[160l] Iwagumi, Monument Valley by Karlos. -
karlos2 - 08.04.2010
Witam po dłuższej przerwie.
Poprzednia aranżacja przestała istnieć i powolutku powstawała nowa, teraz chciałbym ją zaprezentować chociaż jest jeszcze nie gotowa do końca.
Nowa aranżacja powstała na bazie starej, gdyż nie był to restart, jednak ze starej aranżacji zostało tylko dno i 50% wody, reszta uległa zmianie a więc:
Zbiornik:
100x40x40 160litrów.
Podłoże:
Biogrunt Aquabotanique+siatka ogrodnicza+żwirek akwarystyczny, piasek kwarcowy.
Filtracja:
Tetratec ex700, tetratec in400.
Oświetlenie:
2xświetlówka 30w T8, 2xświetlówka 39w T5, w sumie 0,86w/litr.
Grzanie:
Tetratec 150w.
Nawożenie:
Instalacja CO2 z butli wysokociśnieniowej przez reduktor z kostki lipowej(tymczasowo) 12/24godz.2 bąble na sekunde,
Makro, mikro i potas Planta Activ Aquabotanique.
Podmiany wody raz w tygodniu 30%.
Parametry wody:
Temp.-27*C
NO3-25
NO2-0
ph-6,8-7,0
reszty nie mierze.
Roślinność:
Eleocharis acikularis,
Eleocharis parvula,
Hemianthus callitrichoides,
Blyxa japonica,
Valliseria spiralis.
Fauna:
Krewetka amano x 8,
Zwinnik czewonousty x 5, będzie wymiana nie wiem na razie na co,
Kosiarka x 5 zapobiegawczo gdyby miały pojawić się glony ze względu na dużą redukcje roślin w krótkim czasie.
Oto zdjęcie:
Czekam teraz na rozrost roślinności, przede wszystkim vallisneria musi zasłonić cały sprzęt,no i eleocharisy muszą ładnie wypełnić drugi i trzeci plan.
Opinie oczywiście mile widziane.
RE: [160l] Iwagumi, Monument Valley by Karlos. -
rychu1990r - 08.04.2010
Tak. typowy ADA xD. Widać ze masz pojęcie.i gust. ładnie wszystko ze sobą dobrane. Mnie sie podoba. 4+/5

pozdrawiam i czekam na kolejne fotki
mikem - 09.04.2010
karlos2 napisał(a):Opinie oczywiście mile widziane.
Bardzo ładne akwarium choć dokonałbym kilku modyfikacji. Usunął bym spiralkę - nie pasuje do kompozycji - tu masz ładne z wysoką roślinką
http://www.naacademy.pl/Tutorial---Iwagumi-----Klasyczna-kamienna-triada-,1,0,0,324.htm. Skałki są prawdziwe czy plastiki? Ułożenie także tworzy kształty leja - rozrzuciłbym bardziej nieregularnie. Także żwirek wydaje się trochę za gruby. Zmieniłbym też tło na jasne (biało - żółte) podświetlone od tyłu. Do zdjęć usuń sprzęt - bardziej profesjonalny efekt.
Pozdrawiam.
Proszę nie cytować w całości tak długich postów.
Kejdi
mlody84-07 - 09.04.2010
Wszystko ladnie pieknie tylko dwie rzeczy mnie "kuja" w oczy:
zwirek- jak dla mnie to zbyt gruby
nurzaniec-nie pasuje do tego stylu akwa
Ale i tak akwa robi pozytywne wrazenie...
powodzenia w pielegnacji zbiorniczka
karlos2 - 09.04.2010
mikem napisał(a):Bardzo ładne akwarium choć dokonałbym kilku modyfikacji. Usunął bym spiralkę - nie pasuje do kompozycji - tu masz ładne z wysoką roślinką http://www.naacademy.pl/Tutorial---Iwagumi-----Klasyczna-kamienna-triada-,1,0,0,324.htm. Skałki są prawdziwe czy plastiki? Ułożenie także tworzy kształty leja - rozrzuciłbym bardziej nieregularnie. Także żwirek wydaje się trochę za gruby. Zmieniłbym też tło na jasne (biało - żółte) podświetlone od tyłu. Do zdjęć usuń sprzęt - bardziej profesjonalny efekt.
Pozdrawiam.
Witam, kamienie to oczywiście oryginały Dragon Stone, wiem dokładnie o co ci chodzi, znam również układ klasycznej kamiennej triady do której posłałeś mi link, ale mnie chodziło właśnie o coś takiego a nie o triade, żwirek jak pisałem w pierwszym poście jest ze poprzedniej aranżacji pod nim jest biogrunt,dlatego się pozostał.
Akwarium jest w fazie rozrostu roślin,na pewno w pózniejszym czasie co niektóre wypadną (spiralis), gdy aranż osiągnie już doskonałość to na pewno do zdjęć sprzęt zostanie wyjęty.
Dziękuję jednak za konstruktywną krytyke.
Pozdrawiam.
andrzej_vader - 09.04.2010
Bardzo ładne akwa. Ja bym się nawet żwiru nie czepiał, bo jak go poprzerastają rośliny to nawet śladu po nim nie zostanie. A kamorry choć ułożone bardzo nienaturalnie, wyglądają moim zdaniem wyjątkowo atrakcyjnie i nie psują całości.
Pozdrawiam
karlos2 - 09.04.2010
Mała aktualizacja:
Pozdrawiam.
carman - 09.04.2010
świetne urządzone akwarium nie znam się na skałach i stylach ich układania powiem tyle że czekam z niecierpliwością na aktualizacje z urośniętymi

już roślinami
mcda-p - 09.04.2010
Bardzo ładny wystrój! Alę widzę że glonki się uczepiły skał ;D
apri cort - 09.04.2010
Świetne smocze skałki, ale te spiralki tak przyciągają wzrok, że się skupić nie można

Ale bardzo ładny zbiornik, spodobał mi się już na pierwszej fotce.