Przepis na kulki gliniano- torfowe. -
sirmafiozo - 07.02.2009
Witam.
Tutaj podaję przepis na kulki gliniano- torfowe.
Kulki robisz według różnych procedur moja jest taka:
1. glina 2 porcje
2. torf 1 porcja
Roztwór do rozrabiania mieszanki glina:torf (2:1) :
1. Woda destylowana 300ml lub przegotowana i odstana bez kamienia i innych niespodzianek
2. Symfonia złota ok 3 łyżeczki do herbaty na każde 300ml wody
3. K2SO4 - 1 płaska łyżeczka do herbaty lub mniej na każde 300ml wody
4. Ferro-activ około 20ml-30ml na każde 300ml wody
nie stosuję innych pierwiastków do kulek, bo uważam, że resztę lepiej dodawać dolistnie w płynie
Przygotowanie:
najpierw mieszasz torf i glinkę dokładnie
potem odsypujesz ile ci pasuje np. do dużego talerza i dolewasz tyle nawozu alby uzyskać konsystencję ciasta nie za rzadkiego lepiej jak jest gęste i się nie lepi
ale musisz dobrze wymieszać tak aby nie było suchych miejsc w tym cieście bo kulki się będą rozpadać
wygrzewasz je w temp ok 150-220 st przez ok 30-45 min po wyłączeniu zostaw jeszcze na 15 min aby ostygły w piekarniku
następnie wyciągasz i pakujesz w foliowe woreczki ale już zimne kulki nie mogą być ciepłe bo woreczki mogą zaparować i niepotrzebnie zawilgocą kulki
tak przyrządzony nawóz możesz przechowywać przez ok. 8 miesięcy więcej nie próbowałem ale pewnie też będzie można stosować tylko że może być już niepełnowartościowy ze względu na rozpad niektórych związków żelazowych
Przepis znalazłem na innym forum. Oczywiście kulki się układa na dnie pod żwirem i po 3 miesiącach się je wyjmuje albo odmula czy jakoś tak.
Jak komuś się podoba to proszę o reputa ;P i opinie na temat tych kulek.
Temat został zmodernizowany, tu pytamy o wszystko an temat tego rodzaju nawożenia
Kulki gliniano torfowe -
margi3 - 19.02.2009
Witam!
Mam pytanie czy kulki gliniano torfowe to dobry nawóz dla roślin takich jak:
-nurańce
-żabienice
-mech jawajski
-gałęzatka kulista
-moczarka kanadyjska
-i jakieś inne meszki

Jak je podawać tzn. pod korzenie , obok roślin czy jak?
Czy te kulki kładzie się na mech czy również koło mchu?
Czy zakóp tych kulek się opłaca?
http://allegro.pl/item551800016_nawoz_kulki_glina_torf_52szt_gratis_szok_promocja.html
Z góry dzięki
RE: Kulki gliniano torfowe -
Doma - 19.02.2009
margi3 napisał(a):Witam!
Mam pytanie czy kulki gliniano torfowe to dobry nawóz dla roślin takich jak:
-nurańce
-żabienice
-mech jawajski
-gałęzatka kulista
-moczarka kanadyjska
-i jakieś inne meszki
Jak je podawać tzn. pod korzenie , obok roślin czy jak?
Czy te kulki kładzie się na mech czy również koło mchu?
Czy zakóp tych kulek się opłaca?
http://allegro.pl/item551800016_nawoz_kulki_glina_torf_52szt_gratis_szok_promocja.html
Z góry dzięki
Takie kulki to dobra inwestycja, choć ja mam sprawdzone z JBL. Dajesz je bezpośrednio w ziemię pod korzenie rośliny. U mnie pierwsze efekty były po niespełna 2 tyg., ale jak mówiłam, używałam kulek z JBL' a.
Piter_52 - 20.02.2009
Ja ostatnio kupiłem takie kulki (nawet w tej samej cenie) tylko od innego sprzedającego. Powiem szczerze,że byłem trochę zawiedziony.
- zamówiłem 2 zestawy po 72 kulki.
- są lekko jajowate i może z 6 tylko ma wymiar około 1 cm, pozostałe są mniejsze.(w aukcji także pisało,że ich rozmiary mogą dochodzić do 2 cm - ale tego nie gwarantują)
- co do zastosowania to jeszcze ich nie włożyłem do akwa.
- wyglądają tak jakby ktoś je ręcznie kręcił z gliny i chyba jakiegoś torfu rzecznego :/
Jeśli kiedykolwiek stosowałeś jakieś firmowe kulki np. JBL lub nawet Filtus to z wyglądu tych, które dostaniesz możesz być zawiedzony. Dokładnie upewnij się o ich rozmiar.
Jak wcześniej pisałem z ich działania w akwarium się nie wypowiadam, bo jeszcze nie wsadziłem ich w dno.
margi3 - 20.02.2009
A jeśli chodzi o mech?
Koło czy na kładzie się te kulki?
Doma - 20.02.2009
margi3 napisał(a):A jeśli chodzi o mech?
Koło czy na kładzie się te kulki?
yyy...na mchy? Nie...te kulki wsadza się w ziemie

Służą do prawidłowego rozwoju korzeni, mech ich nie ma, więc...
skutki działania kulek -
Prowokator - 20.09.2009
witam po 4 latach prowadzenia akwarium kupiłem nowe kulki
http://www.allegro.pl/item729781953_nawoz_kulki_gliniano_torfowe_akwarium_okazja.html
gdy włożyłem kulki woda zrobiła się blada co mam robić pomocy
Kulki gliniano torfowe -
akwarystyk 030 - 10.01.2010
Hej mam zamiar zamówić z allegro takie kulki nawozowe:
http://www.allegro.pl/item881346802_nawoz_kulki_gliniano_torfowe_akwarium_okazja.html
I moje pytanie to czy wystarczy to czy muszę jeszcze kupić jeszcze jakiś nawóz?
HOLENDER - 10.01.2010
Kulki gliniano torfowe i inne nawozy mogą nie przynieść efektów ponieważ masz troszkę mało światła i rośliny mogą nie korzystać z nawozów a glony z pewnością skorzystają .
akwarystyk 030 - 10.01.2010
A gdy bym spróbował i by coś to dawało, to mam pytanie czy gdy będę używał tych kulek mogę mieć krewetki, czy będzie się działo to co kiedyś (krewetki padały) jak miałem nawóz tetra planta min???
Proszę o szybką odpowiedź ponieważ jutro (może) zamierzam kupić krewetki

Z góry dzięki za odpowiedź