aranżacja akwa, o ile można tak nazwać przypadkowe nasadzenie kupy roślin straciła sens istnienia po śmierci całej obsady (nadal do końca nie wiem czemu, 50/50 zagazowanie co2 w nocy, albo pęknięty termometr). Krewecich trupków było tyle, że wyrzuciłem je razem z podłożem, swoją drogą moooocno, już zasyfionym.
No ale to było tydzień temu, kolejnego dnia akwa przeszło gruntowny restart (łącznie z filtrem, kiedy znalazłem w nim masę białych robaczków), i teraz jest to:
Zalane -
20.10.2010
Litraż - 96l [80x30x40]
Oświetlenie - 3x24W + timer, na początek świecenie 5h
Filtruje - Fluval 205
CO2 - butla wysokociśnieniowa 6kg, sterowanie timerem, do tego dyfuzor na rurze od filtra, niestety nadal nie ma 100% rozpuszczalności...
Podłoże - piach kwarcowy
Grzałka - sam nie wiem jaka, ale skoro działa.. :p
Nawożenie - KNO3, K2SO4, KH2PO4, PG FERRO+
Flora
Bacopa caroliniana
Limnophila sessiflora
Blyxa japonica
Ludwigia repens
Eustralis stellata
Glossostigma elatinoides - padła.
Cryptocoryne wendtii green
Cryptocoryne petchii
Cryptocoryne parva
Hemianthus callitrichoides
Pogestemon helferi
Barbula sp. - milimetre moss
Fauna (docelowa, aktualnie na sadzonce ludwigii jest jedno jajeczko helenki, może przetrwa

)
10x Danio rerio - Danio pręgowany
6x Caridina japonica - krewetka amano
1x Ancistrus dolichopterus var. Zenek the Second - zbrojnik niebieski, pierwszy niestety zdechł wraz z resztą obsady, a był rodzinnym pupilkiem :|
1+2 apistogramma XXX
Stan na
23.10.2010
http://yfrog.com/jbpict0014eyj
Nie miałem pojęcia, że fotografowanie akwa to taka sztuka, a i tak jest to najlepsze zdjęcia jakie udało mi się zrobić. Jak dojdą rośliny, zaprzęgne do roboty tatę, i postaram się zrobić coś lepszego. Na razie powyższe powinno wystarczyć, bo i tak jest niewiele do pokazania.
Co do akwa.. Na razie to prawie czysty hardscape. Razem z siostrą staraliśmy się ustawić dekoracje tak, żeby apisto obrały swoje rewiry i więcej nie wchodziły sobie w paradę. Jak to będzie naprawdę, sie zobaczy. Muszę jeszcze dosypać piachu na środkową i prawą część akwa, teraz jest tam może 2-3 cm podłoża.
RE: |96L| Apistoroślinne - fotorelacja -
Sebancisz - 23.11.2010
Krewetki pewnie padły z powodu braku tlenu w wodzie (miałem to samo)
Co do obecnego akwarium to poczekam na fotki z kompletem roślinek, jak na razie troszkę mizernie wyglądają korzenie ale roślinki mogą wypełnić te braki.
gnysiu - 24.11.2010
Może będzie dobrze, zobaczymy jak obsadzisz roślinkami. Ciekawie ukształtowane dno, podoba mi się - zwłaszcza ułożenie korzenia po lewej.
coldaqua - 24.11.2010
Jak na razie nic nie widać, zbiornik wygląda jak 40l i nie widać żadnej :fotorelacji:
gnysiu - 24.11.2010
(24.11.2010, 01:00)coldaqua napisał(a): Jak na razie nic nie widać, zbiornik wygląda jak 40l i nie widać żadnej :fotorelacji:
Fotorelacja jest cały temat, a nie jeden post.
top2107 - 24.11.2010
jak na razie to trochę mało kryjówek, dla pielęgniczek, no ale początki zawsze trudne
apri cort - 24.11.2010
Lewa strona rzaczywiście lepsza.
Ale mnie zdecydowanie bardziej interesuje to, jak doszło do tak tragicznego zapuszczenia poprzedniego wydania akwa... Robale w filtrze???
Wielorybek - 24.11.2010
Na pewno dosypię troche piachu i uwydatnię te wszystkie 'górki'. Przed zalaniem było ładniej, potem całość mi osiadła i oklapła. Na zdjęciu tego nie widać, ale prawy korzeń tworzy taką swoistą jaskinie, zaraz przy szybie. Mogę to troche przerobić, wieczorem wrzucę zdjęcie tego kawałka akwa w większej rozdzielczści, może pokombinuje z korzonkiem, bo w bw mam jeden większy. Wtedy ocenicie czy jest lepiej

Tak czy siak, dzięki za wszystkie opinie.
@Apri
Poprzednia 'edycja' akwa faktycznie była zapuszczona, zapewne dlatego, że nigdy nie odmulana. Aquasubstrate 2 miał to od siebie, że był bardzo lekki, poza tym sporą część akwa pokrywał trawniczek z glośki, resztę łodygowce. Z no3 problemów nie było, mierzyłem prawie co tydzień testami sery i podskoczyło tylko raz do 40~ , gdy przesadziłem z kno3. Roślinki rosły, krewetki się mnożyły, ramirezy wcinały krewetki i też żyły, większych problemów prócz niewielkich ilości spirogyry nie było.
Robale w filtrze mogły się wziąć z obfitego karmienia mrożonkami, a w dość zasyfionym kuble znalazły dobre środowisko. Innego pomysłu nie mam.
Wielorybek - 24.11.2010
Troche piachu dosypane, korzonek przestawiony. W sumie, to nawet mi się bardziej podoba. Fotki tym razem dobrej jakości, chociaż ciężko się walczy z prześwietleniem

Front:
http://yfrog.com/jwpict0006q0j
Prawa część:
http://yfrog.com/69pict0008zj
susel - 24.11.2010
Zapowiada się ciekawie