Ikola Mikroorganizmy -
wolfik - 11.11.2010
Informacje od producenta:
Jedenaście szczepów bakterii, precyzyjnie zbilansowanych procentowo i ustawionych tak aby najlepiej ze sobą współpracowały, zaowocowało najlepszym i najbardziej wydajnym preparatem do poprawy równowagi biologicznej w środowiskach niewielkich i zamkniętych.
Generalnie dość skuteczny i bardzo tani środek do wspomagania równowagi biologicznej w akwarium.
Opinie o Ikola mikroorganizmy
Oczywiście Sklep Glonojad i Ikola zadbali o to, żebyście mogli wyrazić swoją własną opinie o tych produktach. W związku z tym mamy zupełnie za darmo 5 opakowań mikroorganizmów dla użytkowników forum AkwaSwiat.
Chętnych do przetestowania proszę o zgłaszanie się do mnie na PW.
Wybrane osoby otrzymają pocztą produkt i zobligowane będą do zamieszczenia na forum fotorelacji oraz własnych obserwacji i opinii o produkcie.
Jeśli ktoś z Was już używał tego produktu to również zapraszam do dyskusji i przedstawienia tutaj swoich obserwacji.
RE: Ikola Mikroorganizmy -
hubabuuba - 20.11.2010
Witam, ja rowniez jestem zainteresowany próbkami Mikroorganizmy i mam rowniez pytanie 100ml na ile Litrow ? Pozdrawiam
wolfik - 21.11.2010
W wodzie słodkiej 10ml na 100L, w wodzie morskiej 20ml na 100L
hubabuuba - 26.11.2010
i co teraz tak wszystko ucichło?? Jakies rozwiazanie tej akcji?
Kroczek33 - 26.11.2010
trzeba czekać na efekty...
Z tydzień-dwa tyg. to wszystko potrwa zanim coś się wydarzy.
Renata/Marcin - 26.11.2010
Postanowiliśmy sprawdzić jaki wpływ na parametry wody ma preparat IKOLA mikrorganizmy.
Instrukcja czytelna. Co tydzień słodka woda 10ml/100l....czyli butelka 100ml wystarczy nam na dwie dawki co tydzień po 50ml.
Podane dawkowanie i działanie. Brak informacji mniej więcej co w tym preparacie jest tak pi razy drzwi (rozumiem tajemnicę producenta) ale choć skład (bez skaładu procentowego) mógłby podać.
Dobrze, że tego nie pijemy bo mogłoby jak placebo podziałać
Przedmiot testów:
Akwarium 200 x 60 x 50 (600l)
Filtr zewnętrzny HW 1400l/h + Aquael Unifilter 500l/h
Grzałka 200W
Oświetlenie 2 x 30W
Podłoże - jasny piasek kwarcowy chyba 45l
kamienie - 110kg gnejsy, granity, kwarcyty
Flora:
6 x saulosi
2 x maingano
2 x venustus
2 x crabo
1 x red red
3 x aulonocara
4 x (nie zidentyfikowane)
z braku lokum odpowiedniego współtowarzyszami są:
2 x plecostomus L021 (piękne po 25cm)
2 x gibiceps (po 20cm)
Rośliny. Z powodu ciągłego nadmiaru NO3, miesiąc temu postanowiliśmy dorzucić nurzańca i 2 x 50cm żabienice.
Podmiany wody w zależności od wyników testów, które robimy co 3 dni zwracając szczególnie uwagę na poziom NO3.
Przed dodaniem roślin poziom NO3 po podmianie wynosił 40mg/l a po 3 dniach wzrastał na 80mg/l co zmuszało nas do podmiany 50% wody (sporo biegania z kubełkami).
Po dodaniu roślin miesiąc temu poziom NO3 po 3 dniach od podmiany był na poziomie 30mg/l. Po 6 dniach był na poziomie 35mg/l a po 9 dniach na poziomie 40mg/l. Czyli NO3 przez 9 dni wzrasta nam środnio o około 10mg/l.
Co się będzie działo po dodaniu praparatu IKOLA mikroorganizmy zobaczymy. Czy będzie miał on wpływ na wodę w akwarium z rybkami biotopu malawi, to się okaże a spróbować nie zaszkodzi.
Fotki mogę dodać choć gdyby był to nawóz do roślin i np. holender to miałoby to jakieś znaczenie tu nie sądzę bo tu grają rolę parametry wody.
STARTUJEMY
26.11.2010r
godzina 14:00 zrobiliśmy testy
Parametry wody:
pH - 6,2
NO2 - 0,05
NO3 - 25
NH3 - 0
PO4 - 1
Fe - 0
GH - 3
TwO - 10
KH - 0
TwW - 2
Godzina 16:00 wlaliśmy 50 ml preparatu na 500l. Dlatego na 500l bo po odjęciu piasku i kamieni, wody netto będzie 500l.
Innych preparatów chemicznych nie dawaliśmy ani wcześniej ani obecnie.
Kolejne testy 29.11.2010r. godzina 20:00
pH - 6,1
NO2 - 0
NO3 - 60!!!
NH3 - 0
PO4 - 1,5
Fe - 0
GH - 3
TwO - 11
KH - 0
TwW - 2
Będziemy robić podmianę bo jest zbyt wysokie NO3. Po podmianie dodamy IKOLA w proporcji do podmienianej wody.
mimor555 - 27.11.2010
Ja też postanowiłem sprawdzić działanie tego preparatu. Moje akwarium nie funkcjonowało dobrze od jakiegoś czasu, nowe ryby padały... itp.
Postanowiłem zrobić restart, a tak to przebiegało:
-wyczyściłem żwir, oddzieliłem piasek od kamyków
- Oczywiście wyczyściłem akwarium i grzałkę
-celowo nie umyłem filtra i jego wkładów tylko wypłukałem w starej wodzie
-Planowane było dodanie roślinek( kupiłem na allegro rogatka

) narazie sie trzyma
Mój zbiornik:
temperatura wody około 25 *C
- czym karmimy rybki oraz ile razy dziennie
supervit, vitality& color firmy tropikal2 razy dzienie
+ od czasu do czasu żywy pokarm- otoska ostatnio była(mrożona)
- jak często i ile podmieniamy wodę w akwarium,odmulanie dna
co 7 dni 20% wody + odmulanie
- pojemność akwarium (mogą być też wymiary)
54 l
- obsada ryb w akwarium (gatunki i ilość)
Obecna:
3 kiryski spiżowe
Planowana:
3 danio
6-8 gupik

(podobają mi eis

i napewno je kupie )
- obecność żywych roślin(mile widziana ilość i gatunki)
mam rogatka sztywnego
- jakie preparaty chemiczne były dodawane ostatnio do wody i z jakiej przyczyny
Preparat IKOLA Mikroorganizmy
- czy akwarium dojrzało minimum 2 tygodnie(cykl azotowy w akwarium)
dojrzewa
- podanie stężenia NO2, NO3, pH itd.
niestety nie znam
- filtracja i sprzęt w akwarium (modele,firmy)grzałka 40 w z termostatem hailea + pomka filtr hailea 250l/h + oświetlenie i pokrywa
Wlałem około 6-7 ml tego preparatu ponieważ to pierwszy raz po restarcie.
Mam też małe pytanie: Czy muszę czekać 2 tygodnie jeśli nie umyłem filtra oraz wlałem ten preparat?
Mam nadzieje, że nie będzie się nic działo z rybkami
Foto przed restartem i po. Te rybki w słoiku to tak tylko na chwile tam były.
Przed restartem
obecnie
wolfik - 09.01.2011
halo halo, i co dalej ?

jakieś efekty? wnioski ?
neonek09 - 13.01.2011
skończyłem testowanie preparatu i sądzę ze jest niesamowity.
Mam akwarium 112l
ph 7.5
amoniak 0mg
rybki:
5x bocji
5x mieczyków
7x molinezje black molly
4x brzanki
2x glonojady
4x kirysy
filtr zewnętrzny aqua nowa 1500l/h
po regularnym dodawaniu można zaobserwować znacznie czyściejszą wodę i dno.
Ryby mają wilczy apetyt i tryskają zdrowiem i energią. bocje które się wszędzie chowały teraz gonią po akwarium jak szalone.
myślę, że będę kupował ten preparat :-)
Patrykolo14 - 13.01.2011
(26.11.2010, 17:33)Renata/Marcin napisał(a): Postanowiliśmy sprawdzić jaki wpływ na parametry wody ma preparat IKOLA mikrorganizmy.
Instrukcja czytelna. Co tydzień słodka woda 10ml/100l....czyli butelka 100ml wystarczy nam na dwie dawki co tydzień po 50ml.
Podane dawkowanie i działanie. Brak informacji mniej więcej co w tym preparacie jest tak pi razy drzwi (rozumiem tajemnicę producenta) ale choć skład (bez skaładu procentowego) mógłby podać.
Dobrze, że tego nie pijemy bo mogłoby jak placebo podziałać 
Przedmiot testów:
Akwarium 200 x 60 x 50 (600l)
Filtr zewnętrzny HW 1400l/h + Aquael Unifilter 500l/h
Grzałka 200W
Oświetlenie 2 x 30W
Podłoże - jasny piasek kwarcowy chyba 45l
kamienie - 110kg gnejsy, granity, kwarcyty
Flora:
6 x saulosi
2 x maingano
2 x venustus
2 x crabo
1 x red red
3 x aulonocara
4 x (nie zidentyfikowane)
z braku lokum odpowiedniego współtowarzyszami są:
2 x plecostomus L021 (piękne po 25cm)
2 x gibiceps (po 20cm)
Rośliny. Z powodu ciągłego nadmiaru NO3, miesiąc temu postanowiliśmy dorzucić nurzańca i 2 x 50cm żabienice.
Podmiany wody w zależności od wyników testów, które robimy co 3 dni zwracając szczególnie uwagę na poziom NO3.
Przed dodaniem roślin poziom NO3 po podmianie wynosił 40mg/l a po 3 dniach wzrastał na 80mg/l co zmuszało nas do podmiany 50% wody (sporo biegania z kubełkami).
Po dodaniu roślin miesiąc temu poziom NO3 po 3 dniach od podmiany był na poziomie 30mg/l. Po 6 dniach był na poziomie 35mg/l a po 9 dniach na poziomie 40mg/l. Czyli NO3 przez 9 dni wzrasta nam środnio o około 10mg/l.
Co się będzie działo po dodaniu praparatu IKOLA mikroorganizmy zobaczymy. Czy będzie miał on wpływ na wodę w akwarium z rybkami biotopu malawi, to się okaże a spróbować nie zaszkodzi.
Fotki mogę dodać choć gdyby był to nawóz do roślin i np. holender to miałoby to jakieś znaczenie tu nie sądzę bo tu grają rolę parametry wody.
STARTUJEMY
26.11.2010r
godzina 14:00 zrobiliśmy testy
Parametry wody:
pH - 6,2
NO2 - 0,05
NO3 - 25
NH3 - 0
PO4 - 1
Fe - 0
GH - 3
TwO - 10
KH - 0
TwW - 2
Godzina 16:00 wlaliśmy 50 ml preparatu na 500l. Dlatego na 500l bo po odjęciu piasku i kamieni, wody netto będzie 500l.
Innych preparatów chemicznych nie dawaliśmy ani wcześniej ani obecnie.
Kolejne testy 29.11.2010r. godzina 20:00
pH - 6,1
NO2 - 0
NO3 - 60!!!
NH3 - 0
PO4 - 1,5
Fe - 0
GH - 3
TwO - 11
KH - 0
TwW - 2
Będziemy robić podmianę bo jest zbyt wysokie NO3. Po podmianie dodamy IKOLA w proporcji do podmienianej wody.
pH odpowiednie dla pyszczaków to około 8.