ewelina1405 - problemy ze zbrojnikami - kładą się na plecach, napuchnięty brzuch -
ewelina1405 - 16.08.2010
Witam
mam glonojada zbrojnika od pewnego czasu dziwnie sie zachowuje kladzie sie na grzbiecie i lezy bez ruchu jakby zdechl reaguje dopiero gdy sie go dotknie nigdy wczesnie nie zaobserwowalam takiego zachowania u niego wydaje mi sie ze cos mu dolega nie ma zadnych oznak choroby nie jestem pewna czy to moze byc przyczyna ale z nad morza przywiozlam korzen oczywiscie wygotowalam go i wlozylam do akwarium glonek praktycznie caly czas na nim siedzial czy to moze byc przyczyna?
Barzdo prosze o pomoc
RE: chory glonojad -
Kaef - 16.08.2010
Cześć,
Na początek nie masz glonojada, tylko zbrojnika, zapewne niebieskiego (sądząc po zachowaniu). U dorosłych zbrojników nie jest niczym dziwnym leżenie na plecach, często tak odpoczywają. Leżą sobie w kryjówce.
ewelina1405 - 16.08.2010
nie ma wogole apetytu i nigdy tak sie nie zachowywal moj pierwszy Plekostomus wczoraj zdechl tez z nieznanej dla mnie przyczyny byl zdrowy i nagle z dnia na dzien padl i tez polozyl sie na grzbiecie tyle ze zdechl odrazu a ten jeszcze sie podnosi
Kaef - 16.08.2010
Hmmm to w takim razie podaj litraż, obsadę, osprzęt, parametry i wszystkie wykonywane zabiegi przy akwarium. Co do plekostomusa to już chyba z 15 lat ich w sprzedaży nie widziałem, jak dla mnie to Liposarcus będzie jakiś.
ewelina1405 - 16.08.2010
akwa 40l.
temp. 27'c
obsada; 5 zbrojownikow 2 drewniaki 2 piskorki 7 molinezi 2 slimaki i gubiki nie wiem ie ale ze 20 wieksza czesc mlodzuitkich bo non stop sie mnoza
sprzet jest aqaelagrzalka 50w filtr fan 1 starszy typ oswietlenie switlowka 9w
dolewam nawoz do roslin w ilosci 2ml raz na tydzien i tak raz w tygodniu podmieniam z 5l wody
annawanna5 - 16.08.2010
ulula czyżby zła obsada..?
Yacek - 16.08.2010
Jak to mawiał Nocny Kowboj - Sziiiiet
Na bogato akwarium urządzone, 7 molinezji, 5 zbrojników
Raz, że mogą nie mieć czym oddychać, dwa, że pływają w szlamie i trzy, że zbrojników większość to samotniki i nie lubić się mogą ze swoimi braćmi.
Jakaś kora na korzonku została? Pleśnią nie zachodzi?
ewelina1405 - 16.08.2010
Nie, korzeń jest ok.
Na wszelki wypadek wygotowałam jeszcze raz.
Czyli jak zało
żę większe akwarium powinno być ok?
Jaka obsada może być z moimi glonkami?
Zakładam nowe akwarium 120l i nie bardzo się na tym znam.
Mam rybki dopiero od paru miesięcy i jeszcze
nie wiem co i jak.
Olek - 17.08.2010
Zajrzyj do działu obsad.
Gotowe zestawienia na ten litraż w podwieszonym wątku.
Zbrojnik niebieski w 112l może być praktycznie z każdą rybą.
Dla początkującej nadaje się standardowa grupa mniejszych rybek i jakaś parka lub harem.
Zamień żyworódki i resztę "glonojadów" na ryby z tamtego tematu.
ewelina1405 - 17.08.2010
dzieki bardo za pomoc