Kiedy zalać zbiornik? - 2 opcje -
susel - 16.07.2010
Witam!
Jak wiadomo popełniłem błąd wprowadzając parkę M.livingstonii do 54l akwarium...
Postawiłem im 100x35x35 (122,5l) - niestety kasa poszła na szafkę pod akwarium bo nie było gdzie postawić i kubełek mogę kupić za 3 miesiące pytanka :
-(1)Czy zalać zbiornik TERAZ aby dojrzewał z filtracją mechanik 650l/h + kaskada DIY o pojemności na wkłady 2 litry (bufor/biolog)?
-(2) Poczekać 3 miesiące na kubeł i dopiero zalewać?
Którą opcję wybrać ,dodam ,że kaskada w pełni działa i zostałaby zasypana wata-grys koralowy-wata ?
W 54l będzie prawdopodobnie tanga z muszlowcami Lamprologus ocellatus gold
Wolałbym opcję (1) bo w akwa są wojny - samiec goni samicę
RE: Kiedy zalać zbiornik? - 2 opcje -
Yacek - 16.07.2010
Skoro masz biologiczny wkład to zalewaj i to do pełna. Wytworzy Ci się ekipa bakterii na starym filtrze i jak sobie podłączysz ten kubeł (by razem z 1szym filtrem pochodził trochę) to w nim szybciej bakteryje się osiedlą.
susel - 17.07.2010
NO to zaleję ale mam okazję kupić teraz tanio prawie nowy AquaEL unimax 150 BARDZO TANIO więc lepsze to niż nic....chyba ,że to dobry filtr?
Pardos - 17.07.2010
Unimaxy Aquaela to dobre filtry, ten jak ma dużą powierzchnie na media, chyba 9 litrów, przy przepływie 450l/h
susel - 17.07.2010
Z tym unimaxem to za bardzo się napaliłem....A jak zaleję teraz tak jak była mowa wcześniej to zaraz jak jak dojrzeje zarybiać czy dopiero jak kubeł dojdzie?
Pardos - 17.07.2010
kubeł dojdzie swoją drogą, a zarybiaj jak dojrzeje. Potem jak dojdzie kubeł to początkowo będzie pracował z dojrzałym filtrem.
mikem - 17.07.2010
Nie wiem po co chcesz trzymać wodę 3 miesiące? Chociaż może wyhodujesz glon

Jeśli ryby wpuszczane będą młode i nie z odłowu - to możesz je wpuścić w dniu podłączenia biologa. Poleciłbym Ci również "Cichlid Conditioner"
http://www.tradepar.co.uk/details/hagen-a-7736-nutrafin-african-cichlid-conditioner-250ml-7831-1336.html...dla zapewnienia jak najlepszych warunków puki filtr nie ożyje.
Pozdrawiam.
susel - 17.07.2010
Ok.Przed chwilą w 15l akwarium sprawdziłem czy działa - i działa

Zasypie go grysem koralowym a do mechanika dam dużą,drobnoziarnistą gąbkę to załatwi tymczasowo problem związków toksycznych.Kubeł będzie na 100% przekonałem się już ,że malawi bez biologa to nie malawi
mikem - Ale biolog będzie tylko w postaci kaskady DIY o pojemności 2litry i chciałbym wpuszczać jak zbiornik dojrzeje a potem kupić kubeł.Czyli po ok 1,5 miesiąca od zarybienia.Może tak być czy niech jeszcze się gnieżdżą w tym 54l

?
Pardos - 17.07.2010
Może tak być, nie martw się na zapas, bo nie ma czym
susel - 17.07.2010
Wcześniej miały tylko wewn.360l/h więc dostałem kopa w tyłek i wziąłem się do pracy na godne warunki
P.S. - ryby są [F1] więc to dam - czy to nasz odpowiednik bactozytmu - bakterii?