Nawożenie roślin CO2 i Symfonią - wysoki poziom azotu -
panpawcio - 05.05.2010
ethnix napisał(a):panpawcio napisał(a):Ile czasu potrzeba na rozwinięcie się w ceramice w filtrze bakterii nitryfikacyjnych ?
Czy w jakiś szczególny sposób zmienia się wygląd ceramiki po ich zasiedleniu ?
Ok 2 tygodnie. Nie zmienia się.
Czy ma sens wprowadzanie do wody nawozów typu CO2 w płynie, Easy life carbo, etc. bez odpowiednio dużego oświetlenia akwarium. Podobno grozi to niepohamowanym rozrostem glonów. ?
RE: Ceramika a bakterie nitryfikacyjne -
Koks1983 - 06.05.2010
Tak naprawdę to nie jest CO2 w płynie tylko płynny węgiel, który przyswajają rośliny w akwarium. Z tego co udało mi się kiedyś wyczytać to Easy Life Carbo można podawać przy mniejszym oświetleniu (oczywiście w granicach rozsądku) niż ma to miejsce w tradycyjnym podawaniu CO2.
panpawcio - 28.05.2010
Koks1983 napisał(a):Tak naprawdę to nie jest CO2 w płynie tylko płynny węgiel, który przyswajają rośliny w akwarium. Z tego co udało mi się kiedyś wyczytać to Easy Life Carbo można podawać przy mniejszym oświetleniu (oczywiście w granicach rozsądku) niż ma to miejsce w tradycyjnym podawaniu CO2.
Witam ponownie. Od kilku dni mam problem z wysokim poziomem no2 i no3.
Akwarium mam już od miesiąca, jest w nim dużo roślin, obsada ryb w normie, wodę podmieniam 20% co tydzień, w filtrze ceramika i gąbka.
Co może być przyczyną tak wysokiego poziomu tych parametrów ?
no3- ok.100 mg/l
n02- ok 8 mg/l
dodatkowo kh skoczyło z 10 do 18
[attachment=11149]
krzychu777 - 28.05.2010
pare możliwości. złe testy. o zgrozo tak wysokie no2 a jeszcze delikatne pandy ci się trzymają. aż się wierzyć nei chce.
po drugie możliwe ze przekarmiasz ryby. 3 to obumarłe szczątki roślin martwych zwierzów mocno brudne dno itp. nic więcej mi nie przychodzi do głowy.
panpawcio - 28.05.2010
krzychu777 napisał(a):pare możliwości. złe testy. o zgrozo tak wysokie no2 a jeszcze delikatne pandy ci się trzymają. aż się wierzyć nei chce.
po drugie możliwe ze przekarmiasz ryby. 3 to obumarłe szczątki roślin martwych zwierzów mocno brudne dno itp. nic więcej mi nie przychodzi do głowy.
krzychu777:nic z tych rzeczy które opisałeś nie ma miejsca.
Testy są ok. Jeden z nich użyłem do zbadania wody kranówy którą używam do podmian. No2/No3 jest w niej bliskie 0.
Nie przekarmiam ryb, wręcz powiedziałbym że sypię bardzo oszczędnie.
Szczątków roślin nie ma bo na bieżąco usuwam je i przy podmianie odmulam dno. Ostatnio czyściłem filtr, może zbyt mocno wypłukałem gąbki ( w wodzie z podmiany ? ). Dodatkowo część roślin zaczyna marnieć, więdną im liście i robią się dziury. Nic więcej do głowy mi nie przychodzi.
krzychu777 - 28.05.2010
a może masz niedobory i rośliny nie pobierają u ciebie azotków itp? na pewno musisz szybciutko zbić te parametry podmianami. spróbuj trochę nawozem sypnąć.
panpawcio - 28.05.2010
krzychu777 napisał(a):a może masz niedobory i rośliny nie pobierają u ciebie azotków itp? na pewno musisz szybciutko zbić te parametry podmianami. spróbuj trochę nawozem sypnąć.
podaję easycarbo i symfonię złotą
krzychu777 - 29.05.2010
symfonia to za mało. Tym bardziej ze carbo jeszcze bardziej przyśpieszasz fotosyntezę. Spróbuj nawozić jakimiś makro. Najlepiej potasem i fosforem. Azot na razie zostaw w spokoju.
panpawcio - 29.05.2010
krzychu777 napisał(a):symfonia to za mało. Tym bardziej ze carbo jeszcze bardziej przyśpieszasz fotosyntezę. Spróbuj nawozić jakimiś makro. Najlepiej potasem i fosforem. Azot na razie zostaw w spokoju.
to jest zestaw Symfonia złota 50 g + Fe 4 g + K2SO4 20 g więc potas jest.
jaki nawóz makro proponujesz bo do podmian dodaję do wody easylife classic ?
krzychu777 - 29.05.2010
z soli to kh2po4 i k2so4. Będziesz mógł odpowiednio sobie ustalić. a z takich kupnych firmowych to na prawde ciężko proporcje odpowiednie ustalić. Możesz użyć planta activ makro, lub planta gainer makro.