Akwarystyka - Forum akwarystyczne AkwaŚwiat
Początkujacy potrzebuje pomocy - Wersja do druku

+- Akwarystyka - Forum akwarystyczne AkwaŚwiat (http://www.akwaswiat.net)
+-- Forum: Akwarium (http://www.akwaswiat.net/forumdisplay.php?fid=3)
+--- Forum: Akwarystyka ogólnie (http://www.akwaswiat.net/forumdisplay.php?fid=11)
+--- Temat: Początkujacy potrzebuje pomocy (/showthread.php?tid=23220)

1 2 3 4

Początkujacy potrzebuje pomocy - bartox321 - 06.11.2010

Witam kupilem ostatnio akwarium 65L
-wsypałem 6-7cm zwirku amazonka takie male czarne kuleczki (nie płukałem go bo powiedzieli mi tak w sklepie). Jeszcze usypałem sciezke z bialego pisaku kupionego w sklepie akwarystycznym.
-Wsadziłem 2 korzenie z akwarystycznego, wczesniej je umyłem
-Wsadziłem też okolo 5 kamieni myjąc je wczesniej, nastepnie przylozylem korzenie nimi zeby nie odfrunely Tongue
-Mam filtr Tetratec EX-400 Link
Dziala 24/h
-Lampa Hagen Glo T5 2x24W dziala czesto od 7.00-21.00 LINK
-Grzałke ustawioną na 25 stopni
Nie znam parametrów wody i nie mam rybek
Czy jesli roslnka zmienia kolor na taki fioletowy to cos sie dzieje? nie znam jej nazwy ale jest taka lisciasta od lodygi ida takie liscie, pare innych tez mi zmienia kolor!! jutro zamieszcze zdjecia wszystkiego
Kupiłem duzo roslinek jakies mchy, trawki, lodygowe i lisciaste
i mam problem. Akwarium mam tydzien a ono sie brudzi od srodka pokrywa osadem, na roslinach osiada taki szary jakby kurz co to i jak to zwalczyc. Zaczely mi plywac listki w akwarium (czyzby roslinki zdychaly? ;O)
Pare roslinek trzymalem 2dni w misce przed wlozeniem do akwarium bo nie mialem wszystkiego.Niektore korzenie nie sa wsadzone do podloza.
Zamierzam kupic jakies 20 neonek, kupowac glonojada jakiegos? Ma to byc akwarium roslinne i z malymi rybkami Tongue
niektore rosliny zaczely mi zmieniac kolor na fioletowo jakis tam.
Jutro zamieszcze zdjecia!! napiszcie czego to moze byc wina
aa i robie podmianki wody co 2 dni jakies 40%
mam deszczownie która jest skierowana pod katem 90stopni i jest w wodzie zeby jej nie bylo slychac, myslalem zeby wyjac ta deszczownie calkiem i zeby rura wlatywalo co o tym sadzicie?
Jutro chyba spuszcze 60% wody wszystko roslinki przeczyscze urwe te listki co maja inne kolory i sproboje powkladac korzonki roslinek w zwirek bardziej
FOTKI

RE: Początkujacy potrzebuje pomocy - Pysia - 06.11.2010

Zostaw ten baniak w spokoju. On dojrzewa. Podmianiaj dalej wodę i będzie ok. Światła świecisz za dużo. Na starcie to tak 5h na dobę wystarczy. Nic nie myj!! I kup testy kropelkowe, bo może masz braki. No i przy światełku 48W to już CO2 należy mieć przy takim litrażu Wink Inaczej glonowisko murowane.
Jezeli chcesz małe rybki, to nie neonki bo one małe wcale nie rosną. Lepiej Boraras Brigittae Wink Zbrojniki możesz wpuscić- ale otoski.

RE: Początkujacy potrzebuje pomocy - PrzemekS - 06.11.2010

Czy tak częste i duże podmiany nie są przesadą? Prawie połowa objętości co 2 dni. Czy to ma szanse dojrzeć, skoro większość wody jest stale świeża?
(nie znam się, pytam Wink )

RE: Początkujacy potrzebuje pomocy - RuLeZz - 06.11.2010

(06.11.2010, 04:20)PrzemekS napisał(a):  Czy tak częste i duże podmiany nie są przesadą? Prawie połowa objętości co 2 dni. Czy to ma szanse dojrzeć, skoro większość wody jest stale świeża?
(nie znam się, pytam Wink )

Ale najpierw woda musi sie wyklarowa, a podmianami jej w tym pomozesz...

RE: Początkujacy potrzebuje pomocy - dukerocky - 06.11.2010

Ja się niestety nie zgadzam. Jak można pomóc w wyklarowaniu wody poprzez podmiany co dwa dni 40% wody. Jeżeli masz wydajny filtr to 2-3 dni i woda powinna się sama wyklarować. Takie podmiany to za dużo. Akwarium powinno dojrzeć a tu nie ma jak. Osad szary czy brązowy. Jak brązowy to okrzemki - akwarium dojrzewa. Ja bym zostawił wszystko na razie w spokoju. Żadnego grzebania po akwarium na razie, tylko podmiany wody regularnie 10-20% raz w tygodniu. Roślinki się muszą ukorzenić. Daj im czas. Rośliny a właściwie korzenie powinny być zakopane w podłożu. Za dużo grzebiesz w podłożu. Masz duże oświetlenie do tego potrzebne nawozy i dobrze by było CO2. Niektóre roślinki jak mają dużo światła robią się czerwoneWink Nie wiem jakie masz. Napisałeś że światło działa często między 7-21. Nie może tak być że światło działa często. Na początek 5 godzin dziennie ma świecić cały czas. Co tydzień dokładaj po godzinie aż do 10-12 godzin maksymalnie. Nie więcej bo co za dużo to nie zdrowo. Na początek tyle i tylko cierpliwość, w akwarystyce nic nie ma już, bo ja tak chcęWink

RE: Początkujacy potrzebuje pomocy - bartox321 - 06.11.2010

Czyli mniej swiatla, to zle ze robia sie czerwone roslinki??
jak wlewam wode to dolewam taki niebieski plyn kupiony w sklepie ktory zwalcza bakterie. Co ile robic podmianki?
W sklepie mi powiedzieli co 2 dni bo przez to podloze bo ono jest jakies specjalne Tongue i przy nim trza co 2 dni przez tydzien a potem juz co 7dni Tongue.
Dzis jak przejechalem palcem po szybie od srodka to mialem caly brudny.
osad jest szary i jest na kazdej roslinie i korzonku?
Na rybki mam czekac 2 tygodnie, po czym bede mogl poznac ze juz moge? i czy mogl bym bojownika do tego akwarium roslinnego??

Kolega ma "amazonke" jako podłoże co rozumiem jako Amazonie. A co za tym idzie na starcie trzeba przez 2 tyg. minimum robić codzienne lub co drugi dzień podmiany wody dość spore. Jest to spowodowane uwalnianiem się dużej ilości nawozów do słupa wody. Jak nie będzie podmieniał, to zrobi mu się glonowisko. Podmiany częste i spore są konieczne. Poczytaj trochę o starcie na Amazonii Wink
Amazonia czasami pyli. Dlatego możesz mieć osad. Oznacza to tez, że masz niewydajną filtracje.
Co do wpuszczenia rybek to najpierw musisz zakupic testy na NO2, NO3, Ph, GH i KH. Zrobić je i jak będzie ok to dopiero można wpuszczać ryby. Ja wpusciłam na Amazonii dopiero po 3 tyg. Tylko że ja do tego miałam dojrzały filtr i połowę wody z dojrzałego baniaka. Inaczej czekałabym miesiac.

okej mi dal w sklepie jakas pastylke z bakteriami to wrzucilem do filtra Tongue
wreszcie ktos kto wie co to amazonia :>
I co moge wrzucic do takeigo 65l bojownika i 20~neonek? ewentualnie bez bojownika i 10 neonek jesli to bedzie lepsze : P
Wybralem neonki bo ja chce zeby to byly takie maciupkie rybki ktore sobie beda plywac miedzy tymi roslinkami Tongue.
Bojownik mi sie z wygladu podobal ale nie musze go miec : P

Masz Amazonie a ona obniża pH i twardosci. Troszkę szkoda do tego bojownika Wink Mając takie warunki prędzej wpuściłabym parkę jakiś pielęgniczek. Jak kupisz testy i okaze sie ze pH jest około 6,5 lub mniej a GH-8 lub mniej, to możesz mieć przecudne Apistogramma eremnopyge w baniaku. Parkę. Albo parkę Ramirezek. Agassizy forma flamenco są przecudne. Też parka.
Neony jako rybki ławicowe nie polecam do takiego małego baniaka. Pomyśl naprawdę o Boraras Brigittae albo o Bystrzykach Amandy. Albo przecudne Nanostomus rubrykatos.... Neonów to góra 10 szt. Boraras mozesz dać 20 bo są malutkie rzeczywiscie.
Nie przerybiaj baniaka bo Amazonia tego nie znosi. Będziesz miał problemy. Zawsze lepiej zachować umiar bo wtedy baniak cieszy, nie sprawia kłopotów i można obserwować nie tylko bezsensowne plywanie, ale i zachowania ryb. To bezcenne.
Polecam pielęgniczki bo cieszą i są nietuzinkowe.
Niebieskich płynów ani innych nie wlewaj !! Daj spokój. Jedynie nawozy w razie konieczności. Potas najpierw. Bakterie sie nie zwalcza tylko stara sie o ich namnożenie bo są przydatne Wink A wodę do podmian trzym aj 24godz. aby chlor odparował bo jest bardzo szkodliwy dla żywych stworzeń.
Co do czerwieniejacych roślin to nie wiem, bo nie wiem co to za gatunki Wink

ale wlasnie ten plyn niebieski jest do tego zeby woda nie musiala stac 24h i tak na tym pisze
moja mama upiera sie na neonkach bo ona chce male i ladne Tongue
niewiem sproboje ja naciagnac na jakies inne :Big Grin
http://img696.imageshack.us/gal.php?g=dsc00171bw.jpg
tu macie fotki akwa