Nagłe gnicie roślin, "coś" na korzeniu... -
JBL - 03.11.2010
Ok 15 października zalałem akwarium z jedną rośliną (Jeśli się nie mylę, jest to rogatek). Ok 2 dni później dokupiłem dwie odmiany Anubiasa. Wszystko ładnie rosło: "Rogatek" się zaczął ukorzeniać (bo nie miał korzeni!), zaczął puszczać nowe gałązki itp. Dokupiłem korzeń w zoologicznym, kilkakrotnie go wygotowałem i w końcówce miesiąca włożyłem go do akwarium. No i zaczęły się moje problemy, które, sam nie wiem czy mają jakiś związek z tym korzeniem. Nagle "Rogatek" zaczął gnić, jeden z Anubiasów dostał również brązowych kropek, a na korzeniu pojawiło się... coś.
Akwa ok 45l
świetlówka na razie 18w (tymczasowa)
parametry wody nieznane
Filtr wewnętrzny Turbo (N) 550, Aqua-Szut
Grzałka 75w
Akwarium ogólnie:

"Rogatek":

Coś na korzeniu:

Anubias:
Proszę o pomoc w rozwiązaniu mojego problemu. Domyślam się jednak, że roślinności już chyba nie uratuję...
W razie złego działu proszę o przeniesienie bez bicia
RE: Nagłe gnicie roślin, "coś" na korzeniu... -
toomeka@wp.pl - 03.11.2010
Wstyd się przyznać ale mam to samo (brak u mnie na razie roślin) i o dziwo tylko z jednym korzeniem a mam jeszcze dwa większe i nie mogę tego jakoś zniwelować (dopiero dwie krótkie próby) wnioskuję jednak, że został kiepsko spreparowany i dlatego tak się dzieje a woda u mnie nadal dojrzewa tak jak u Ciebie.
JBL - 03.11.2010
korzeń był kupny, a na etykiecie było napisane, że jest ozdobą akwarystyczną, więc sam w sobie powinien być spreparowany. Do tego gotowałem go... kilka (a może nawet ~naście) razy po kilka godzin, tak, że łącznie mógł się nawet z dobę gotować. Pod spodem było tego świństwa dużo więcej. Już korzenia nie ma w akwarium. Idzie sobie do kwarantanny.
Tylko dlaczego zaraz po jego włożeniu zaczęły mi rośliny wariować? Zbieg okoliczności? Tym bardziej, że dobrze wyglądały. Rozumiem, że na Anubiasie mogą się okładać brązowe glony, ale druga roślina definitywnie cierpi (zaraz wykonam gruntowną przycinkę, to zobaczymy) (przy okazji może ktoś ją dobrze zidentyfikować, żebym mógł poznać dokładne wymagania?).
greg3or - 03.11.2010
CZe, z ciekawości się spytam gotowałeś go w samej wodzie czy z solą ?? Jak bez to może pozostało w nim jakieś dziadostwo hmm
JBL - 03.11.2010
pierwszy raz z solą, później bez.
Pysia - 04.11.2010
" Galaretka" na korzeniach to nic dziwnego i też nic złego. Otoski sobie radzą z taką galeretką doskonale. W razie braku ryb wyciąga sie korzeń, szoruje , gotuje i znowu do baniaka.
Roslina to nie rogatek tylko limnophila . I gnicie jej nie ma nic wspólnego z korzeniem. Po prostu brak nawozów, bo wnioskuję ze nawet potas nie był podawany- a brązowe kropki na roślinach są cudownych objawem niedoboru tego pierwistka. Gnicie to objaw niedoboru mikroelementów.
Dodatkowo rosliny głodują, bo z filtra leci ogromna ilość powietrza co wytraca z wody CO2- potrzebne roślinom do prawidłowej fotosyntezy. Wyłącz te babvelki bo to nie napowietrza, ale niszczy życie w baniaku. To tylko przede wszystkim pogląd rodem z lat 60-tych ze bąbelki muszą lecieć żeby tlen był w wodzie. Bzdura... Ruch wody już natlenia a dodatkowo robią to rośliny. Ale aby natleniały to trzeba je nakarmić.
Akwarium jak na początek to ładne nawet

Tylko nie wiem czy te kamienie nie zatwardzaja wody bo wyglądają na rodem z tanganiki. Kup testy kropelkowe zanim wpuscisz ryby i sprawdx parametry, bo jak woda jest twarda to wtedy tylko gatunki którym ona będzie odpowiedała.
JBL - 04.11.2010
Napowietrzanie wyłączone. Ruch wody skierować bardziej w górę, żeby poruszał taflę, czy może być tak jak jest? Te kamienie to łupki kwarcytowe.
Jakie nawozy stosować, żeby roślinom dostarczyć chociażby minimalne warunki do zdrowego rośnięcia, a zarazem żeby nie zbankrutować? (czyli... tanio i dobrze). No i testy mogą być paskowe? (znowu cena gra dużą rolę).
Pysia - 04.11.2010
(04.11.2010, 19:24)JBL napisał(a): Napowietrzanie wyłączone. Ruch wody skierować bardziej w górę, żeby poruszał taflę, czy może być tak jak jest? Te kamienie to łupki kwarcytowe.
Jakie nawozy stosować, żeby roślinom dostarczyć chociażby minimalne warunki do zdrowego rośnięcia, a zarazem żeby nie zbankrutować? (czyli... tanio i dobrze). No i testy mogą być paskowe? (znowu cena gra dużą rolę).
Testy nie mogą być paskowe bo to wyrzucanie pieniędzy. I tak pokazują co chcą ( sprawdzone osobiście).
Na początek kup na allegro K2SO4 i nawóz mikro Intermagu. Do tego KH2PO4, KNO3 i magnez. Tanio i dobrze. Potem naucz się to stosować