[250l- ogolne ] Moje pierwsze akwa -
metallgen - 29.08.2010
O to stare:
O to nowe:
http://img251.imageshack.us/img251/7638/78031111.jpg
Wymiary akwarium - mam akwa panoramiczne wiec nie wszystko lepiej ale ma 120 dlugosc /45 szerokosc i 53 wysokosci.
Wyposażenie
-oświetlenie 2 x Dennerle Special-plant 38 wa.
- filtracja aqua pro 1 sp ( naprawie filtr eheim pro 2 bo ten co mam nie nadaje sie)
- ogrzewanie tetratec 300 w
Obsada;
12 x Moenkhausia pittieri , 5x barbus schuberti , 3x amani krewecie (kupie więcej i będe je hodować ps: wiem że w słonej wodzie itp.) 1x gurami "całujace" (planuje też dokupić więcej ) , 4x corydoras paleatus ( a miałam 7 szt. też dokupie więcej ), 1x Pelvicachromis pulcher samiec , 3x prętniki i glonojad Borys.
Co do
roślinności dużo szukania (zapomniałam nazwy) tak czy siak kupując przeczytało sie wymagania danej rośliny
Parametry wody - nie znam
Akwarium jest założone od zimy. Miałam zły początek z akwarium i mało wiedzy o tym , więc akwa przeszło choroby i atak glonów. Teraz ładny spokój unormowało sie! W akwa są 3 drewna , kamienie , 3 rodzaje podłoża. Nawoże odżywkami i bimbrownią a nieraz gazowaną woda mineralną. W środy wymieniam 20% wody a w sob albo nie. 30% /40% i odmulanie ( tak to jest z takim kiepskim filtrem ... nie polecam go nikomu).Ilość roślin nie zadowala mnie nadal ale dokupie ich wiecej w PL.
Cóż sądzicie?
RE: [250l- ogolne ] Moje pierwsze akwa -
Kitkat - 29.08.2010
Śliczne akwa

btw. czy możesz mi podać nazwę tej roślinki po lewo przy tylnej ściance??
metallgen - 29.08.2010
dziekuje

ale nadal nie jestem zadowolona

wczoraj kupiłam 2 nowe rośliny ;p
W starszym czy nowszym zdjeciu? Mam pare rodzajów roślin ... echinodorus midi fleur? Hydrocotyle leucocephala? czy Aponogeton boivinianus ? Jeśli ta roślina co i obrosła tafle to zapomniałam nazwy i trudno znaleźć
greg3or - 29.08.2010
Również i mnie akwarium się podoba, czy pierwsza fota robiona była przy włączonym po części oświetleniu czy tylko taka ciemna wyszła ? Fajnie wyszedł korzeń po prawej stronie, a roślinki jakie na który plan pójdą hmm.
Elizabeth - 29.08.2010
Baniak ladny ale jednak przydalaby sie mala przycinka

Lubie zarosniete akwaria ale o juz istna dzungla! ;D
Widac ze roslinki maja dobrze
apri cort - 29.08.2010
Dość nietypową masz obsadę... Ale oryginalną, a zbiornik jest duży. Napisałaś że w PL będziesz coś kupować można zapytać skąd jesteś?
andosiek - 29.08.2010
No akwarium moim skromnym zdaniem cudo;d
Silverrro - 29.08.2010
Akwa ładne

czym zdjecia były robione bo super wyszły
metallgen - 29.08.2010
Wszystkie są robione przy włączonym świetle ;p Jedynie opcje w aparacie zmieniane (canon EOS lustrzanka)
Moja zdobycz to Rotala walichii i podobna roślina do echinodorus midi fleur tyle że ma wydlużone a nie okrąglłe liście.
I ten liściasty dam na tył po prawej a rotale to nie wiem

musze sie dłuuuuugo zastanawiać.
I właśnie przyciełam roślinki , tyle że przez przycinanie po czasie roślinki beda wypuszczać korzenie po bokach i to brzydko wygląda.
Dlatego daje zarosnąć

do tego ładny ciemny kolorek wychodzi.
A co do obsady to właśnie nudzą mnie popularne obsady. Dopiero jak widze głupiki to aż głupieje haha. Pss i jestem z NL.
Miło że sie wam podoba ale ja jakoś nadal nie zadowolona z akwa

a może coś poradzicie co by dodało charakteru do akwa?? Wiem ze brakuje mchu;p
apri cort - 29.08.2010
Możesz spróbować dodać kilka gałązek zwieszających się z góry, jakby zamoczone gałązki drzewa. wierzba siędo tego nadaje, szczególnie kędzierzawa.