Akwarystyka - Forum akwarystyczne AkwaŚwiat
Dyskusje o reklamie - Wersja do druku

+- Akwarystyka - Forum akwarystyczne AkwaŚwiat (http://www.akwaswiat.net)
+-- Forum: O forum (http://www.akwaswiat.net/forumdisplay.php?fid=5)
+--- Forum: Uwagi do forum (http://www.akwaswiat.net/forumdisplay.php?fid=31)
+--- Temat: Dyskusje o reklamie (/showthread.php?tid=21239)

1 2

Dyskusje o reklamie - krzychu777 - 19.07.2010

Cytat:pozwoliłem sobie wydzielić ten wątek z dyskusji o wkładach barracuda
Wolfik

Taka reklama produktu na publicznym forum wg mnie jest trochę nie fair.
A poza tym te wkłady strasznie drogie są. Myślę że można znaleźć inne odpowiedniki za niższą cenę, lub inne sposoby typu podmiany ody lub zmniejszenie obsady.

RE: Wkłady do filtrów Barracuda - wolfik - 20.07.2010

1. Dlaczego jest nie fair ?
2. Zawsze można coś kupić taniej, tak jak można z punktu A do punktu B dojechać Dacią Logan lub Toyotą Avensis

RE: Wkłady do filtrów Barracuda - krzychu777 - 20.07.2010

Z tego względu że na forum na który zaglądają młodzi i nie obyci akwaryści stawia się ponad szereg niektóre produkty. Typowa reklama nastawiona na korzyści sklepu.

RE: Dyskusje o reklamie - wolfik - 20.07.2010

nadal nie bardzo rozumiem ...

Po pierwsze:
Jak ma wyglądać nietypowa reklama nie nastawiona na korzyść sklepu czy dowolnego podmiotu ?

Po drugie:
Po to robimy testy i dyskutujemy, żeby nie była to tylko i wyłącznie sucha i jałowa informacja od producenta.
Test wykonuje nie tylko ja, niedługo pojawią się również kolejne wątki.
Czy uważasz, że jesteś oszukiwany? Wprowadzany w błąd ?

Po trzecie:
Jak kupujesz gazetę z grami komputerowymi, przepisami kulinarnymi czy coś z rtv/agd - czy spodziewasz się ww środku kolejnej recenzji Doom'a ? przepisu na schabowego? testu telewizora marki Rubin?
Dlaczego więc na forum nie mielibyśmy prezentować nowych produktów ? Ciekawych produktów?
Na dodatek jeśli dostajemy darmowe egzemplarze i możemy napisać niezależne opinie?

Niech tu się dzieje coś ciekawego i niestandardowego, forum to nie tylko kolejne pytanie o obsadę czy ospę.

RE: Dyskusje o reklamie - krzychu777 - 20.07.2010

Oczywiście z prezentacją produktów zgadzam się jak najbardziej. Można poznać produkty o których się nie wiedziało itp Jednak sposób jego przedstawiania razi mnie w oczy. Tu zacytuje przykład.

"nie, to nie jest klasyczny biologiczny wkład filtracyjny z bakteriami tylko WYSOKIEJ WYDAJNOŚCI żywice jonowymienne"

I już jest jakaś manipulacja słowami(przypominam że testy jeszcze się nie zakończyły by tak wychwalać produkt.
Kolejną rzeczą o jakiej bym chciał zwrócić jest fakt występowania na pierwszej stronie tego produktu. Czy Inne firmy typu Tetra, aquael itp też będą na pierwszej stronie?

I ostatnia sprawa. Do tego testu. Nie wyobrażam sobie by był on wiarygodny bez zdjęć itp.

Wierze że chcecie rozpowszechniać wiedzę akwarystyczną, oraz pomagać młodym, mniej doświadczonym akwarystom. Jednak spotkałem się już z bardzo brzydkimi praktykami nastawionymi na marketing, dlatego wolałbym zwrócić uwagę na niektóre sprawy.
A poza tym nie chce prowadzić wojny ze scyzorykiem w ręku dlatego pozdrawiam załogę forum Tongue

krzychu777 napisał(a):"nie, to nie jest klasyczny biologiczny wkład filtracyjny z bakteriami tylko WYSOKIEJ WYDAJNOŚCI żywice jonowymienne"

I już jest jakaś manipulacja słowami(przypominam że testy jeszcze się nie zakończyły by tak wychwalać produkt.

To nie jest manipulacja słowami, to jest fakt, nie jestem pierwszym użytkownikiem tych złóż filtracyjnych, ale dla podniesienia atrakcyjności dyskusji przeprowadzam własny test. Ja już wiem, że stosując te złoża można z największej breji uzyskać wodę pitną, ale sprawdzam jak to działa w moim akwarium.

krzychu777 napisał(a):Kolejną rzeczą o jakiej bym chciał zwrócić jest fakt występowania na pierwszej stronie tego produktu. Czy Inne firmy typu Tetra, aquael itp też będą na pierwszej stronie?

To zależy od 2 czynników
- chęci konkretnych firm, które będą chciały zaistnieć na tym forum
- tego co my będziemy z tego mieli
W tym przypadku mamy darmowe produkty dla naszych użytkowników

krzychu777 napisał(a):I ostatnia sprawa. Do tego testu. Nie wyobrażam sobie by był on wiarygodny bez zdjęć itp.

Ale co mam sfotografować? skalę barwną na teście wody?
Akwarium ?

krzychu777 napisał(a):Wierze że chcecie rozpowszechniać wiedzę akwarystyczną, oraz pomagać młodym, mniej doświadczonym akwarystom. Jednak spotkałem się już z bardzo brzydkimi praktykami nastawionymi na marketing, dlatego wolałbym zwrócić uwagę na niektóre sprawy.

To jest marketing, dostajemy coś i w zamian za to o tym piszemy.
Nasze opinie, nie producenta.

Generalnie rzecz ujmując drogi kolego akwarysto - odrobinę zaufania. Żyjemy w normalnym kraju, jesteśmy Polakami nie polaczkami i szanujemy siebie. Nie każdy kto ma pieniądze wcześniej je ukradł.

RE: Dyskusje o reklamie - susel - 20.07.2010

Ja uważam ,że te produkty nie są takie głupie...przeciwnie.Jeżeli faktycznie działają i można je regenerować to rewelacja Smile Reklama jak najbardziej na miejscu - gdyby nie ona nie dowiedziałbym się o tych wkładach Big Grin

RE: Dyskusje o reklamie - krzychu777 - 20.07.2010

No dobrze, w tej syt trochę zwiększę swój kredyt zaufania Tongue

a co do zdjęć to tak jak Pan opisał. Dokładnie o tym samym myślałem, zdjęcia akwarium i skali barwnej powinny wystarczyć.

A może niektórzy użytkownicy mogliby zrobić testy produktów które posiadają? recenzje filtrów itp?

mam na imię Marcin Smile

Nie ma sensu robić zdjęć wynikom testów kropelkowych - przetestowane, mało widać Smile
Zdjęcie akwa oczywiście się pojawi, tylko wydaje mi się że mało wniesie do całej sprawy, po zabawie z Barracudą i tak będę tam musiał posprzątać resztki mechanicznie.
Potem na jakiś czas wyjmę wkład, wpuszczę ryby i zobaczymy co się będzie działo dalej.

Cytat:A może niektórzy użytkownicy mogliby zrobić testy produktów które posiadają? recenzje filtrów itp?

Robiliśmy już kiedyś takie testy w formie konkursu:
http://www.akwaswiat.net/prace-konkursowe-f-43.html

Susel dobrze pisze, właśnie po to to robimy.
Niemniej jednak uważam, że nie ma sensu promować każdego chłamu, który będzie chciał zaistnieć na rynku, dlatego do wyżej wymienionych czynników dochodzi jeszcze jeden - moja subiektywna opinia o konkretnym produkcie czy producencie.
Bo żeby nie wiem ile zapłacili, to np. Atmana reklamować nie będziemy Smile

RE: Dyskusje o reklamie - susel - 20.07.2010

Atmana nie ? No to FLUVALA poleć - chyba najlepsza firma produkująca firmy FLUVAL i Eheim Smile