Akwarystyka - Forum akwarystyczne AkwaŚwiat
[95l - ogólne] po dwóch tygodniach - Wersja do druku

+- Akwarystyka - Forum akwarystyczne AkwaŚwiat (http://www.akwaswiat.net)
+-- Forum: Akwarium (http://www.akwaswiat.net/forumdisplay.php?fid=3)
+--- Forum: Galeria (http://www.akwaswiat.net/forumdisplay.php?fid=6)
+---- Forum: Zdjęcia akwariów (http://www.akwaswiat.net/forumdisplay.php?fid=18)
+---- Temat: [95l - ogólne] po dwóch tygodniach (/showthread.php?tid=11073)

1 2

[95l - ogólne] po dwóch tygodniach - nike80 - 01.06.2009

Tak wygląda moje akwarium po dwóch tygodniach, roslinki podrosły. Tło bedę zmieniać na czarne (czekam na farbę, żeby zabrac sie za malowanie). Co jeszcze zmienić?

a) wymiary akwarium: 80/30/40

b) wyposażenie:
* oswietlenie dł. 60cm 20W t8 -sunglo świecę od 12 do 23
* filtr Elite jet-flo 100 480l/hr
* ogrzewanie - brak temp. 20-21stopni chociaż w ostatnich dniach dochodziła do 25 przez upały (robiłam podmiane wody, żeby troche schlodzić)

c) obsada
* 2 x karaś złocisty, 1 x otosek (reszta będzie na dniach)

* rosliny moczarka, żabienice, lilaeopsis

d) Parametry w akwarium:
NO3- 10
NO2- 0
GH- >7d
KH- 6d
ph- 7,2

podmiana wody raz na tydzien 15l, dodaje nawóz do roslin FLORA BOOST firmy INTERPET, rybki karmię dwa razy dziennie pokarmem GOLDFISH FLAKE FOOD firmy NUTRAFIN.

RE: [95l - ogólne] po dwóch tygodniach - Bulkas - 01.06.2009

Jeśli o mnie chodzi to masz gigantyczny minus za porcelanowe 'zabawki' w akwarium.

RE: [95l - ogólne] po dwóch tygodniach - nike80 - 01.06.2009

Bulkas napisał(a):Jeśli o mnie chodzi to masz gigantyczny minus za porcelanowe 'zabawki' w akwarium.

To nie jest porcelana tylko plastik ale pewnie też się nie nadaje.

RE: [95l - ogólne] po dwóch tygodniach - margi3 - 01.06.2009

no i trochę mi nie teges te żabienice i moczarki z przodu..weź je na tył bo wszystko zasłaniają Wink
Wywal ozdóbki i daj 1 lub 2 korzenie Smile
Na przód i środek daj jakiegoś anubiasa i niskie roślinki o sztywnych liściachWink
Pozdrawiam i życzę powodzenia Wink
Ps: Moczarki chyba będą zjedzone przez welony .. :/

RE: [95l - ogólne] po dwóch tygodniach - Roppy - 01.06.2009

roślinki przesadziłabym na tył i zamiast tych 'ozdóbek' włożyłabym coś bardziej naturalnego, pomyśl o korzeniach.

RE: [95l - ogólne] po dwóch tygodniach - nike80 - 03.06.2009

Dorzuciłam dzisiaj jednego otoska bo tylko jednego mieli w sklepie. W czwartek jadę po następne. Wybieram się też na ryby z mężem i będę poszukiwać jakiegoś ładnego korzenia. Moczarki narazie zostawie tak jak są bo lubie "bałagan" nie do końca podobaja mi sie poukładane akwaria. Ale pewnie macie rację, żeby przesadzić je na tył bo rosną jak szalone i niedługo wszystko przesłonią.
Dziękuje za komentarze.

RE: [95l - ogólne] po dwóch tygodniach - Elizabeth - 03.06.2009

Jeśli to Twoje pierwsze akwarium to bardzo ładnie, ciemne tło, delikatny porządek w roślinkach, korzeń, może jakieś kamienie na których rosła by gałęzatka..?
I będzie naprawde super, dobrze się zapowiada ;]

RE: [95l - ogólne] po dwóch tygodniach - kylonik - 03.06.2009

Więcej roślin cabombę ,ludwigię,na środek lotoska czerwonego,na korzeń daj microsorium.Moczarkę weź w jedną kępkę na tylną ściankę od prawe w kupie ładniej się prezentuje.

RE: [95l - ogólne] po dwóch tygodniach - nike80 - 05.06.2009

kylonik napisał(a):Więcej roślin cabombę ,ludwigię,na środek lotoska czerwonego,na korzeń daj microsorium.Moczarkę weź w jedną kępkę na tylną ściankę od prawe w kupie ładniej się prezentuje.

Zrobiłam trochę zmian. Zrobiłam czarne tło. Moczarki przesadziłam w jedno miejsce, dosadziałm jeszcze dwie roslinki. Korzeń dałam bardziej na środek. Mam teraz 3 otoski i czekam na reszte. W sklepie co tydzien maja jednego. Wode mam 25/06 stopni czy moge dorzucic stado neonków. Czytałam, że kros tak zrobił ale nie było nic o zachwaniu sie karasi względem neonków. Czy ktoś ma jakieś doświadczenie w tej kwestii?

RE: [95l - ogólne] po dwóch tygodniach - Elizabeth - 05.06.2009

Nie mam doświadczenia, ale zmiana jest bardzo korzystna. Naprawdę świetnie to wygląda, gratuluje inwencji