Akwarystyka - Forum akwarystyczne AkwaŚwiat
45 l ogólne - Wersja do druku

+- Akwarystyka - Forum akwarystyczne AkwaŚwiat (http://www.akwaswiat.net)
+-- Forum: Akwarium (http://www.akwaswiat.net/forumdisplay.php?fid=3)
+--- Forum: Galeria (http://www.akwaswiat.net/forumdisplay.php?fid=6)
+---- Forum: Zdjęcia akwariów (http://www.akwaswiat.net/forumdisplay.php?fid=18)
+---- Temat: 45 l ogólne (/showthread.php?tid=22938)

1 2 3

45 l ogólne - manfred18 - 23.10.2010

Witam! Akwarium dojrzewa od tygodnia, sam w temacie akwarystyki jestem pewnie z 2 miesiące, czyli czytam na forach różne tematy + książki itd. Podam może podstawowe info na temat zbiornika:
45 l
Filtracja: Aquael Fat 0 (250 l/h)
Ogrzewanie: 50W
CO2: brak
Podłoże: żwirek (docelowo tabletki nawozowe)
Oświetlenie: 11 W
Flora:
Parę bliżej mi nie znanych roślin, głownie na start akwarium( dostałem, leżały trochę w wiaderku i część jest w stanie w jakim widać, z tym, że wypuszczają młode pędy).
-nurzaniec,
-moczarka
-gałęzatka
Fauna: brak, docelowo stadko neonków + chciałbym chociaż kilka razborek galaxy, niestety w swoim mieście nie mogę ich znaleźć.

Posiadam korzeń ze starego akwarium sprzed paru lat jednak jest trochę za duży, planuję go pociąć, zastanawiam się tylko czym. Oprócz tego myślę, żeby włożyć kokosa, + za tym wszystkim schować napowietrzacz. Z gałęzatki być może przyszłościowo trawnik lub rozłożę ją na kokosie lub korzeniu. I narazie mam tyle pomysłów. Czekam na uwagi, sugestie, pomysły,co do ułożenia roślin itd.
Akwarium jest odkryte co powoduje parowanie wody, dolewam prosto z kranu (póki nie ma ryb). Nie wiem czy to nie zaszkodzi osiedlającym się bakteriom.
Wiem, że żwirek za gruby, ale jego wymiana w tym momencie nie wchodzi już w grę. Smile Przepraszam za jakość zdjęć, ale robione w dzień, a akwa stoi w połowie na przeciwko okna i światło się odbija. Pozdrawiam i czekam na podpowiedzi.

RE: 45 l ogólne - Kroczek33 - 23.10.2010

dodaj roślinek i będzie git

RE: 45 l ogólne - Toleks - 23.10.2010

Jak dla mnie to za gruby żwirek,nie lubię takich.I jak poprzednik dodaj roślinek więcej.

RE: 45 l ogólne - apri cort - 23.10.2010

Skoro stoi dopiero tydzień, proponuję restarcik i zmianą podłoża na piasek póki nie ma mieszkańców.
Wybierz albo neony, albo galaxy, mieszanie dwóch ławic w małym zbiorniku to nie jest dobry pomysł. Pooglądaj małe zbiorniki w galerii, przydałoby się więcej nurzańca, szczególnie do przysłonięcia filtra, no i ciekawa jestem tego korzenia, bo na razie jest pusto i nudno, jak to zwykle na początku.
2 miesiące w akwarystyce to tyle co nic, czeka Cię duża lektury, ale plus za to, że się dokształcasz. Tylko niestety słabo to widać w zbiorniku. Ale rozumiem że to początek i na pewno będzie lepiej.

RE: 45 l ogólne - dukerocky - 23.10.2010

Jak to jest że niby czytamy, oglądamy, sprawdzamy a potem i tak kupujemy taki paskudny żwirek i do tego jeszcze taki wielkiWink Sam tak zrobiłem na początku a teraz się z tego śmiejeWink Masz czas, akwarium niedawno założone, litraż nieduży. Odlej wodę do wiader wymień żwir bo naprawdę będzie Cię bardzo denerwował. Trudno sadzić w nim roślinki, czy jest ładny kwestia gustu, mi na początku wydawał się bardzo ładnyWink Roślin masz niedużo więc 2-3 godziny i zrobione. Tylko nie kupuj w akwarystycznych bo mają strasznie drogo... Tabletki z nawozem sobie raczej daruj - za małe oświetlenie, nie masz CO2, nabawisz się glonów. U mnie nic nie dawały. Zobaczysz ubytki na roślinach to się zastanów nad nawozami. Na razie nie kombinuj bo znowu glony. Dokup roślinek lub popytaj na forach. Może ktoś z twojej okolicy ma do wydania po przycince to sobie akwarium ładnie zrobisz. Korzeń jak najbardziej bo teraz jest pusto. Tło też by się przydało. Wystarczy czarny bristol lub folia samoprzylepna. Mała rada folię najlepiej układać na oleju - nie masz wtedy pęcherzyków i jest idealnie równo. Łatwiej ją przesunąć. Odkleić się nie odklei u mnie tak siedzi już ponad rok i jest ok. A pierwszy arkusz oczywiście zniszczyłemWink Fajnie może być tylko posłuchaj kolegów bo potem będzie trudniej zrobić porządekWink

RE: 45 l ogólne - apri cort - 23.10.2010

Duke patent z olejem jest ciekawy, to ma być jaki olej, maszynowy czy...spożywczy...?

RE: 45 l ogólne - Sebancisz - 24.10.2010

Proponuję ci do tego zbiornika galaxy (10szt). Widziałem je w sklepie i wyglądają dużo ładniej niż na fotkach. Rosną do 2,5 cm więc są kolorowe i malutkie w mojej 60 tce mam neony czerwone mają po 4 cm i w ilości 12 szt sprawiają wrażenie wielkich.
Co do podłoża to daj się namówić Apri i wsyp piasek. Kożeń plus może jakaś skałka i będzie ładnie.

RE: 45 l ogólne - dukerocky - 24.10.2010

(23.10.2010, 22:24)apri cort napisał(a):  Duke patent z olejem jest ciekawy, to ma być jaki olej, maszynowy czy...spożywczy...?

Więc ja używałem tego z pierwszego tłoczeniaWink Spożywczy oczywiście.

RE: 45 l ogólne - dokke - 24.10.2010

a ja wracam do tematu
hmmmm masz przede wszystki za słabe oświetlenie to wychodzi 0.25W/L
To jest jedyna rzecz na którą patrzę zaraz na początku. Rośliny MUSZĄ mieć światło.

Oświetlenie najdrożej wychodzi w akwa ale opłaca się Wink

RE: 45 l ogólne - manfred18 - 25.10.2010

w planach jest druga taka lampka, w sumie będzie 0,48 W/L. Myślę, że to już akceptowalna wartość. Do tego zacznę stosować Easy Carbo.