Obsada 128L -
kazan - 25.08.2009
Witam
Jestem na etapie planowania obsady i nie ukrywam, że najbardziej obawiam się bojownika z prętnikiem, ale kto wie może jest więcej przeciwwskazań, a więc tak:
- 1 x bojownik
- 2 x prętnik
- 4 x kirysek sterbai
- 6 x danio
- 5 x platka
- 5 x bocja
- 1 x zbrojnik
Akwa 128L, ogólne
RE: Obsada 128L -
apri cort - 25.08.2009
Nie dodawaj do obsady platek, a będziesz mieć prawie same ryby azjatyckie. Prętniki są bardzo delikatne i wymagają czystej wody, do tego danio czy bojek mogą im podgryzaćwyrostki płetw.
Jeśli chcesz bocje w tym litrażu, to tylko karłowate!
Proponuję:
bojownik 1+3
4x kirys
8x danio pręgowany lub lamparci
4x bocja karłowata
1x zbrojnik
15x razbora klinowa (zamiast platek i prętników)
akwarystyk 030 - 25.08.2009
A ja ci zaproponuje:
4x kirysek
4x platka 1+3
4x bocja karłowata
1x zbrojnik niebieski
lub:
4x kirys
4x bocja karłowata
1x zbrojnik niebieski
25x razbora klinowa (zamiast platek i prętników)
kazan - 25.08.2009
z prętnika nie chciałbym rezygnować gdyż bardzo mi się podoba. dodatkowo razbora zdecydowanie odpada bo akurat bardzo mi się nie podoba.
a nie wystarczyło by jakbym z pierwotnej obsady wywalił bojownika i danio, zostawił prętnika i dodał neona, czyli:
- 2 x prętnik
- 4 x kirysek sterbai
- 8 x neon
- 5 x platka
- 5 x bocja
- 1 x zbrojnik
albo zamiast petnika ewentualnie jeszcze bym przebolał prętniki na pielęgniczke ramireza
a danio wszystkie gatunki mogą być zaczepne wobec innych ryb? mi najbardziej się żółte podobają
więć może jeszcze tak:
- 1 x bojownik
- 2 x pielęgniczka ramireza
- 4 x kirysek sterbai
- 8 x danio żółty
- 5 x platka
- 5 x bocja
- 1 x zbrojnik
---------------------------------------------------------------------------------------------
31.08.2009, 06:29
a finalnie wyszło jeszcze inaczej, obecnie zdecydowałem się na taki układ:
1.To już jest:
- agassiza 1+1
- neon czerwony 6
- zbrojnik niebieski
2. A to będzie za chwile
- kirysek sterbai 4
- gupik pawie oczko 6
- agassiza jeszcze jedna
- zbrojnik jeszcze jeden
Tyle w planach najbliższych
Reszta obsady wyjdzie z czasem, najchętniej bym dołożył coś z pielęgniczek jeszcze, ale nie wiem czy mogę mieszać z agassizą, np. kakadu lub żółtą(cryptoheros nanoluteus)
Akwarium dostało mi się na razie na pożyczaka na pare miechów proste 102L, a do świnki wpada powoli kaska na przyszły zakup, prawdopodobnie za jakieś 3-6 miesięcy jakieś 180 lub 200L proste
Olek - 31.08.2009
Przede wszystkim dodaj więcej neonów do 20 osobników.
Jeśli dokupujesz zbrojnika dopilnuj abyś dobrała go do pary.
Kirysków powinieneś dać 6.(duża powierzchnia dna - brak innych ryb dennych)
Proponowałbym dać zamiast gupików platki.
W ogóle pomysł z sześcioma żyworódkami na start jest dość nieprzemyślany, tym bardziej że planujesz później więcej pielęgniczek.
Pamiętaj że żyworódki to też haremy.
Nie zaproponuję Ci łączenia pielęgniczek w tym akwarium z względu na ich terytorializm(jest mniejszy niż u pielęgnic -wiadomo.Ale dwa haremy z pewnością by się przeganiały).
kazan - 31.08.2009
Olek napisał(a):Przede wszystkim dodaj więcej neonów do 20 osobników.
Jeśli dokupujesz zbrojnika dopilnuj abyś dobrała go do pary.
Kirysków powinieneś dać 6.(duża powierzchnia dna - brak innych ryb dennych)
Proponowałbym dać zamiast gupików platki.
W ogóle pomysł z sześcioma żyworódkami na start jest dość nieprzemyślany, tym bardziej że planujesz później więcej pielęgniczek.
Pamiętaj że żyworódki to też haremy.
Nie zaproponuję Ci łączenia pielęgniczek w tym akwarium z względu na ich terytorializm(jest mniejszy niż u pielęgnic -wiadomo.Ale dwa haremy z pewnością by się przeganiały).
Platki też możliwe, ale biorę je pod uwagę na przyszłość dodatkowo. Wolałbym gupiki bo raz, że mi się podobają, a dwa, że drugiej połówce obiecałem, że będą gupiki i teraz trudno może być to odkręcić. A dlaczego gupiki to będzie taki fatalny pomysł, aż tak szybko się rozmnożą?
A co do pielęgniczek to czytałem, że zdażają się przypadki, że pary Agassizy i Ramirezy się znoszą, ale wolałem zapytać bo szkoda ryzykować. A gdybym chciał więcej tego samego gatunku, Agassizy to można jej dobrać sztuk do np 2 haremów? (2+6)?
kasper - 31.08.2009
Gupiki to nie jest zły pomysł jak chcesz założyć sklep rybny

(Mnożą się jak głupie)