Unoszący się piasek -
XGrzesX - 06.11.2010
Mam od dwóch tygodni zalane akwarium.
Do podłoża użyty został bardzo drobny piasek kwarcowy o granulacji chyba 0,1-0,5 mm.
Piasek był wcześniej płukany (może za mało) ale cały czas mam problem z unoszącym się piaskiem w akwarium.
W akwarium pracują dwa filtry - wewnętrzny Juwel o mocy 600l/h oraz Eheim 2073 o mocy ponad 1000l/h.
Filtr zewnętrzny posiada deszczownię która jest pod taflą wody i skierowana lekko ku górze.
Dysza filtra wewnętrznego skierowana jest też lekko ku górze.
Kilkakrotnie płukałem wkłady filtrujące w filtrach.
Kupiłem też najdrobniejszy wkład jaki był czyli JBL SymecMicro który wkłada się na 24 godziny i który wyłapują najdrobniejsze zanieczyszczenia.
Oczywiście wkłady te po 24 godzinach były brudne ale niewiele to dało bo pył cały czas się unosi.
Zmniejszenie mocy filtra coś tam może daje ale i tak nie rozwiązuje problemu.
Dzwoniłem nawet do producenta czy też dystrybutora tego piasku. Twierdzi, że piasek będzie się jedynie unosił w przypadku gdy był źle płukany.
Możliwe że za słabo wypłukałem ale myślę, że gdyby to była kwestia słabego wypłukania to prędzej czy później syfek z piasku by był zebrany przez filtry.
Czy możliwe, żeby był sprzedawany piasek akwarystyczny który się nie nadaje do akwarium ?
Proszę doradźcie co tym można jeszcze zrobić. Wymiana podłoża strasznie mnie przeraża bo dużo pracy włożyłem w uruchomienie tego akwarium.
Będę ogromnie wdzięczny za pomoc !!!
RE: Unoszący się piasek -
sepher - 06.11.2010
Odmulacz dużej średnicy z dobrą średnicą rurki. I jedziesz do samej szyby. Większość tego pyłu wyląduje w wiadrze. Po 2-3 takich operacjach powinno być good
theng - 06.11.2010
(06.11.2010, 13:53)sepher napisał(a): Odmulacz dużej średnicy z dobrą średnicą rurki. I jedziesz do samej szyby. Większość tego pyłu wyląduje w wiadrze. Po 2-3 takich operacjach powinno być good
Nawet jeśli źle wypłukałeś, to pył powinien się odfiltrować.
Granulacja tego podłoża wskazuje, że samo jest pyłem. Jak nie pomoże powyższe, to zmień granulację na 0,8-1,2 mm.
Pewnie kupiłeś jeden z tych piasków na allegro, który nadaje się raczej do zapraw wapiennych niż do akwarium.
dukerocky - 06.11.2010
Sam mam piasek bardzo drobny (pył) ale problemu nie ma. Jak zmieniałem podłoże na ten piasek to filtr chodził kilka godzin i zrobiło się klarownie, na drugi dzień woda kryształ... Piasku nawet nie płukałem bo przy jego granulacji to połowa by była w ścieku. Może po prostu masz "pralkę" tzn. dwa filtry działają i robi się wir w akwarium. Za duży prąd wody może mieszać strasznie w akwarium. Co innego za bardzo nie przychodzi mi do głowy...
XGrzesX - 06.11.2010
Byłem pewny że jest to piasek kwarcowy ale teraz mam wątpliwości. Piasek kupowałem w sklepie zoologicznym. Na opakowaniu napisane jest tylko "Żwirek akwarystyczny płukany" i dodatkowa informacja "Wypłukać przed użyciem". Nie ma zatem na opakowaniu informacji, że jest to piasek kwarcowy. Tak jak pisałem wcześniej jestem początkujący w akwarystyce. Może zadam trochę głupie pytanie ale napiszcie proszę czy u Was jeśli się patrzy na wodę w akwarium to jest idealnie kryształowa ? Nie unoszą się w niej żadne drobinki ? Najbardziej widać unoszące się drobinki patrząc przez boczną szybę akwarium.
zwolak111 - 06.11.2010
cyknij fotkę tego piachu i baniaka.
XGrzesX - 07.11.2010
Zrobiłem kilka zdjęć. Miałem trochę problemów z odbijającym się oknami. Zdjęcia są tutaj
http://picasaweb.google.com/gszkop/Akwarium?authkey=Gv1sRgCK7Z76n6vuXl3QE#
Morelowy - 07.11.2010
hmm czy to napewno piasek sie unosi?
zwolak111 - 07.11.2010
(07.11.2010, 17:26)Morelowy napisał(a): hmm czy to napewno piasek sie unosi?
Moim zdaniem to nie piach,szczególnie na 12 i 14 fotce,może wypławki?
Rusza się to?
XGrzesX - 07.11.2010
(07.11.2010, 19:06)zwolak111 napisał(a): (07.11.2010, 17:26)Morelowy napisał(a): hmm czy to napewno piasek sie unosi?
Moim zdaniem to nie piach,szczególnie na 12 i 14 fotce,może wypławki?
Rusza się to?
Te dwie fotki były zrobione trochę z za długim czasem naświetlania stąd tak to wyszło. Normalnie to coś akwarium nie ma kształtu podłużnego tylko to są takie drobinki.