Akwarium 450L -
Pierrot - 29.09.2009
Chodzi mi po głowie akwarium 450L, co byłoby kresem możliwości w moich warunkach mieszkaniowych i dało sporo możliwości jeśli chodzi o hodowlę większych ryby. I na początek pojawia się problem proporcji akwarium. Czy akwarium 100x75x60 jest w jakiś sposób konkurencyjne w stosunku do 150x50x60. Na to pierwsze mam już miejsce, na to drugie muszę jeszcze troszkę poczekać. Wciągnęły mnie ryby Ameryki Pd. i to one będą mieszkańcami tego akwarium. Będzie raczej surowo, niewiele roślin jeśli wody przejrzyste lub bez roślin jeśli wody czarne. Nie ma jeszcze decyzji jeśli chodzi o ryby, bo ona może się zmieniać, ale w pierwszej kolejności myślę o ziemiojadach lub skalarach, ale kto wie czy nie narodzi się inny pomysł.
Jeśli macie ochotę podzielić się uwagami nt. porównania takich dwóch akwariów to bardzo proszę. Wszelkie uwagi są dla mnie cenne, a może i ktoś inny przymierzy się do takiego litrażu w takich czy innych proporcjach. Ciekaw jestem co Wy byście wybrali i czym byście się kierowali przy wyborze.
RE: Akwarium 450L -
victus - 29.09.2009
150x50x60 IMO wygląda bardziej efektownie i efektywnie niż 100x75x60, które sprawiałoby efekt takiego kloca, ale nie widać by było jednak tego litraża...
3promile - 29.09.2009
Tej szerokości, czyli optycznej głębi wcale nie będzie widać. Ja planuję 200x50x50 - to tylko 50l więcej, a panorama ogromna
seba123 - 29.09.2009
Ja bym wybrał 150x50x60 widać ten litraż itp.
ethnix - 29.09.2009
Myślisz pewnie o większych pielęgnicach tak więc czy 100x75x60 czy 150x50x60 powierzchnia dna dla ryb terytopialnych jest ta sama także pozostają tylko kwestie wygląda, napewno to drugie wygląda lepiej.
Zgodzę się w zupełności z 3promile, że jeżeli masz możliwość postawienia zbiornika 200x50x50 to super rozwiązanie (w litrach prawie to samo), natomiast jeżeli 150 cm to max, koniecznie zamieniłbym proporcje drugiego proponowanego przez ciebie zbiornika na 150x60x50 lub 150x60x60.
Pierrot - 29.09.2009
Sam też zdecydowanie preferuję akwaria dłuższe. Tak jak piszecie, wizualnie wyglądają lepiej. Ze względu na ograniczenie zastanawiam się jednak czy akwarium 100x75x60 jest gorsze też z punktu widzenia ryb. Czy ryby wolą akwaria dłuższe? Nie bez powodu podałem skalary i ziemiojady. Jakoś intuicyjnie wydaje mi się, że dla skalarów nie będzie różnicy czy są na długości 1m czy na 1,5m, a ziemiojady pewnie lepiej będą się czuły w akwarium dłuższym. Sam nie wiem. Jak wyglądają akwaria 100x75x60 i 150x50x60 od strony ryb? Co o tym sądzicie?
ethnix - 30.09.2009
Jak mówiłem od strony ryb (pielęgnic) najważniejsza jest powierzchnia dna. Nie wiem co prawda jak w przypadku skalarów, ale np. w przypadku Tropheusów i innych pielęgnic tangańkich udowodniono, że lepsze jest akwarium zbliżone lub w kształcie kwadratu czyli lepsze będzie 100x100x50 niż np. 200x50x50. Ułatwia to rybom zajmowanie rewirów, powoduje że nie przebywają często w zasięgu swojego wzroku przepływając cały długi zbiornik.
Pozatym jeżeli odpowiednio wykorzysta się głębie zbiornika przy jego aranżacji można uzyskać niesamowity efekty, lepszy nawet niż w długim zbiorniku. Sam miałem okazję widzieć zbiornik 200x100x60 i wyglądał poprostu niesamowicie. Głebia była tak zrobiona, że patrząć wydawało się że ma dużo więcej niż 100 cm szerokości.
Co do kwestii estetycznej moim zdaniem, zbiornik o dnie kwadratu lub zbliżonym będzie dobrze wyglądał kiedy nie będzie wciśnięty gdzieś w kąt pokoju, musi być dobrze widoczny przynajmniej z 3 stron, tak żeby można było go swobodnie obejść. Najlepiej ustawiony blisko centrum pomieszczenia.
Pierrot - 30.09.2009
ethnix napisał(a):Jak mówiłem od strony ryb (pielęgnic) najważniejsza jest powierzchnia dna. Nie wiem co prawda jak w przypadku skalarów, ale np. w przypadku Tropheusów i innych pielęgnic tangańkich udowodniono, że lepsze jest akwarium zbliżone lub w kształcie kwadratu czyli lepsze będzie 100x100x50 niż np. 200x50x50. Ułatwia to rybom zajmowanie rewirów, powoduje że nie przebywają często w zasięgu swojego wzroku przepływając cały długi zbiornik.
Ethnix dzięki. Właśnie o takie informacje mi chodziło, gdyż próbuję przekonać się, że akwarium bardziej "kwadratowe" niż "prostokątne" ma sens, a nawet jest "lepsze" dla ryb. Gdyby ktoś jeszcze mógł coś dołożyć w tym zakresie, to bardzo proszę. I oczywiscie wszelkie inne komentarze też
ethnix - 30.09.2009
Tutaj są zdjęcia (od początku budowy) zbiornika 150 x 150 x 60
http://tropheus.com.pl/galeria/thumbnails.php?album=100
Pierrot - 02.10.2009
To zapytam jeszcze wprost o ziemiojady.
Czy ma ktoś doświadczenia z tymi rybami i może zdecydowanie powiedzieć, że one potrzebują 1,5 m długości akwarium?
Czy akwarium 100x75X60 zrekompensuje "brak" długości?
Dzięki za wypowiedzi i jeszcze zapraszam do dyskusji. Każda uwaga dotycząca porównania akwariów 150x50x60 i 100x75x60 jest cenna.