[100l] Ogólne - dużo pracy. -
Kuki - 01.06.2009
Sprzęt:
- AquaEL Turbo Filter 650l/h
- Grzałka z termostatem 60W
- Termometr na przyssawke
Obsada:
- 2x molinezja + ok.15 młodych
- 2x gupik + 4 młode
- 2x mieczyk
- 1x prionobrama filigera
- 2x kirysek + 1 młody + ok. 40 ikry
Rośliny:
- mech jawajski na korzeniu
- 2x nadwódka
- 2x kryptokoryna
- 1x żabienica (zastąpie kokosem)
- 4x trawka
W tym akwarium jest trochę roboty, mam zamiar najpierw wytępić zielenice chociaż w tej chwili jest to niemożliwe bo kiryski złożyły w niej swoją ikrę. Żabienicę po lewej, dość zgniłą i starą już chcę zastąpić kokosem, który już wygotowałem 2x w słonej wodzie 1x w zwykłej. Po wykluciu lub nie młodych kirysków postaram się wytępić zielenice, tylko po raz kolejny proszę o konkretną metodę :/
Zmienię obsadę, trochę molinezji postaram się oddać do zoologika.
W drodze jest krewetkarium 10l.
Proszę o wyrozumiałe opinie
RE: [100l] Ogólne - dużo pracy. -
Seoo - 01.06.2009
Zamiast fototapety daj czarne tlo.Obsada albo mieczyki albo molinezje albo gupiki,dokup z 6 otosków.Zasłoń filtr.
Kuki - 01.06.2009
No właśnie, chciałbym dać jakieś ciemniejsze tło, ale takie naprawdę ciemnie nie z czarnego kartonu, żeby był ładny kontrast bo teraz jest straaasznie zielono. Z worków też próbowałem robić ale jakoś mi się to nie widzi
Adamx19 - 01.06.2009
okropna fototapeta blee.
zbiornik fajnie sie zapowiada ?
Kuki - 01.06.2009
Wiem ze fototapeta okropna dlatego chce zrobic jakies ladne tlo, najlepiej czarne jednolite zeby uchwycic kontrast. Tylko czekam co bedzie z ta ikra i bierzemy sie za remoncik. Mam w akwa duzy przepych i głownie to mi sie nie podoba.
Elizabeth - 02.06.2009
Ciekawie się zapowiada, jak zmienisz tło od razu będzie lepiej. Ja zrobiłam ze styropianu pomalowanego sprejem i całkiem nieźle to wygląda. Obsada wymaga korekty ale ogólnie jest świetnie ;]
kacperkrzyz - 02.06.2009
To największy glon jakiego widziałem xD(pewnie niezłą kryjówka dla narybku).Jeśli chcesz się go pozbyć to proponuje usuwać mechanicznie + kosiarki.Mógłbyś napisać jakie masz oświetlenie,temperaturę,podłoże,wymiary akwa. Trochę mało tych szczegółów.
Kuki - 02.06.2009
Oświetlenie 1x 16W, temperatura 25 stopni, podłoże drobny żwirek biały. No ten glon mnie też troszkę denerwuje tylko nie wiem czy 100l nie za małe na kosiarki i czy nie zjedzą młodych molinezji, narybku. Jedzą w ogóle zielenice?
Elizabeth - 02.06.2009
kacperkrzyz napisał(a):To największy glon jakiego widziałem xD(pewnie niezłą kryjówka dla narybku).Jeśli chcesz się go pozbyć to proponuje usuwać mechanicznie + kosiarki.
O matko.. O ile mówisz o tym zielonym na środku akwarium to mech jawajski, nie żaden glon xD
kacperkrzyz - 02.06.2009
Wiem że to mech jawajski,ale on jest porośnięty glonem co widać na fotce gdzie jest z bliska zrobiony.
Ja co prawda mam u siebie 3 kosiarki w moim akwa 63l,wiem że za małe dla nich ale bez tych kosiarek mam plagę glonów nitkowatych.Kosiarki+otoski+krewetki i nie wiesz co to glony.Oświetlenie masz trochę słabe,może dlatego ten glon.