Osowiałe Saulosi -
milano605 - 21.12.2009
Witam wszystkich, zwracam się z następującym problemem. Mam w akwarium 112 litrowym 10 sztuk młodych pyszczaków Saulosi (docelowo planuję zostawić 1+3), kupiłem je miesiąc temu. Z rybami było wszysko w porządku do wczoraj. Od rana są jakieś osowiałe, kładą się na dnie albo pływają tuż nad nim, niektóre leżą na boku, chowają się w najgłębsze szczeliny. Kilka z pyszczków nie jest zainteresowanych pokarmem. Wodę dotychczas filtrowałem filtrem Aquael Fan 2 Plus, jednak w sobotę zakupiłem kubełek Unimax 150 (gąbka+zeolit+ceramika). Wkłady przepłukałem zgodnie z instrukcją. Ryby karmię głownie spiruliną i malawi mixem w płatkach. Parametry wody:
temperatura 25C
ph 8
NO3 30
NO2 0
NH4 0
Co może dolegać moim rybą? Z góry dziękuję za pomoc.
RE: Osowiałe Saulosi -
ethnix - 21.12.2009
- czy testy robiłeś kropelkami czy paskami? Mówiąc szczerze jeżeli dotąd w akwarium chodził tylko Fan-2 zbyt mały jak na ten zbiornik Malawi to coś mi się nie chce wierzyć, że NO3 jest tylko 30
- jak wygląda urządzenie zbiornika? podłoże, rośliny, dekoracje, kamienie?
- od razu powiem, że dwa pokarmy to zdecydowanie za ubogo jeżeli chodzi o dietę pyszczków, zdecydowanie pokarmów powinno być kilkanaście w menu, nie wiem czy to przyczyna, ale znaczenie ma bardzo duże. Jaki jest to dokładnie pokarm oparty na spirulinie? i jak często karmisz mięsnym mixem?
- jak wyglądają chore ryby (może foto ryb, zbiornika), mają wytrzeszcz oczy? spuchnięte brzuchy? rozumiem, że są płochliwe, czy wszystkie?
- czy zbiornik był w pełni dojrzały, przeszedł właściwy proces dojrzewania? czy używałeś sody, soli przy przygotowywaniu wody. Czy tak twardą posiadasz w kranie?
- jakie oświetlenie posiada akwarium?
RE: Osowiałe Saulosi -
milano605 - 21.12.2009
Dziękuję za odpowiedź. Stosuję testy kropelkowe tetry. NO3 dwa tygodnie temu wynosiło 80 jednak dzięki woreczkom "Aquafix" ZOOLEKA spadło znacząco. W akwarium nie mam żadnych roślin, ze skał najwięcej mam piaskowcy, jest też wapień i lawa islandzka. Jutro kupię jakieś inne pokarmy aby wzbogacić dietę ryb. Karmię Spiruliną 36% Tropicala, stanowi ona podstawę diety, raz dziennie również Malawi Mixem Tropicala. Ryby wyglądają normalnie, jedyne co rzuca mi się w oczy, to to, że mają jakby zwinięte płetwy grzbietowe. Wszystkie ryby się tak zachowują, wcześniej pływały normalnie po całym zbiorniki, a od wczoraj tylko się chowają. Zbiornik dojrzewał 3 tygodnie, w tym czasie stosowałem Sera Nitrivec. Soli ani sody nie dodawałem. Na stronie wodociągów podają, że woda ma 15 dh. Oświetlenie to 2 świetlówki 20 W Sun-Glo z przodu i Power-Glo z tyłu.