Akwarium dla pyszczaków -
P@weł-7 - 01.03.2010
apri cort napisał(a):Drodzy początkujący! BŁAGAM, zadajcie sobie troszkę trudu zanim kupicie rybki i akwarium i poczytajcie w necie o ich wymiarach, wymaganiach, pochodzeniu itp. Pohulajcie po tym forum NAJPIERW, a potem róbcie zakupy. Unikniecie wtedy wielu stresów, a Wasze rybki tym bardziej. Nie będzie pytań typu: "Czy mogę trzymać piranie z sumami i neonkami i welonkami w 3l kuli, i 60 sztucznych pięknych roślin?"
Najpierw lektura, potem zakupy!! Pamiętajcie, że ryby to żywe stworzenia, a nie tylko ozdóbki na biurko!!
Pozdrawiam Was serdecznie i życzę wiele radości z opieki nad Waszymi zbiornikami!
Kolego mógł bys mi pomóc. Bardzo chce
hodować pyszczaki. Jak musi wyglądać dla nich akwarium. ? co musi sie znajdować w akwarium?
Witam, Bardzo chce
hodować pyszczaki. Proszę o pomoc, . jak ma wyglądać akwarium dla nich co musi się znajdować w akwarium??
Po pierwsze Apri cort to kobieta 
Po drugie pisz po prawnie-->ort piszemy hodować nie chodować
Piszemy akwarium a nie akwraium
Bercia289
RE: Akwarium dla pyszczaków -
bercia289 - 01.03.2010
Nie jestem Apri ale tez mogę Ci pomóc

-akwa litraż około 200l minimum najlepiej
-filtr jakiś zewnętrzny-do tej pojemności akwarium będzie najlepszy

-grzałka z termostatem(ma chodzić 24 na dobę)
-grzałka z termostatem około 150-200w(24na dobę temperatura około 26/27 stopni)
-podłoże piasek
-ozdoby kamienie: wapienie piaskowce
-można dać rośliny typu anubiasy przyczepiane za pomocą nitki/żyłki do dekoracji
-pokrywa z oświetleniem, wystarczy standard sklepowy, ponieważ nie na w tym biotopie zbyt dużo roślin(tzn nie ma ich w ogóle)(światło powinno się świecić 8-10 godzin dziennie codziennie)
-Akwarium powinno dojrzewać około miesiąca co to oznacza:
*urządzamy akwarium
*zalewamy
*podłączamy wszystkie sprzęty: filtry, grzałki, oświetlenie
*NIE WPUSZCZAMY RYB,
Po miesiącu takiego chodzenia sobie akwarium wpuszczamy rybeczki.
P@weł-7 - 02.03.2010
koledzy a pomógł by mi ktos w kupnie kamieni?? jakies namieray ?? bo w mojej miejscowosci nie stety ciezko o kamienie
ethnix - 02.03.2010
Kamienie takie jak: dolomit, wapień, piaskowiec. Różne wapnie np. filipiński znajdziesz na allegro np. jeżeli masz problem z kupnem w sklepie, zresztą w internecie jest dużo taniej.
mikem - 03.03.2010
Kamień może być praktycznie każdy - byle "czysty" i naturalny. Poszukaj otoczaków - przy jakiejś rzece lub jeziorze - jeśli nie masz gór. Piach także może być z plaży lub budowlany. Pamiętaj by odpowiednio spreparować zarówno piach jak i skałki/kamienie. Nie pchaj się przypadkiem w jakieś drążone wapienie chorwackie czy inne filipińskie cuda, które nie mają NIC wspólnego z biotopem.
Pyski to ryby afrykańskie - lubią ciepłą wodę - ale są bardzo tolerancyjne na temperaturę. Jeśli akwarium będzie w pokoju - w którym Tobie będzie ciepło (im też będzie dobrze). Potrzeba dogrzania wody może nastąpić w zimie. Dobierając ryby - kieruj się wielkością akwarium jak i preferencjami żywieniowymi. Akwarium im większe tym lepsze. Absolutne minimum dla jednogatunkowej mbuny to 112l - ale to dotyczy tylko doświadczonych akwarystów. Dla aulonocary 120l jest minimum, a drapieżniki (nimbochromis, tyrranochromis, dimidiochromis, aristochromis itd.) akwarium nie mniejszego niż o długości 200cm.
Pozdrawiam.