Akwarystyka - Forum akwarystyczne AkwaŚwiat
Zmiany w akwarium - Wersja do druku

+- Akwarystyka - Forum akwarystyczne AkwaŚwiat (http://www.akwaswiat.net)
+-- Forum: Akwarium (http://www.akwaswiat.net/forumdisplay.php?fid=3)
+--- Forum: Obsady (http://www.akwaswiat.net/forumdisplay.php?fid=47)
+--- Temat: Zmiany w akwarium (/showthread.php?tid=12585)

1 2

Zmiany w akwarium - Mateusz_ - 21.08.2009

Na wstępie chciałbym wszystkich powitać bardzo serdecznie, jako że jest to mój pierwszy post na tym forum. Wink

To może zacznijmy pierw od informacji o moim akwarium
Profilowane 63l
Oświetlenie: 2x 15 W + odbłyśniki
Podłoże: żwir 2-3 mm
Obecna obsada:
15x neon innesa
5x kirysek
Roślinki, cóż...brak.

Sprawa wygląda następująco. Otóż bardzo zależy mi na zmianach w moim akwarium. Głównie zależy mi na tym, by w moim baniaku znalazły się rośliny. Kiedyś miałem, lecz źle się do tego wszystkiego zabrałem i cóż, zgniły. Teraz już nie chcę popełnić tych samych błędów, ta wpadka wiele mnie nauczyła. Wracając do zmian, chciałbym do podłoża na spód dodać ziemi ogrodowej i przysypać ją żwirkiem. Przygotowaną mam już także bimbrownie, roślinki są zamówione, mogę je odebrać kiedy tylko chcę. Wszystko wydawałoby się, że jest super, ale pozostaje jeszcze jedna, bardzo ważna kwestia...co z rybkami? Mam je wpuścić od razu po zalaniu? Czy to im nie zaszkodzi?

RE: Zmiany w akwarium - Elizabeth - 21.08.2009

Jeżeli dolejesz 75% starej wody i puścisz filtr (nie czyśc wkładu) na kilka godzin to nie powinno :-)

RE: Zmiany w akwarium - akwarystyk 030 - 21.08.2009

ale do obsady możesz coś jeszcze dodać np. pielęgniczke ramireza (pare) albo więcej neonów
sam będe zmieniał podłoże i wleje około 50%-60% starej wody i nie wyczyszcze filtra i będzie raczej ok, już tak kiedyś robiłemSmile

RE: Zmiany w akwarium - viktim - 21.08.2009

zrob kryjowki dla rybek, rosliny posadz jak najszybciej- czesc moze zmarniec- tym sie nie przejmuj.

Zanim wytworzy sie odpowiednie srodowisko dla rybek minie troszke czasu- staraj sie testowac wode testami kropelkowymi co tydzien- zebys szybko mogl wychwycic nieprawidlowosci.

RE: Zmiany w akwarium - Mateusz_ - 24.08.2009

Dziękuje za pomoc w tej kwestii.

Hm, mam w zasadzie kolejne pytanie do Was.
Czy ma sens do tak świeżego akwarium kupować roślinki? Zwłaszcza, że są z przycinki. Nic im nie będzie, czy to tylko będą wyrzucone pieniądze?

RE: Zmiany w akwarium - apri cort - 24.08.2009

Rośliny w akwarium to podstawa!!
Przejmowałąbym się raczej rybami. Jeśli będziesz wymieniaćpodłoże to jest to duża robota i na pewno woda po takim zabiegu nie wyklaruje się w kilka godzin.
Ryby w tym czasie mogą być w wiaderku z napowietrzaczem, w wodzie zlanej z akwa.
Nie stosuj na początku nawozów, daj roślinom czas na ukorzenienie. Rośliny możesz posadzić bezpośrednio w ziemi i dopiero potem dosypać żwir. Wodę wlewaj powoli na talerzyk, żeby nie rozwalać podłoża.
A z zakupem nowych ryb odczekaj kilka tygodni.

RE: Zmiany w akwarium - viktim - 24.08.2009

i jezeli chcesz nadal miec neonki, to pomysl o ciemnym podlozu Smile

RE: Zmiany w akwarium - Piotruś - 24.08.2009

A co bez ciemnego podłoża nie mogą być?? jeżeli są odpowiednie warunki w akwarium to nic im nie będzie ... jedna osoba powie jakąś głupotę i tak to łazi po internecie ... widziałem jak trzymają neony przy piachu kwarcowym i co... wszystko jest ok , świetnie wybarwione i nic im nie jest .

RE: Zmiany w akwarium - Olek - 24.08.2009

Po prostu te ryby dobrze kontrastują i tyle.Ogólnie ciemne podłoże jest bardziej zalecane bo nie ma "ostrych" kolorów które powodują dezorientację ryb.Jasne że mogą być w akwarium z piaszczystym dnem.

RE: Zmiany w akwarium - Mateusz_ - 24.08.2009

Hm, przemyślałem raz jeszcze kwestię ziemi w akwarium i wciąż mam jakieś wątpliwości. Czy zamiast niej mogę użyć kulek gliniano-torfowych i efekt będzie ten sam lub w miarę podobny?