[Moje 160 litrów doprowadzone do porządku]Kiciulka85 -
Kiciulka85 - 16.09.2010
Witam Was wszystkich.Chciałam się pokazać moje akwarium, w które włożyłam sporo pracy po krytyce jaką od was dostałam.
A więc :
akwarium 160l (100/40/40)
Zmiana filtra na kubełek Hrdor Prime 20 przepływność 700l/h
Grzałka Hailea 100 Watt
Napowietrzacz 24h/dobę
Dwie świetlówki (18 Watt Aqua Glow i 18Watt Aqua Flora) świecą 12h na dzień
Jak widać na zdjęciu 3 korzenie, 2 kokosy i wymieniony żwir
temperatura 26 stopni
pH -7,5
GH - 15 st. d
KH14 st. d
NO3- 10
NO2 -0
woda podmieniana co 2 tyg. 30% wody i od razu odmulanie
karmienie:
ochotka mrożona 2x w miesiącu
tetra min płatki rano
tropical ichtio vit wieczorem
dla ryb przy dnie tropical green alge wafers ze spiruliną
, mrożonka z glonów i tabletki firmy sera
Fauna:
4 dorosłe molinezje żaglopłetwe+ młode (jakieś 10, oddam jak podrosną)
3 gupiki dorosłe (było 5 ale 2 samice umarły podczas porodu) i 10 młodych
9 neonów (4 inessa, 5 czarnych)
6 zbrojników ( 3 niebieskie, 1 złoty, 1 otosek z poprzedniego akwa i 1 w prezencie, szukam jeszcze nazwy gatunku)
4 kiryśniki (ze względu na plagę ślimaków, których jaja były na roślinach)
2 mułojady
1 sum rekini, 1 żałobniczka, 1 danio, i ten "szkieletor" widoczny na zdjęciu ( dostałam w prezencie i zastanawiam się co z nimi zrobić)
1 bocja wspaniała pożyczona
Flora:
3x microzorium
1x anubias
5x nurzaniec
1x żabienica
2 łupki kokosa obrośnięte mchem
i roślinka której nazwy nie znam w centrum akwa
Proszę o dalsze rady, Pozdrawiam!!
RE: Moje 160 litrów doprowadzone do porządku -
apri cort - 16.09.2010
Podłoże kiepskie, mam alergię na bazalt i biało czarny żwirek...
może wystrój lepszy, ale obsada w dalszym ciągu straszna:
Fauna:
4 dorosłe molinezje żaglopłetwe+ młode (jakieś 10, oddam jak podrosną)
3 gupiki dorosłe (było 5 ale 2 samice umarły podczas porodu) i 10 młodych - możesz zistawić samce
9 neonów (4 inessa, 5 czarnych) - zdecyduj się na jeden gatunek, do 20szt.
5 zbrojników ( 3 niebieskie, 1 złoty, 1 otosek z poprzedniego akwa i 1 w prezencie, szukam jeszcze nazwy gatunku) - zostaw jednego zbrojnika, jeśli chcesz otoski to uzupełnij grupę do 6szt.
4 kiryśniki (ze względu na plagę ślimaków, których jaja były na roślinach) - do oddania
2 mułojady - do oddania
1 sum rekini, 1 żałobniczka, 1 danio, i ten "szkieletor" widoczny na zdjęciu ( dostałam w prezencie i zastanawiam się co z nimi zrobić) - szkieletor to zapewne sum szklisty; wszystkie te ryby do oddania
1 bocja wspaniała pożyczona - no i jak zrobi co ma zrobić to jak najszybciej do oddania.
toomeka@wp.pl - 16.09.2010
Zdjęcie kiepskiej jakości.
Rośliny wyglądają zdrowo ale może to fakt iż świeżo zakupione?
Nie ujmuje urokiem ten ręcznik pod akwa z czasów chyba komuny ale to drobiazg.
Korzenie bez jakiegoś polotu są bo są.
Nie wiem ile masz lat i ile zajmujesz się akwarystyką ale jak początkowo to daję 4 z dużym plusem chyba, że jesteś już w tym oblatana to 3 z -
Emigrand - 16.09.2010
Ja chętnie przyjme zbrojniki jeśli będziesz chciał oddac i jeśli sa podrośnięte ...
apri cort - 17.09.2010
No i zapomniałam jeszcze napisać żebyś powyciągała te białe wzorki z kamieni.
Kiciulka85 - 18.09.2010
Rośliny mają jakiś miesiąc, rosną i nie gniją. Akwarystyką zajmuje się dopiero pół roku, więc to dopiero moje początki. to akwa ma jakieś 3 miesiące od zalania. Zanim doszłam do tego stanu mineło 2 mies. Ta serweta to jedyne co mogłam dać pod akwa, nie mam nic na tyle dużego co by przysłoniło styropian i stolik pod którym jest filtr. Zbrojniki są jeszcze bardzo małe, trzymam więcej bo nie wiem czy wszystkie przeżyją. Jak już podrosną to oddam je zostawiając parke. Mnie bazalt się podoba i raczej go nie zmienie

To moje rybki podczas karmienia:
apri cort - 18.09.2010
Masz z tyłu jakiś skrzydłokwiat? Ten nakrapiany? to chyba rośłina raczej bagienna...
A pamiętaj, że rośliny za bazaltem nie przepadają, kirysy też nie, ale nie pamiętam czy masz w obsadzie.
Kiciulka85 - 18.09.2010
Kirysków nie mam w obsadzie, mam kiryśniki i pięknie rosną, są zdrowe i dobrze się czują z tym podłożem bo są czarne. Łatwo im się zamaskować, czasami czukam ich w akwa 15 minut i dalej nie widze

ale znajduję. Oddałam już cześć molinezji, neony czarne, żałobniczkę i danio. Reszta rybek w poniedziałek idzie do zoologa. Zrobię zamianke za neony inessa. nie mam skrzydłokwiata, to tapeta uzupełniająca braki w roślinach, które się jeszcze rozwijają.
Docelowa obsada:
15 neonów inessa
gupiki, które mam (jet ich około 15 w sumie, jak próbowałam je policzyć)
Para zbrojników
4 Kiryśniki (nie oddam bo mam do nich sentyment, i przywiązałam się do nich emocjonalnie)
8 molinezji
apri cort - 18.09.2010
No to jak cokolwiek oddajesz to pisz proszę co zostało w akwa, żebyśmy nie musieli szukać.
Kiciulka85 - 18.09.2010
zostało 8 molinezji, bocja wspoaniała, sum szklisty, sum rekini, zbrojniki, ok 15 gupików, mułojady, 4 neony inessa, otosek