RE: Obsada 200l - tutaj zadajemy pytania -
mcda-p - 25.11.2011
(25.11.2011, 22:59)wisnia0384 napisał(a): (25.11.2011, 22:46)mcda-p napisał(a): Ty się chwalisz, czy co? Bo akwa na gurami masz trochę za małe.
Ja uważam, że prawidłowo urządzona 126 nie jest wcale za mała na 1
+2 mozaikowego. I zdania nie zmienię. Mozaiki nie rosną tak duże jak dwuplamiste- marmurkowe. Ja się nie chwalę ale i nie będę się z Tobą kłócił.
Oczywiście 200l. to najodpowiedniejszy minimalny litraż na 1+3 gurami perłowgo. Gurami i tak u mnie już długo nie pożyje bo wylatuje kosztem haremu prętnika pręgowanego.
Czyli uderzasz w ten sam wymiar co i gurami mozaikowe. No cóż, Twój wybór, ale napewno widać, że w stosunku do zbiornika są to ryby-kloce.
rzyrant - 26.11.2011
Witam ponownie.
A czy Macie jakąś alternatywę dla tych rybek? Czym można zastąpić:
Harem 1+3 Gurami dwuplamistego.
35x Razbory klinowej.
6x Bocje pręgowaną.
mam na myśli rybki z terenu Azji.
Jeśli macie jakieś pomysły to proszę o pomoc.
Pozdrawiam.
mcda-p - 26.11.2011
(26.11.2011, 16:22)rzyrant napisał(a): Witam ponownie.
A czy Macie jakąś alternatywę dla tych rybek? Czym można zastąpić:
Harem 1+3 Gurami dwuplamistego.
35x Razbory klinowej.
6x Bocje pręgowaną.
mam na myśli rybki z terenu Azji.
Jeśli macie jakieś pomysły to proszę o pomoc.
Pozdrawiam.
Zamiast g. dwuplamego:
1+2/3x Gurami mozaikowe
3+3x szczupieńczyk indyjski
1+4x bojownik syjamski
2+4x prętnik karłowaty/miodowy/neonowy
1+3x wielkopłetw wspaniały
Zamiast razbory:
30-35x razbora hengela/espei
40x razbora maculata/galaxy
rybki typu brzanki raczej odpadają w towarzyskim
Zamiast bocji pręgowanej:
4-5x b. siatkowana
5-6x b. karłowata
6-8x piskorek sumatrzański
wisnia0384 - 26.11.2011
(25.11.2011, 23:06)mcda-p napisał(a): Czyli uderzasz w ten sam wymiar co i gurami mozaikowe. No cóż, Twój wybór, ale napewno widać, że w stosunku do zbiornika są to ryby-kloce.
Te same wymiary to nie są bo ryby będą krzyżówką prętnika wargacza z pręgowanym i samce dorastają do max. 9cm.
Kupił bym morelowe ale one są rozmnażane na hormonach i przez to te dostępne w Polsce są lichej jakości. Raz się na nich przejechałem i nigdy więcej. A karłowate jednak za małe jak dla mnie są.
mcda-p dziękuję za opiep.... mojej obsady. Widzę po Twoich propozycjach w tym dziale, że nie jesteś zwolenniczką "lekkiego przerybienia" i prawidłowo.
Nie podważam Twojej wiedzy na ten temat bo gdzie mi do Ciebie
rzyrant - 26.11.2011
mcda-p bardzo dziękuję za pomoc. Gdy tylko akwarium zarybi się wrzucę zdjęcia. a teraz z twoich propozycji jak tylko je przemyśle to poskładam obsadę.
Jeszcze jedno pytanko. Cryptocoryne wendtii traci liści.
Zakupiłem ją jakieś dwa tyg temu. Z tego co wiem, to ona traci liście aby zaadaptować się do nowego środowiska. Ale w jej przypadku to jak na razie nic nie wypuściła i tylko traci. Boje się, że po prostu zgnije cała.
mcda-p - 26.11.2011
(26.11.2011, 18:01)rzyrant napisał(a): mcda-p bardzo dziękuję za pomoc. Gdy tylko akwarium zarybi się wrzucę zdjęcia. a teraz z twoich propozycji jak tylko je przemyśle to poskładam obsadę.
Jeszcze jedno pytanko. Cryptocoryne wendtii traci liści.
Zakupiłem ją jakieś dwa tyg temu. Z tego co wiem, to ona traci liście aby zaadaptować się do nowego środowiska. Ale w jej przypadku to jak na razie nic nie wypuściła i tylko traci. Boje się, że po prostu zgnije cała.
Daj pod kłącze kulkę glin-torf. Możliwe że system korzeniowy jest uszkodzony , zbytnio obcięty lub coś w tym stylu, dlatego tak się dzieje. Jeśli roślina jest poważnie uszkodzona to może nie odbić, ale możliwe że to tylko adaptacja.
Cytat:Te same wymiary to nie są bo ryby będą krzyżówką prętnika wargacza z pręgowanym i samce dorastają do max. 9cm.
Kupił bym morelowe ale one są rozmnażane na hormonach i przez to te dostępne w Polsce są lichej jakości. Raz się na nich przejechałem i nigdy więcej. A karłowate jednak za małe jak dla mnie są.
mcda-p dziękuję za opiep.... mojej obsady. Widzę po Twoich propozycjach w tym dziale, że nie jesteś zwolenniczką "lekkiego przerybienia" i prawidłowo.
Nie podważam Twojej wiedzy na ten temat bo gdzie mi do Ciebie Smile
Ano przerybienia nie lubię i zbytniej skromności nie; chyba podaję w miarę optymalne propozycje (mam nadzieję).
Ja słyszałam ogólnie, że kiepsko utrzymać jakiekolwiek prętniki, juz nie jedna osoba na tym forum się skarżyła; sama bym je wypróbowała, ale nieodparty urok bojowników zrobił swoje i narazie muszę darować.
200L Ławica do skalarów -
viktor - 27.01.2012
Witam, mam pytanie mam akwarium 200L jaką ławicę mógłbym dodać zeby to ladnie wygladało ?
pływaja tam 3 skalary i zbrojnik niebieski i 5 kirysków
RE: 200L Ławica do skalarów -
Olek - 27.01.2012
W tym litrażu możesz sobie pozwolić na większość ławicowych, lub stadnych ryb począwszy od neonek, zwinników, błyszczyków, bystrzyków i tetr.
Jak wygląda to akwarium, jest miejsce do pływania? Są to czarne wody?
Jakbym miał taki problem dobierałbym między innymi względem gustu.
viktor - 27.01.2012
po bokach są korzenie, z tylu nurzaniec rośnie, a miejsca dużoo, a tetry plywaja w ławicy bo bardzo bym chcial ryby co plywaja razem lawice jakies fajne ; )
miały byc czarne wody ale mi nie wyszlo i mam tak jak mam i mi sie podoba ; ))
mcda-p - 27.01.2012
Polecam zwinniki blehera, zwinniki czerwonouste (w sumie jedno i to samo), razbory, zwinniki jarzeńce.