Akwarystyka - Forum akwarystyczne AkwaŚwiat
Welonka teleskopowa zmieniła kolor i pływa do góry brzuchem (akwa 30l ) - Wersja do druku

+- Akwarystyka - Forum akwarystyczne AkwaŚwiat (http://www.akwaswiat.net)
+-- Forum: Akwarium (http://www.akwaswiat.net/forumdisplay.php?fid=3)
+--- Forum: Ryby w akwarium (http://www.akwaswiat.net/forumdisplay.php?fid=9)
+--- Temat: Welonka teleskopowa zmieniła kolor i pływa do góry brzuchem (akwa 30l ) (/showthread.php?tid=12740)

1 2 3 4 5

Welonka teleskopowa zmieniła kolor i pływa do góry brzuchem (akwa 30l ) - Diablo_xD - 26.08.2009

Witam...

Jestem szczęśliwym Tongue posiadaczem 4-rech welonek (teleskopowe, złotą oraz srebrno złotą ).
Mają miło w akwarium 2x a nawet czasami 3x dziennie dostają jedzenie do tego mają pompkę z filtrem, roślinki itd itp.
Lecz nie wiem co się dzieje z welonką teleskopową Sad. Zmieniła wygląd na złoty (wcześniej czarna była) ale z tego co mi jeden Pan powiedział to, że normalnie u tego gatunku ryb ale jest nienormalne to, że non stop ona pływa na samej górze Sad do góry brzuchem... Nie kapuje dlaczego. Na początku jak ją kupiłem było z nią wszystko w porządku była cała happy Smile). Ale od 3-4tyg coś nie gra z nią Sad. Może ktoś z Was wie i może mi pomóc co mam robić?

Każdy post w tytule powinien zawierać ogólny opis problemu

RE: Welonka teleskopowa - kolcubuch - 26.08.2009

Ile masz litrów?

RE: Welonka teleskopowa - Diablo_xD - 26.08.2009

Posiadam 30L

RE: Welonka teleskopowa - kasper - 26.08.2009

Za małe. W tym możesz trzymać bojownika i nic więcej oprócz krewetek Tongue

Nie no teraz to przesadziłeś (Ja tak uważam) w tym akwarium spokojnie mieszczą się 4welonki i nie ma żadnego problemu. Nawet dwóch facetów w akwarystycznym powiedziało mi, że takie akwarium starczy na 4welonki ale nie więcej. Tą welonkę jak kupiłem to zamieszkiwała w takim samym lub mniejszym ale to tylko odrobinę i żyła jakoś dobrze nie było z nią kłopotów...

RE: Welonka teleskopowa - bercia289 - 26.08.2009

Masakra, poczytaj o tych rybach może trochę;/
Kasper nie przesadził na jedna welonkę przypada 100l na każdą kolejną 60l więcej.
W zoologu Ci powiedzą że możesz w 5l trzymać 40cm rybę byle by ja sprzedać.
I tacy laicy jak Ty ją kupią. (to ie jest obraza)
W sklepach zoo ryby są trzymane w takich warunkach, bo to akwaria przejściowe.
Gdyby w sklepach zoo każda ryba miała odpowiednie warunki czyli pawiookie były by w akwariach po kilka tysięcy litrów, to sklepy by były wielkości galerii handlowych, na ryby by nas nie było stać i tich sklepów by było mało

No dobrze ale nie kupie takiego wielkiego akwarium gdyż nie mam tyle miejsca w domu.
No ale przecież jak ta rybka była w zoo to przecież normalnie pływała a jak była jakiś czas u mnie to zaczęła w końcu tak pływać Sad. Najlepiej jak by mi ktoś powiedział jak mam ją ratować ponieważ nie chciał bym aby ona mi zdechła. A napewno nie wrzucę jej do kibla i spuszczę wodę. Nie potrafił bym żywej ryby spuścić do wc...

RE: Welonka teleskopowa - krysti27 - 26.08.2009

Witaj,
Wg mnie akwa masz zdecydowanie za małe na 4 sztuki tych pięknych rybek...
To, że w nim żyją nie znaczy ze jest im dobrze.
Skoro ryba żyje a plywa do gory brzuchem to moze problem z pecherzem plawnym, tzn. albo karmisz wciaz tym samym pokarmem, albo nie namaczasz pokarmu i ryba jedzac go lyka powietrze więc pózniej go wypiera.
Jesli chodzi o zmiane koloru z czarnego a zloty- to normalne.
Musisz wybrac- albo Twoja satysfakcja i ryby posciskane, albo w miare godne warunki zycia dla zwierzatek, moze zmien akwa na choc 112l to tylko 100cm długosci i zmniejsz ilosc rybek, doloz czyscicieli, urozmaicaj pokarm, czesto podmieniaj wode, miej wydajniejszy filtr niz potrzeba na dnay litraz.
To, ze zyla w sklepie, nie znaczy, ze ma u Ciebie lepiej, bojowniki w sklepach zyja w plastikowych kubeczkach, ale jak je ktos kupi i wsadzi do kuli 3l to znaczy ze jest im tam lepiej? W sklepie byly w skrajnych warunkach, przygotowane do sprzedazy, przecietnie w sklepie takie kubeczki stoja 3-4 dni, a w kuli 3l zyją juz do konca swych dni wiec warto ten czas jakos urozmaicic...

RE: Welonka teleskopowa - apri cort - 26.08.2009

Diablo nie masz pojęcia o akwarystyce więc nie pisz głupot, że ryby mają dobrze! Twierdzisz, że nie ma problemu, to dlaczego ryba pływa do góry brzuchem??
Powiem ci: bo jest przytruta własnymi sikami i kupą! I ubrałam to w bardzo ładne słowa! Jeśli chcesz żeby te ryby przeżyły to kup im 200l akwa, albo oddaj tym panom w sklepie, co ci wcisnęli taki kit!

RE: Welonka teleskopowa - bercia289 - 26.08.2009

diablo masz 30l?
hmm jaki maksymalny zbiornik możesz im załatwić? na ile masz miejsca w domu?
Po prostu ryba jest zatruta i nie da jej się pomóc w tak małym zbiorniku,
Jaki masz filtr? nazwa i rodzaj