obsada 144L -
welonek15 - 17.11.2010
kiedyś już pytałem się o moją obsadę 112L która była nie za dobra bo w 112L było 6 welonów i dla tego sprzedałem je. teraz w tym akwarium jest krab tęczowy który przeszedł tu z akwarium 45L i jest mu całkiem dobrze więc nie mam zamiaru go z powrotem przekładać i tutaj zostanie. no ale nie o tym teraz mowa. do mojego akwarium 112L chciałem mieć:
3x pielęgniczka kakadu (harem)
5x otosek
5x kirysek (jeszcze nie wiem jakie)
20x neon/bystrzyk/razbora itp.
teraz chce kupić drugie akwarium tyle że 144L w którym były by ryby i zastanawiam się czy do 144 taka sama obsada jak do 112 czy może jednak coś innego? więcej sztuk czegoś? może zmienić coś w tej obsadzie?
chciał bym mieć czarne podłoże ale nie jakiś bazalt tylko czarny piach kwarcowy lub jakieś inne czarne dobre i drobne podłoże.
czy takie rośliny będę ok?
nazwy znalazłem w internecie
-anubias lanceolata
-echinodorus latifolius
-vallisneria torta
-anubias barteri nana
-moczarka
-jakieś inne rośliny które zobaczę w sklepie zoologicznym
czy takie akwarium będzie ok?
RE: obsada 144L -
Seoo - 17.11.2010
Obsada jest dobra,choć zdecydowałbym się albo na kiryski albo na otoski.
W 144 możesz powiększyć ławicę o kilka sztuk.
Co do roślin zależy od oświetlenia i nawożenia,choć te co podałeś mają małe wymagania,więc przy standardowym oświetleniu powinny wytrzymać.
welonek15 - 17.11.2010
no rośliny mają być mało wymagające
o takiej obsadzie dowiedziałem się z tego forum tylko zastanawiam się jak będzie wyglądało czarne podłoże razem z czarnym tłem
welonek15 - 17.11.2010
czy może lepiej zamiast 20szt. jednego gatunku ławicowego 2 różne ławice po 15szt. ?
apri cort - 17.11.2010
A powiedz mi welonek w 112l to będzie tylko krab?
Czarne podłoże i czarne tło + podbijające czerwień oświetlenie (np. aqua-glo hagena) i jakieś korzenie da Ci bardzo ciepły, mroczny i klimatyczny efekt nasyconej zieleni i zaczerwienionego drewna.
elekmc - 17.11.2010
Chciałem napisać że czarne tło i czarne podłoże będzie fajne, ale muszę przyznać że brzmi to dość tandetnie w porównaniu do wypowiedzi Apri na ten temat
welonek15 - 17.11.2010
w 112L będzie tylko ten krab ponieważ trochę chłopak urósł i rośnie nadal więc niedługo będzie takiego potrzebował dla tego już tu zostanie. akwarium niedługo jeszcze będę musiał przegrodzić szybą na część lądową i wodną ponieważ teraz część lądowa to po prostu do dużego akwarium jest wstawione takie małe 10L i zasypane piaskiem.
postanowiłem zamiast drugiego 112L kupić 144L ponieważ nie jest dużo większe, jest tylko o 5cm wyższe i o 5cm szersze, więc zamiast 80x35x40 jest 80x40x45.
jestem na etapie negocjacji z rodzicami na temat jego kupna ale mam już dokładny plan wszystkiego i rodzice mówią że pewnie będę mógł kupić ponieważ wiedzą że lubię się tym zajmować i dbam o zwierzęta.
na razie świetlówek bym raczej nie zmieniał na inne bo nie wiem czy miał bym od razu kasę więc były by te które były by w pokrywie zamontowane.
chce to akwarium zrobić bardzo dokładnie a nie od razu kupić rośliny i wszystko w jeden dzień zrobić a po dwóch dniach wrzucić ryby, tylko mam zamiar zrobić to dokładnie, przemyśleć wszystko, powoli posadzić rośliny i gdy wszystko będzie idealnie powoli wpuścić ryby, dla tego będę się dopytywał, szukał w internecie i w ogóle wszystko.
a co do ławicy lepiej jedną większą czy dwie mniejsze?
elekmc - 17.11.2010
Lepiej jedną większą ławicę.
Madzior - 18.11.2010
elekmc dobrze mowi ;D. Sama miałam 2 ławice. Neony + razbory i wygladało to brzydko, bo się mieszały .
welonek15 - 18.11.2010
no to będzie jedna ławica prawdopodobnie razbory klinowej