Akwarystyka - Forum akwarystyczne AkwaŚwiat
jakie rybki do 64l akwarium - Wersja do druku

+- Akwarystyka - Forum akwarystyczne AkwaŚwiat (http://www.akwaswiat.net)
+-- Forum: Akwarium (http://www.akwaswiat.net/forumdisplay.php?fid=3)
+--- Forum: Obsady (http://www.akwaswiat.net/forumdisplay.php?fid=47)
+--- Temat: jakie rybki do 64l akwarium (/showthread.php?tid=18421)

1 2

jakie rybki do 64l akwarium - Crevan - 16.03.2010

siema.. mam akwarium o wymiarach 40x 40x 40.. wiem że nie jest zbyt wielkie ale na początek zawsze coś.. jak już gdzieś pisałem siedzę jakiś czas(koło 3 lat) w terrarystyce i żadne zwierze jeszcze mi nie zdechło.. a dalej a o tym akwarium.. chciałbym hodować w nim jakieś rybki.. najlepiej żeby były jakieś dość duże i ładnie ubarwione, ale zależy mi też na tym bym dał rade na początek z ich hodowlą.. mogę poświęcić dużo czasu opiece takiego akwarium.. jeśli będzie trzeba to nawet kilka godzin dziennie.. proszę o wypisanie jakichś rybek które by się nie męczyły w takim akwarium.. a najlepiej całego składziku.. bo nie chodzi mi o wymęczenie zwierzęcia tylko po to żeby mój pokój ładnie wyglądał.. jeśli bym tego chciał to kupił bym sobie animowane obrazki rybek;p z góry dziękuje

1. Każdy post powinien być zamieszczony w specjalnie do tego przeznaczonym dziale tematycznym.
2. Każdy post w tytule powinien zawierać ogólny opis problemu.

RE: jakie rybki do akwarium - kacperkrzyz - 16.03.2010

Twoje podejście mi się podoba.Tylko duże rybki do małego akwarium trudno będzie dobrać.Może ci się spodoba bojownik, dasz mu 2 panienki i do tego załóżmy krewetki.I bojki występują w tak wielu kolorach i krewetki są kolorowe że pewnie ci się spodoba.Bojek może np . odmiana crown tail, a krewety jaki kolor ci się podoba?

RE: jakie rybki do akwarium - Crevan - 16.03.2010

o dziękuje za szybką odpowiedź.. terrarium stoi już teraz tylko poczytam o rybkach i krewetkach.. kupie kilka roślinek jakieś kamyki i będzie pięknie... mam już wszystko prawie.. mi tez się moje podejście podoba ale z tego co widziałem to po niektórych wypowiedziach można sie załamać.. jeden gość jak czytałem to pisał ze trzyma kilka piranii( nie wie jakich bo go to nie obchodzi) bojowniki(same samce) i wężyki w akwarium 80 litrów razem z krabikami.. napisał ze jak się gryzą to ich bije.. myślałem ze szlag mnie trafi.. ale sora rozgadałem się.. jeszcze raz dzięki.. a ile trzeba czekać żeby woda w akwarium dojrzała?? 2 tygodnie wystarczą??

RE: jakie rybki do akwarium - Godleś - 16.03.2010

2 tygodnie spokojnie wystarczą

ok.. dzięki

RE: jakie rybki do akwarium - Yacek - 16.03.2010

Crevan napisał(a):terrarium stoi już

Widać w czym robiłeś wcześniej Smile

2 tygodnie starczą tak na styk, kieruj się bardziej tym, czy stężenia się ustabilizowały. Można wtedy wrzucać bestie.

Na forum jest dłuuuugi temat o obsadach w zależności od wielkości zbiornika i preferencji piszących. Myślę, że znajdziesz tam coś ciekawego.
Naprawdę rzadko się zdarza, że ktoś tak jak Ty najpierw zbiera informację a potem dopiero ryby kupuje, chwali się taka postawa.
Ja gdy zaczynałem to nie byłem taki cierpliwy Sad

RE: jakie rybki do akwarium - kacperkrzyz - 16.03.2010

Chyba że jakiś akwarysta jest w pobliżu, jak będzie podmieniał wodę to może ci da.Wtedy tydzień styknie.

RE: jakie rybki do akwarium - Godleś - 16.03.2010

Głównie chodzi o to, by chlor wywietrzał. Jeżeli lejesz kranówe to dodaj uzdatniacza do wody by powiązać metale ciężkie. Warto tak jak wspomniał kacperkrzyz pobrać trochę wody od innego akwarysty. W takiej wodzie szybko rozmnożą ci się "pozytywne" bakterie.

z góry mówię ze mieszkam na wsi.. mam własną studnie(głębinową z pompą podłączoną do kranu wiec idzie tak jak z wodociągu tylko że bez chloru) wiec woda nie jest chlorowana Big Grin

RE: jakie rybki do akwarium - ethnix - 16.03.2010

Crevan napisał(a):.. chciałbym hodować w nim jakieś rybki.. najlepiej żeby były jakieś dość duże i ładnie ubarwione

Jeżeli chodzi o większe ryby to możesz zapomnieć w tym akwarium największe osobniki jakie możesz w nim trzymać mogą mieć 3-4 cm. Przed doborem obsady spytaj ludzi na forum o pomoc.