Czerwone skrzela u kiryska, blade neonki -
schwimmen - 26.03.2010
Mam akwarium już tydzień.
Kupiłem 5 kirysków albinosów i gdy przyjechałem do domu zauważyłem, że jeden ma czerwone skrzela. Wczoraj jeden kirysek zaczął się nie ruszać i miał złożoną płetwę. Czy to normalne? A dzisiaj widzę, że i ten drugi(z czerwonymi skrzelami się nie rusza siedzi i siedzi. Te trzy ciągle pływają i tylko na chwile się zatrzymują i dalej płyną, a tamte nie.
Czemu mój kirysek ma czerwone skrzela i dlaczego te dwa się nie ruszają. Nawet skrzela mu się nie ruszają, a jak jakiś kirysek go dotknie to się nie rusza. Czy to normalne.
Temperatura wody:24 stopnie C
Ryby karmię 2 razy dziennie o 15 i 21
Akwarium jeszcze nie czyściłem. Właśnie będę to robił dzisiaj.
Akwarium jest profilowane 60x30x30 (54l)
W akwarium jest narazie 5 kirysków albinos, 10 neonów innesa oraz jedna ampularia.
Sprzęty:
http://www.allegro.pl/item946878148_akwarium_60_czarne_mega_wyposazenie_aqua_5_pro.html (To ten kupiłem zestaw i karmie ryby jedzeniem z tego zestawu)
Roślinki mam 4(później podam nazwy)
RE: Czerwone skrzela u kiryska. -
nefrete1 - 26.03.2010
Czy akwarium dojrzało minimum 2 tygodnie(cykl azotowy w akwarium)?
schwimmen - 26.03.2010
Akwarium nie dojrzewało. Połowę wody wlałem do akwarium z innego funkcjonującego już pół roku.
Ten kirysek z czerwonymi skrzelami nie mógł zachorować u mnie bo ja już go takiego przywiozłem. Więc co to może być?
Może mi ktoś odpowiedzieć?
Yacek - 27.03.2010
Zdjęcia malutkie i mało co widać, mogę więc się mylić w ocenie, ale:
Kirysek to albinos, u nich zawsze widać czerwone skrzela. Czasami mniej, czasami bardziej. No i jeżeli tak mało ruchliwy jest to znak, że się nie zadomowił. Z czasem, jak warunki w akwa się poprawią to i on zapewne zacznie pływać.
schwimmen - 27.03.2010
aha dzięki
myślałem że coś mu jest, bo skrzela ma czerwone, a inne nie. Prawie wcale nie widać czerwonego.
ethnix - 28.03.2010
schwimmen napisał(a):aha dzięki
myślałem że coś mu jest, bo skrzela ma czerwone, a inne nie. Prawie wcale nie widać czerwonego.
Należy by zacząć od tego że pomijając inne aspekty wyglądu i niewłaściwego uruchomienia zbiornika. Podłoże, które posiadasz nie nadaje się zupełnie dla ryb dennych, które ciągle starają się przekopywać i kamienie, które im nasypałeś.
RE: Czerwone skrzela u kiryska, blade neonki -
schwimmen - 01.05.2010
Mam 10 neonków Innesa i niektóre z nich mają blady czerwony pasek.
Tyla szyba akwarium od paru dni jest zasłoniona, dodałem jeszcze liście dębu.(wygotowałem je i wrzuciłem do akwarium oraz dolałem wodę z gotowania) To nie pomogło. Neonki są jeszcze blade. Co mogę jeszcze zrobić.
Jak zdjęcia będą potrzebne to dodam, al na razie nie mam aparatu.(wkleję we wtorek)
proszę o szybką odpowiedź
[split] Kirysek albinos bez wąsów -
schwimmen - 02.05.2010
Dzisiaj mi jeden kirysek zdechnął.
Nie wiem dlaczego.
Może od podłoża(mam kamyczki i bazalt)
Inny zaś ma po jednej stronie wąsy a po drugiej nie.Przedtem je miał.
Co mogę zrobić aby i te nie zdechły?
Co mogę zrobić miałem 5 kirysków albinosów.
2 już zdechły i nie miały wąsów. Co mogę zrobić żeby te trzy przeżyły. 2 mają jeszcze wąsy a ten jeden już nie. Parę dni temu jeszcze miały.
Co mam zrobić.
W akwarium mam neonki i ramirezy.(ramirezy zostały niedawno kupione.4 dni temu)
Czy to wina podłoża czy ryb?
Przed wpuszczeniem ramirez wąsy wszystkie miały.
W akwarium są kamienie i bazalt
Co zrobić dosypać pasku żeby pokrywał całe akwarium
proszę o szybką pomoc.
RE: Kirysek albinos bez wąsów -
krzychu777 - 02.05.2010
Kirysek bez wąsów to tak jak człowiek bez oczu, uszu, języka itp. U nich to jest poważne schorzenie. Na pewno ma on problemy z pobieraniem pokarmu bo właśnie za pomocą wąsików wyczuwają one jedzenie.
Na prawdę nie wiem czy przeżyje.
RE: Kirysek albinos bez wąsów -
schwimmen - 02.05.2010
u mnie już 2 zdechły z powodu braku wąsów. Teraz jeden ich nie ma a 2 się one skrócają.
Co mam zrobić.