bojowniki - jest 1 samica, chcę dokupić drugą i samca -
klauduś - 31.10.2009
Tydzień temu kupiłam bojownika - SAMICZKĘ. Chciałabym dokupić jutro jeszcze jedną, ale nie wiem jak ta pierwsza na nią zareaguje. Jak myślicie - to dobry pomysł?
po jakimś czasie chcę kupić też samca
Nazwa tematu została poprawiona.
Temat przeniesiony.
Prosimy o więcej informacji o zbiorniku - litraż, reszta obsady, wystrój zbiornika.
Wiele zależy od litrażu i ilości kryjówek w akwarium.
Agresja w haremie może się różnie rozkładać, samica jak najbardziej może być zagrożeniem dla drugiej.
Kejdi
RE: bojownik -
andrzejkowac - 31.10.2009
Dwie samice krzywdy sobie nie zrobią co do samca to już zależy od wielkości akwa
RE: bojowniki - jest 1 samica, chcę dokupić drugą i samca -
klauduś - 31.10.2009
aha, czyli samiczkę mogę dokupić bez obawy,że ta druga jej coś zrobi?
Kejdi - 31.10.2009
klauduś napisał(a):aha, czyli samiczkę mogę dokupić bez obawy,że ta druga jej coś zrobi? 
Nie.
Czytaj wyżej - tekst na zielono.
Wczoraj opisywałam relacje między moimi samicami.
Jeszcze raz : więcej informacji o zbiorniku.
andrzejkowac - 31.10.2009
A ja mam 2 samice w112l aktualnie wdowy i jakoś nie widzę żeby sobie wchodziły w drogę nawet czasem pływają razem . Jak był samiec też nic się nie działo .
klauduś - 31.10.2009
niestety nie moge powiedziec nic o zbiorniku, bo nie wiem jaki litraż dokładnie.
Kupiłam samiczkę - większą od tej pierwszej. Z początku ta mała (ta, która była już wcześniej) pływała za tą nową i się na nią stroszyła, a po kilkunastu minutach zaczęła ją atakować i jakby "podgryzać płetwy"

ta większa tylko ucieka i nie umie się bronić.
Wyjęłam tą małą i przebywa teraz w słoiczku, aż tamta się oswoi, a dziś wieczorem wpuszczę ją z powrotem, może zaakceptuje tę nową. Nie mam innego pomysłu...
Kejdi - 31.10.2009
andrzejkowac napisał(a):A ja mam 2 samice w112l aktualnie wdowy i jakoś nie widzę żeby sobie wchodziły w drogę nawet czasem pływają razem . Jak był samiec też nic się nie działo .
A ja mam samca i jedną samicę. Zgodnie z tym, co wypisuje się na forach powinna zbierać od faceta niezłe baty a żyją sobie w zgodzie.
Jeszcze raz : wiele zależy od temperamentu ryb, które nam się trafią.
apri cort - 31.10.2009
Weź centymetr krawiecki albo miarkę i zmierz akwarium, długość, wysokość szerokość, jak podasz wymiary to obliczymy pojemność.
To jest duży, mały , średni zbiornik? Jaki jest wystrój i reszta obsady rybnej?
klauduś - 31.10.2009
mam tylko te 2 samiczki, wymiary 20x20x20 ..może trochęwiecej - czyli zbiornik mały
nie mam jeszcze żywych roślinek,ale myślę o nich..
apri cort - 31.10.2009
Przecież to jest 8l!! To żadne akwarium! Nie dziw się, że ryby świrują, nie chcę jeść tłuką się. Do tego bez roslin, nie mają się gdzie schować, pewnie sprzętu żadnego też nie ma?
Jak się zajmujesz tą szklaneczką? Podmieniasz wodę, napowietrzasz? Ile to już czasu stoi zalane? Możesz dać zdjęcie?