Akwarystyka - Forum akwarystyczne AkwaŚwiat
Rozmnażanie KIRYSKÓW i wszystko co z tym związane - Wersja do druku

+- Akwarystyka - Forum akwarystyczne AkwaŚwiat (http://www.akwaswiat.net)
+-- Forum: Akwarium (http://www.akwaswiat.net/forumdisplay.php?fid=3)
+--- Forum: Rozmnażanie ryb (http://www.akwaswiat.net/forumdisplay.php?fid=16)
+--- Temat: Rozmnażanie KIRYSKÓW i wszystko co z tym związane (/showthread.php?tid=4118)

RE: kiryski ;) - amator76 - 04.04.2008

Seboos napisał(a):Kiryski to ryby stadne i nie powinno się ich trzymać sztuk 2

A Ty Seboos ile masz pand w akwarium?

RE: kiryski ;) - sylwuśka - 04.04.2008

wiem ze kiryski nie sa zyworodne, tylko składają ikrę ....Czytałam tematy które są zamieszczone na tej stronie...i musze przyznać nic nie wyczytałam co by mnie satysfakcjonowało.Chciałam tylko wiedzieć czy możliwe by jeden z nich nosił ikrę bo naprawdę ma taki wielki brzuszek.... Jeśli nie powinnam trzymać dwóch sztuk to ile waszym zdaniem?

RE: kiryski ;) - Olek - 04.04.2008

Kiryski najlepij 5 sztuk(ryba stadna)
Co do wcześniejszych wypowiedzi
Administratorzy i Moderatorzy forum,proszą aby korzystać z opcji szukaj a nie po zalogowaniu zaraz pisać tematy bo taka plaga się szerzy i jest nie do opanowania.
Jeśli Cie uraziłem to przepraszamSmile.
Jeśli ma duży brzuch to kiedy to zauważyłaś jeśli do jutra brzuch opadnie to najwyrażniej się najadł.Jeśli to już długo trwa to najlepiej jakbys pilnowała czy nie złozył ikry(umnie bardzo szybko pływał i zrzucał ikre)nie miałłem szans jej wyłowić bo sie skalary do niej dopadły.

RE: kiryski ;) - sylwuśka - 05.04.2008

właśnie wydaje mi się, że to nie z przejedzenia. Ponieważ dalej ma ten wielki brzuch :O tylko, że mam problem ponieważ ja wyjeżdżam za pare dni więc pewnie ikra zginie, bo mama raczej nie będzie się bawiła w takie rzeczy SadSad Czy są jakieś szanse, że nawet bez wyłowienia chociaż jeden osobnik z ikry by przeżył.
Ps: Olek nic nie szkodzi Wink

RE: kiryski ;) - maniuch - 05.04.2008

sylwuśka napisał(a):właśnie wydaje mi się, że to nie z przejedzenia. Ponieważ dalej ma ten wielki brzuch :O tylko, że mam problem ponieważ ja wyjeżdżam za pare dni więc pewnie ikra zginie, bo mama raczej nie będzie się bawiła w takie rzeczy SadSad Czy są jakieś szanse, że nawet bez wyłowienia chociaż jeden osobnik z ikry by przeżył.
Ps: Olek nic nie szkodzi Wink

napisz jakiej wielkości jest ten kirysek.i jakie jeszcze masz ryby w akw.?

mam 2 kiryski 2skalary 2 gurami dwuplamiste 2 labeo 2 glonojady 3brzanki 1gupika 1 pyzatke Wudaje mi się ze ten kirysek ma gdzies z 4 lub 5 cm

RE: kiryski ;) - maniuch - 05.04.2008

sylwuśka napisał(a):mam 2 kiryski 2skalary 2 gurami dwuplamiste 2 labeo 2 glonojady 3brzanki 1gupika 1 pyzatke Wudaje mi się ze ten kirysek ma gdzies z 4 lub 5 cm

może być kotny(może)a jak by się(okocił)to raczej nici z małych ,żeby sie uchowały przy tej obsadzie.Sad

kurczeSad a tak mi żal ... były by malutkie kiryski ....

jak rozróżnić płeć kiryska spiżowego - mysior - 10.04.2008

hejka kupiłem 4 kiryski spiżowe do mojego akwa 130l i mam pytanie jak się rozróżni ich płeć i czy łatwo się mnożą

RE: jak rozróżnić płeć kiryska spiżowego - amator76 - 10.04.2008

Jeśli są one już dorosłe to samiczki patrząc z góry na nie są pełniejsze, delikatnie mówiąc "grubsze". Często także zdarza się, ze są dłuższe od samców. Łatwo sie mnożą, zwłaszcza po obfitym karmieniu przez kilka dni pokarmem wysokoproteinowym i po tym podmianie wody na chłodniejszą o 2-3 st.