Akwarystyka - Forum akwarystyczne AkwaŚwiat
jakie rybki i ile 60l - Wersja do druku

+- Akwarystyka - Forum akwarystyczne AkwaŚwiat (http://www.akwaswiat.net)
+-- Forum: Akwarium (http://www.akwaswiat.net/forumdisplay.php?fid=3)
+--- Forum: Obsady (http://www.akwaswiat.net/forumdisplay.php?fid=47)
+--- Temat: jakie rybki i ile 60l (/showthread.php?tid=12538)

1 2 3 4

jakie rybki i ile 60l - sylwia83 - 18.08.2009

witam
nie dawno zalozylam akwarium to jest dopiero poczatek mojej przygody z rybkami wiec nie wiem prawie nic
posiadam 60l akwarium i przede wszystkim zastanawiam sie ile rodzai rybek moge miec i na takiej wielkosci akwarium ile powinnam miec glonojadow
bo jak do tej pory to zdania uslyszalam bardzo podzielone
pozdrawiam

RE: jakie rybki i ile - Troo - 18.08.2009

Glonojady z tego co mi wiadomo walczą o terytorium (choć może się mylę bo sam nie jestem zbyt doświadczony) więc sporo to ich raczej nie wsadzaj. Ale tam widzę na zdjęciu.. chyba mieczyki hellera tak ? Im to będzie ciasno troszkę chyba w tych 60l jak urosną...

RE: jakie rybki i ile - mattoid - 18.08.2009

Napisz coś więcej na temat obsady, bo ja widzę tylko dwa spore mieczyki i jakieś dwa malce u góry (o ile się nie mylę).

Może warto byłoby sprawić sobie ławicę neonów (np. inesa lub czerwonych), tak około 10-15 i do tego 5 otosków. Jeśli nie będzie za dużo to polecałbym jeszcze kiryski (np. panda) do sprzątania dna.

Tylko pomyśl jeszcze o zmianie podłoża na ciemne i nieco drobniejsze.

RE: jakie rybki i ile 60l - Patrixs - 19.08.2009

Nie wiem jaką masz obsade, ale propuneje taką:
-10-15 neon inneasa/ neon czerwony/neon czarny
-6 otosków
-6 kirysków najlepiej jeden rodzaj(panda,pstry,spiżowy)
Mieczyki oddaj, bo one są za duże do twojego zbiornika.

RE: jakie rybki i ile 60l - Elizabeth - 19.08.2009

Tak mieczyki rosną do 10 cm i wymagają zbiornika 100 l minimum.
A co do obsady, może p. Ramireza 1+1, 6 kirysków, 6 otosków, 10-15 neonek

RE: jakie rybki i ile 60l - Seoo - 19.08.2009

Może:
1+2 prętnik
15xrazbora klinowa
7/8xotosek

RE: jakie rybki i ile 60l - apri cort - 19.08.2009

Seoo dobry skład ale za dużo ilościowo. Razbor wystarczy 10, a otosków 5szt. No i trzeba przy prętnikach pamiętać o regularnych podmianach i utrzymywaniu wydajnej filtracji.

co to za jedna? - sylwia83 - 19.08.2009

witam
dziekuje za podpowiedzi,musze sie teraz tylko zastanowic co zrobic z mieczykami hellera.
mam pytanie czy bystrzyk czerwony moze brzebywac z neonkami innesa?
i ponizej przedstawiam zdj dwoch ryb o ktorych nie mam pojecia zaczynajac od tego jak sie nazywaja....moze znacie je i moglibyscie podac mi nazwe...chociaz wiem ze zdj jest slabej jakosci
z gory dziekuje

RE: jakie rybki i ile 60l - Olek - 19.08.2009

Rybki na zdjęciu to błyszczyki parańskie.
sylwia83 napisał(a):mam pytanie czy bystrzyk czerwony moze brzebywac z neonkami innesa?
Mogą być trzymane razem(nic sobie nie zrobią-czy coś w tym stylu) ale z reguły nie miesza się takich ryb w tak małych akwariach.Chociażby że nie wygląda to estetycznie a po drugie oba gatunki powinny być trzymane w większych grupach.Na co akwa 60litrów nie styka. Smile

RE: jakie rybki i ile 60l - sylwia83 - 19.08.2009

Olek napisał(a):Rybki na zdjęciu to błyszczyki parańskie.
sylwia83 napisał(a):mam pytanie czy bystrzyk czerwony moze brzebywac z neonkami innesa?
Mogą być trzymane razem(nic sobie nie zrobią-czy coś w tym stylu) ale z reguły nie miesza się takich ryb w tak małych akwariach.Chociażby że nie wygląda to estetycznie a po drugie oba gatunki powinny być trzymane w większych grupach.Na co akwa 60litrów nie styka. Smile
dziekuje za odp.chociaz nigdzie nie moge znalezc zadnej podpowiedzi na temat tych rybek i udalo mi sie zrobic zdj(chyba nie lubia byc fotografowane) jeszcze jednej o ktorej tez nic nie wiem....
moze ja znasz?..