Akwarystyka - Forum akwarystyczne AkwaŚwiat
Napowietrzanie zbiornika z ikrą/narybkiem - Wersja do druku

+- Akwarystyka - Forum akwarystyczne AkwaŚwiat (http://www.akwaswiat.net)
+-- Forum: Akwarium (http://www.akwaswiat.net/forumdisplay.php?fid=3)
+--- Forum: Rozmnażanie ryb (http://www.akwaswiat.net/forumdisplay.php?fid=16)
+--- Temat: Napowietrzanie zbiornika z ikrą/narybkiem (/showthread.php?tid=10299)

1 2

Napowietrzanie zbiornika z ikrą/narybkiem - Kaila - 25.04.2009

Moje miedziaki przystępowały do tarła więc pośpiesznie przeniosłam je do innego zbiornika, miałam w zanadrzu jedynie 7 l baniak. W nocy odbyło się tarło, mech jest gęsto obsypany ikrą. Ryby wyłowiłam, temperaturę utrzymuję na poziomie 28st.C, ale mam problem z napowietrzaniem. Nie wiem czy powinnam napowietrzać zbiornik z ikrą (nigdzie nie mogę znaleźć informacji na ten temat). Poza tym jak napowietrzyć zbiornik 7 litrowy? Obawiam się, że ikra może się nie wylęgnąć, albo młody narybek zdechnąć.

RE: Napowietrzanie zbiornika z ikrą/narybkiem - Kaef - 25.04.2009

Oczywiście że napowietrzać i to jak najszybciej. Najlepiej jakąś pompką powietrza i wylęg też przenieść do większego baniaka trzeba.

RE: Napowietrzanie zbiornika z ikrą/narybkiem - Prezes-Artek - 25.04.2009

Obowiązkowo napowietrzanie musi być a jak sie wyklują to tym bardziej.

RE: Napowietrzanie zbiornika z ikrą/narybkiem - Kaila - 25.04.2009

Ikry nie jestem w stanie przenieść więc pytam jak napowietrzać ikrę w baniaku 7-8l? Po wylęgu mogę przenieść do baniaka 60l.

RE: Napowietrzanie zbiornika z ikrą/narybkiem - prof.Animal - 25.04.2009

Kup napowietrzacz i wsadź końcówkę(kamień napowietrzający) do akwarium i po problemie.

RE: Napowietrzanie zbiornika z ikrą/narybkiem - Kaef - 25.04.2009

Kaila napisał(a):Ikry nie jestem w stanie przenieść więc pytam jak napowietrzać ikrę w baniaku 7-8l? Po wylęgu mogę przenieść do baniaka 60l.
Przecież napisałem w swoim poście.

RE: Napowietrzanie zbiornika z ikrą/narybkiem - Kaila - 26.04.2009

prof.Animal napisał(a):Kup napowietrzacz i wsadź końcówkę(kamień napowietrzający) do akwarium i po problemie.

Do czego mam podłączyć ten kamień do filtra? Nie wiem jak to ma wyglądać. Nigdy nie zetknęłam się z kamieniem napowietrzającym.

RE: Napowietrzanie zbiornika z ikrą/narybkiem - Olek - 26.04.2009

Kamień napowietrzający to końcówka która rozdrabniania cząsteczki(bąbelki) powietrza aby zbyt szybko nie wytrąciły się z akwarium.
A oto typ kamienia napowietrzającego(końcówki) jest wiele innych postać np jako mała ozdoba zamek figurka:

RE: Napowietrzanie zbiornika z ikrą/narybkiem - zaju - 26.04.2009

witam
Na twoim miejscu kupił bym najmniejszy filterek wewnętrzny(koszt ok.20-30zł) i ustawił go ma minimum żeby nie robił pralki w baniaczku , ikra musi mieć delikatny ruch wody i maksymalne napowietrzanie. filterki wew. są wyposażone w taką końcówkę do napowietrzania , to powinno załatwić sprawę. a później możesz go dać do akwa ogólnego jako filtr dodatkowy.

RE: Napowietrzanie zbiornika z ikrą/narybkiem - Kaila - 26.04.2009

Czyli ten kamień napowietrzający podłączam do filtra w akwarium ogólnym, a sam kamień umieszczam w kotniku? Czy wtedy muszę mieć dodatkowy filtr, który napowietrzałby akwarium ogólne?