chory welon? -
mors - 02.07.2009
Pomóżcie. Mój welon od rana pływa do góry brzuchem. Myślałam,że to już koniec ale oddycha i nawet pływa ale dlaczego do góry brzuchem. Czy coś mu dolega?
RE: chory welon? -
Olek - 02.07.2009
mors - 02.07.2009
Czytałam wytyczne ale jakie to ma znaczenie gdy warunki w akwarium welon ma +/- takie same od 2 lat.
-temp. wody ok 20 st.
-zmiana na nową 1x na 1,5 m-ca
- żywych roślin nie ma bo obgryzał
- żyje w zgodzie z 3 kiryskami
- akwarium ok 63 l
- karmiony Bio-vitem 1x dziennie
Brzuszek ma bardziej pękaty niż zwykle.
ptaku2020 - 02.07.2009
Cytat:zmiana na nową 1x na 1,5 m-ca
Że co proszę ? A o podmianach wody słyszałeś ?
Cytat:żywych roślin nie ma bo obgryzał
Najwyraźniej czegoś mu brakowało w diecie.
Cytat:żyje w zgodzie z 3 kiryskami
Jakimi ? Kiryski to ryby stadne
Cytat:karmiony Bio-vitem 1x dziennie
I to jest przyczyna.Nieprawidłowe odżywianie
mors - 02.07.2009
przez 2 lata nic mu nie było
na początku dostawał coś innego ale ni pamiętam nazwy
to jak mam go karmić?
To akwarium męża i syna Teraz przez przez kilka tygodni mam nad nim czuwać. Podałam dane które mi przekazano. Na kiryskach się nie znam.
maja - 02.07.2009
mors napisał(a):przez 2 lata nic mu nie było
Było, było. A było mu źle, bo przez dwa lata był systematycznie podtruwany swoimi odchodami. Do tego niewłaściwa dieta i rybol w końcu nie wytrzymał.
Rybka cierpi na zaparcie lub bakteryjne zapalenie pęcherza pławnego (i to jest ta gorsza opcja).
Skupmy się zatem na pierwszym wariancie. Bezwzględnie trzeba poprawić rybce warunki - podmiana połowy wody, a potem co tydzień około 30% (zakładam, że w akwarium jest prawidłowa filtracja).
Przez kilka dni zastosuj całkowitą głodówkę. Podnieś temperaturę do 24*. Dobrym sposobem jest kupno w aptece soli gorzkiej i dodanie jej do zbiornika w ilości 1łyżki stołowej (sól oczywiście najpierw rozpuścić w wodzie). Jak rybka dojdzie do siebie można obniżyć temperaturę i zacząć podawać małe dawki pokarmu (dobry jest ugotowany i obrany zielony groszek), pokarmy płatkowane powinny być chwilę przed podaniem namoczone. Trzeba też zadbać aby jedzenie było bardziej urozmaicone.
Jeśli to nie pomoże trzeba będzie przyjąć drugą opcję.
mors - 02.07.2009
Dziękuję. Dostosuję się do zaleceń.