Ile kosztuje akwarium u szklarza? -
rikki788 - 29.10.2009
Mam możliwość kupna akwarium od koleżanki, ale chciałabym się dowiedzieć ile kosztuje akwa u szklarza. Orientuje się ktoś w cenach? Myślałam o mniejszym akwarium niż ma moja kumpela dlatego pytam ;P Mam na myśli 112l ewentualnie 63l.
RE: Ile kosztuje akwarium u szklarza? -
3promile - 29.10.2009
rikki788 napisał(a):Mam możliwość kupna akwarium od koleżanki, ale chciałabym się dowiedzieć ile kosztuje akwa u szklarza. Orientuje się ktoś w cenach? Myślałam o mniejszym akwarium niż ma moja kumpela dlatego pytam ;P Mam na myśli 112l ewentualnie 63l.
Czynniki wpływające na cenę akwarium zamawianego u szklarza:
-wymiary
-związana z wymiarami grubość szkła
-humor szklarza
-solidność szklarza
-lokalizacja zakładu szklarskiego
Czynniki wpływające na cenę akwarium gotowego:
-popyt
rikki788 - 29.10.2009
"Czynniki wpływające na cenę akwarium zamawianego u szklarza:
-wymiary
-związana z wymiarami grubość szkła
-humor szklarza
-solidność szklarza
-lokalizacja zakładu szklarskiego"
Bardziej zależałoby mi na tym akwarium 63l. Takie ze sklepu z tą pojemnością mają zwykle wymiary: 60x30x35 cm, (dł. szer. wys.) a ja bym wolała żeby te akwarium było o te 5 cm szersze niż wyższe czyli 60x35x30 cm- to nie robi wielkiej różnicy w cenie. Grubość szkła 6mm ( o ile to wystarczy). Nie znam naszego szklarza w Rawiczu, bo nie bywałam tam u niego w zakładzie. Czytałam na jednym forum, że (ktoś się tak wypowiedział) 200l = 200zł -- mowa była o 200l baniaku.
Sterbayyyah - 29.10.2009
kup 112l jak możesz! większe możliwości w obsadzie wystroju itd!
możesz się pokusić o parkę p. zebra
lub inne większe rybki które w 63l się nie zmieszczą!
ss_langa - 29.10.2009
Standardowo 1l=1zł i problem z gwarancją.No oczywiście liczy się grubość szkła ale oni wbrew pozorom orientują się w cenach i wiedzą jakie szkło do jakiego akwa.Tylko teraz czy jest sens,nie wiem czy szklarz da ci gwarancje,koleżanka tez nie ale sklep da.Nie wiesz co przeżywało to akwarium a nowe to nowe,wiesz na czym stoisz.
rikki788 - 29.10.2009
Szczerze to też wolę większe akwaria... obecnie mam 30l i jest przerybione (proszę o wyrozumiałość bo właśnie staram się o lepsze warunki dla moich rybek) są tam:
6 neonki- było 10 ale 4 padły z powodu ospy

2 zbrojniki- wiem że potrzebują dużo większego akwa z powodu swoich rozmiarów...
2 sumiki (nie wiem jakie ale podobne do szklistych- ale to nie szkliste)
no i moje ulubienice 2 panny betta
Dlatego chciałam większe akwa góra 63l bo były by tam tylko neonki ( dokupiła bym 9 szt. żeby było do 15) zbrojniki- tak wiem że dla nich to i tak za mało, i sumiki, a te 30l zostawiłabym dla mojego haremu.
Skoro "standardowo" 1l to 1zł + klej i sylikon wychodzi ( mowa o 63l) ponad 63zł, a na necie były takie akwaria bez pokrywy po 45 zł + przesyłka 30zł = ponad 70zł. Więc najbardziej się opłaca (tak jak to mi mama powiedziała) akwarium "własnoręczne".
I tu się pojawia kolejne pytanie. Czy taki zwykły sylikon wystarczy do 5 tafli szkła- czy nie odklei się, nie będzie przemakać no i czy nie ZASZKODZI rybką??? A jest właściwie taki specjalny sylikon akwarystyczny czy coś?
ss_langa - 29.10.2009
Goń do akwarystycznego i kup silikon akwarystyczny nieszkodliwy dla ryb.Sprawdź na allegro.
robto - 29.10.2009
Jestem na etapie rozmów ze szklarzami podają ceny za 120/40/40 szkło 8mm. od 195zł do 300.
ethnix - 29.10.2009
Nie radziłbym próbować nie mając doświadczenia samemu zabierać się za klejenie zbiornika. Może to grozić wymianą podłogi w domu i malowaniem mieszkania dla sąsiadów mieszkających poniżej (o ile są).
Jeżeli chodzi o wybór zbiornika, kup maksymalnie taki na jaki pozwalają ci warunki mieszkaniowe, miejsce. 200-300l, a nawet więcej. Nawet jeżeli nie masz w tej chwili tyle środków, uwierz mi naprawdę warto poczekać i dozbierać pieniędzy. Poza tym, że masz wtedy zupełnie inną możliwość doboru obsady, większy zbiornik znacznie łatwiej jest utrzymać nawet początkującemu. Oczywiście o walorach estetycznych nie mówię, wiadomo że prezentuje się zupełnie inaczej niż mały zbiorniczek.
rikki788 - 30.10.2009
Mój tata ma doświadczenie. Kleił kiedyś coś tam.. nie pamiętam bo to było dawnoooo, ale wiem że stały wtedy takie wielkie szyby w garażu. Dzięki ss_langa.
Dzięki wszystkim