RE: [200L BW] grobla, nowe zdjęcia str. 7 -
grobel - 26.10.2012
Bartosz- nowe fotki w niedziele, będę miał dobry aparat, a szyby do zdjęć będą lśnić heh. Jak nowe korzenie dadzą radę to wystrój się zmieni. Pozdrawiam.
bartosz - 26.10.2012
(26.10.2012, 20:51)grobel napisał(a): Bartosz- nowe fotki w niedziele, będę miał dobry aparat, a szyby do zdjęć będą lśnić heh. Jak nowe korzenie dadzą radę to wystrój się zmieni. Pozdrawiam.
A więc czekamy na nową odslone
Obiecana woda ściagnięta z baniaczka

taki mam kolorek
RE: RE: [200L BW] grobla, nowe zdjęcia str. 7 -
Dawid N - 29.10.2012
Niedziela minęła a fotek jak nie było tak nie ma!
grobel - 29.10.2012
(29.10.2012, 14:00)Dawid N napisał(a): Niedziela minęła a fotek jak nie było tak nie ma!
Niestety ale niedzielę będę źle wspominał. Nie było mnie półtora dnia, wracam a w akwa niezły syf. Na korzeniach pistii osiadł brud, jeden skalar i jeden otosek padnięte ogólnie wyglądało jak by mnie miesiąc nie było. Winowajcą (a może jednak ja) był kawałek korzenia, który wessał filtr kubełkowy i zatrzymał się tak, że zablokował łopatki wirnika. Niecałe dwa dni starczyły do doprowadzenia do takiego stanu. Reszta rybek wygląda na zdrowe, podmieniłem 45l wody, wyczyściłem filtry, opłukałem roślinki i czekam. Myślę, że jutro podmienię jeszcze trochę wody.
Saletra - 30.10.2012
No to naprawdę masz pecha,u mnie filtr tydzień nie chodził,działał tylko napowietrzacz , a rybki czuły się znakomicie.
PS:Może takie uroki BW ;D
Dawid N - 30.10.2012
Hmmm, a nie dolewałeś herbaty przed tym jak Cię nie było? Syf na pistiach to raczej standard przy BW, zwłaszcza jeśli masz mętną wodę, a zblokowany filtr, brak cyrkulacji wody (brak tlenu) plus mocna herbata mogą być powodem padnięcia ryb.
Jeśli reszta ryb pływa normalnie i nie wykazuje podejrzanych zachowań, nie podmieniaj wody, za duża ilość świeżej wody może im zaszkodzić.
grobel - 12.03.2013
Witam po długiej nieobecności. Brak czasu z chwilowymi przerwami w dostawie gotówki zatrzymały mnie z postępami w moim akwarium. Po ostatnim problemie z filtrem straciłem dużo obsady. Z czterech skalarów został jeden, dwa ocalałe otoski oddałem, stadko kirysków przetrwało. Obecnie w akwa pływa ocalony skalar+ 5szt. młodzieży i 8 kirysków panda. Wystrój z drewna pozostał taki sam, doszły dwa korzenie wierzby. Po niedawnym ataku glonów, których nie nadążam usuwać do akwa trafiły dwie nieduże wąkrotki, kilka gałązek rogatka, dwa malutkie microsorium i spora żabienica blehera. Planuję jeszcze dokupić nurzańca. Filtr Fan-2 zamieniłem na Fzn-3. Jest dopiero kilka dni ale już widać różnicę. Kubełek unimax 250 za jakieś 10-14 dni zostanie zapełniony w całości bioceramiką. Planuję też, żeby jak najszybcie wymienić pokrywę na belkę. Jeszcze nie wiem czy będzie to kupna belka, czy zrobię ją sam ze spienionego pcv i części z pokrywy. Na razie zdjęć nie będzie bo wygląda troszkę gorzej niż fatalnie. Jak się uporam z zielenicami to dodam fotki.
Pozdrawiam forumowiczów!
VerteQ - 18.03.2013
Do Dawid N
Nie warto dawac gałęzi obdartych z kory (doświadczyłem tego) po 3-5 dniach gałęzie zaczną gnić i woda się zmętnieje .
grobel - 21.03.2013
Witam, kilka fotek z aktualnego stanu akwarium. Miałem problem z glonami, na początku zazieleniły się tylko korzenie i gałęzie co wyglądało bardzo naturalnie, później było to nie do opanowania. Wprowadziłem kilka roślin, po trochu zmniejszałem czas oświetlenia i usuwałem glony mechanicznie. Po prawie 2 miesiącach, naturalnie, bez chemii glony zaczęły znikać. Jest tego jeszcze trochę na tylnej szybie ale za jakieś dwa tygodnie powinienem się z tym uporać.
[attachment=20761] [attachment=20762] [attachment=20763] [attachment=20764] [attachment=20765] [attachment=20766]
Roślinki to rogatek, kilka pojedynczych liści microsorium, wąkrotka oraz żabienica. Dla przypomnienia pływa 6 skalarów i 8 kirysków panda. Jeśli skalary dobiorą się w pary zostawię dwie chyba, że będą dymy to zostanie jedna para. Stado kirysków powiększę do 10szt. Jak podrosną do właściwych rozmiarów rozważę dodanie jeszcze kilku sztuk.
Czekam na komentarze co do wystroju, obsady i całej reszty.
Pozdrawiam!
Grobel
apri cort - 21.03.2013
Mnie się w miarę podoba, ale brakuje jakiegoś stanowczego elementu wystroju, może większej kłody? A może w tle jakieś nurzańce? Bo jest takie jakby niedokończone...