Akwarystyka - Forum akwarystyczne AkwaŚwiat
bojownik + 5 kiryskow w 112L co jeszcze? - Wersja do druku

+- Akwarystyka - Forum akwarystyczne AkwaŚwiat (http://www.akwaswiat.net)
+-- Forum: Akwarium (http://www.akwaswiat.net/forumdisplay.php?fid=3)
+--- Forum: Obsady (http://www.akwaswiat.net/forumdisplay.php?fid=47)
+--- Temat: bojownik + 5 kiryskow w 112L co jeszcze? (/showthread.php?tid=12593)

1 2

bojownik + 5 kiryskow w 112L co jeszcze? - wolverine - 21.08.2009

Zakladam 112l akwarium za dwa tyg, w ktorym pierwsza planowa role ma zajac bojownik z dwoma dziewczynkami i 5 kiryskow, co mogl bym jeszcze dorzucic, myslalem o parce pielegniczek ramireza albo kakadu. Myslalem tez o krewetkach bo zawsze mnie interesowaly a nigdy nie mialem. Co wy na to?

RE: bojownik + 5 kiryskow w 112L co jeszcze? - Seoo - 21.08.2009

pielęgniczki nie,krewetki mógł by zjeść bojownik,ale jak będziesz miał mech to niem powinien.
możesz dożucić 15szt razbory klinowej i 5 szt otosków

RE: bojownik + 5 kiryskow w 112L co jeszcze? - viktim - 21.08.2009

bojek 1+2
ramireza chociaz ja bym nie ryzykowala
kiryski
i jakies stadko na srodek: neon lub razbora klinowa, czerwonoglowki....
oraz ewentualnie Krewetka filtrujaca

RE: bojownik + 5 kiryskow w 112L co jeszcze? - wolverine - 21.08.2009

viktim napisał(a):bojek 1+2
ramireza chociaz ja bym nie ryzykowala
kiryski
i jakies stadko na srodek: neon lub razbora klinowa, czerwonoglowki....
oraz ewentualnie Krewetka filtrujaca

mech z krewetkami mysle ze bedzie, nie ryzykowal bys ramirezy z bojkiem? Podszczypywala by go po pletwach o to ci chodzi?

tak szczegolnie kiedy ramirezy beda mialy tarlo- moze dojsc do nieporozumien. Moj bojek atakowal tez swoje partnerki i byl bardzo bojowo nastawiony do wszystkich- jak tylko oddalam dziewczyny, to sie od razu uspokoil.

poczytaj o propozycjach obsad dla 112l

RE: bojownik + 5 kiryskow w 112L co jeszcze? - akwarystyk 030 - 21.08.2009

Hmm w 112l można coś takiego:
1x bojownik samiec (bez samic bo tylko potem pływają z postrzempionymi ogonami)
25x razbora klinowa
1x zbrojnik niebieski
5x kirysek (najlepiej jeden gatunek)
(krewetek też bym niedawał bo źle znoszą nawożenie, a pozatym bojek je może wykończyć)

a jak koniecznie chcesz samca bojka i samiczki to tak:
1x samiec bojownika
3x lub 4x samica bojownika
15x razbora klinowa
1x zbrojnik niebieski
5x kirysek (najlepiej jeden gatunek)
ps. pamiętaj o dojrzewniu zbiornika.

to nie bedzie moje pierwsze akwarium, wiec nie boj sie pozwole mu dojrzec zreszta wszystko uwiecznie na zdjeciach i wrzuce tutaj, co do tych razbor to nie jestem pewien. Wydaje mi sie ze one jak i neonki sa calkowicie pozbawione osobowosci , plywaja szukajac jedzenia i tyle. Jak wyglada sytuacja kiryska z krewetkami??

to pomysl o czerwonoglowkach- fajne male lobuzy Smile a kiryski z krewetkami raczej ok. Sa tez krewetki filtrujace- znacznie wieksze od tych malych.

RE: bojownik + 5 kiryskow w 112L co jeszcze? - akwarystyk 030 - 21.08.2009

kiryski i krewetki całkiem ok ale niektury bojownik i krewetki= najedzony bojownik, razboray klinowe są bardzo fajne ale harakter mają jak neony to fakt, ale one i bojownik to jest idealne towarzystwo a i to ładnie wygląda.
A i jak z bojkiem samca + kilka samic czy samego samca??? (ja polecam fajnego samego samca)
a jak nie to ze 2-3 samice bojka bez samcaSmile

akwarystyk 030 napisał(a):kiryski i krewetki całkiem ok ale niektury bojownik i krewetki= najedzony bojownik, razboray klinowe są bardzo fajne ale harakter mają jak neony to fakt, ale one i bojownik to jest idealne towarzystwo a i to ładnie wygląda.
A i jak z bojkiem samca + kilka samic czy samego samca??? (ja polecam fajnego samego samca)
a jak nie to ze 2-3 samice bojka bez samcaSmile

mam wielka nadzieje na zakup "madrego i ulozonego bojownika" w sklepie w ktorym mam zamiar go kupic trzymane sa one z innymi rybami wiec licze ze nie bedzie bardzo agresywny a co do krewetek zrobie mnostwo kryjowek dla nich no i mech wiec powinno byc ok a co do samic chetnie kupil bym dwie dziewczynki dla niego ale to juz pozniej jak akwarium troszke zarosnie chodzi mi o kryjowki dla nichWink