ODKURZACZ - SAMORÓBKA - REWELACJA -
igor - 18.11.2005
kilka dni temu trafiłem na stronę
http://www.akwarystykar.fora.pl/viewforum.php?f=22&sid=0e6d686d9d07011ce71204c47feefc0f[/url]
gdzie znalazłem opis skonstruowania odkurzacza podłączonego do brzęczyka autorstwa
RAFIKA. Po krótkim namyśle wziąłem się do roboty i po godzince powstał rewelacyjny odkurzacz. Zrobiony z rurki PVC o średnicy 2cm oraz jednej cienutkiej rureczki. Szczegółowy opis oraz zdjęcia znajdziecie na powyższym linku. Jeśli ktoś jeszcze jakoś ulepszył swój wynalazek, podzielcie sie swoimi uwagami i spostrzeżeniami . pozdrawiam Wszystkich. Powodzenia
kaflo25 - 21.11.2005
dzis sie za to biore dam znac co i jak mi poszlo
magdzia - 02.12.2005
Super sprawa te odmulacz chyba tez sprobuje taki skonstruowac
Rafi171275 - 11.12.2005
Zrobiłem ten odmulacz. Fajna sprawa. W porównaniu ze sklepowymi to niebo a ziemia. Wciąga super ale jest jeden problem. Wszystkie zanieczyszczenia wpadaja do woreczka, krórym też uchodzi powietrze. Powietrze to jest sprężone w tym woreczku, że wszystkie zanieczyszczenia sa rozdrabniane i przeciskane przez jak przez sito w tym worku. No i wracają spowrotem do akwarium, ele już jako pył. Zawsze przy czyszczeniu woreczek jest pusty, a przecież widać jak wciąga syf z dna. Czy też macie z tym problem? A może trzeba zrobić jedną dziurkę na samej górze, aby nadmiar powietrza uciekał?
kasiama - 11.12.2005
A z czego masz woreczek? Ja mam z pieluch tetrowej i powietrze mi górą ucieka, ale zanieczyszczenia nie. Wszystko działa ok.
Rafi171275 - 11.12.2005
Jeden zrobiłem z koszulki bawełnianej, a drugi z podwójnie złożonej pończochy. Pewnie masz rację. Zrobię z pieluchy. Dzięki
AQUA ZONE - 11.03.2006
a czy odmulacz moze pracowac przez caly czas czy wlancza sie go na casz czyszczenia
RE: ODKURZACZ - SAMORÓBKA - REWELACJA -
ss_langa - 10.10.2009
mam pytanie dziurki w grubszej i woreczek mają być nad wodą czy w wodzie?
RE: ODKURZACZ - SAMORÓBKA - REWELACJA -
Ika202 - 25.10.2009
o ciekawy pomysł podoba mi się i chyba wiem jak to zrobić tylko powiedzcie mi jeszcze co ma być na końcu tej rurki ?? tam ma być po prostu luz czy co ??