Akwarystyka - Forum akwarystyczne AkwaŚwiat
RE: [200L BW] grobla, nowe zdjęcia str. 7 - Wersja do druku

+- Akwarystyka - Forum akwarystyczne AkwaŚwiat (http://www.akwaswiat.net)
+-- Forum: Akwarium (http://www.akwaswiat.net/forumdisplay.php?fid=3)
+--- Forum: Galeria (http://www.akwaswiat.net/forumdisplay.php?fid=6)
+---- Forum: Zdjęcia akwariów (http://www.akwaswiat.net/forumdisplay.php?fid=18)
+---- Temat: RE: [200L BW] grobla, nowe zdjęcia str. 7 (/showthread.php?tid=33786)

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13

RE: [200L BW] grobla, nowe zdjęcia str. 6 - grobel - 25.10.2012

(25.10.2012, 21:23)bartosz napisał(a):  
(25.10.2012, 20:05)grobel napisał(a):  Witam. Dorzuciłem dzisiaj trochę liści dębu i klonu. Trochę to słabo na razie wygląda ale będę dodawał po kilkanaście sztuk co parę dni.
Jest dobrze tylko te korzonki przybliżył bym do filtra czym zasłonił byś bardziej filtr zrobił dzięki temu więcej pustej przestrzeni na środku i zrobiłbyś wiecej miejsca z prawej strony na gałęzieSmile i prosze cie zrób tło z kartonu lub nawet z worka na smieci czarnegoSmile a znalażleś jakieś gałazki?
i czemu masz taką metną wode ile juz masz to akwa?
3 fotki z dnem wyglądają super ale to pierwsze calośći jakoś do mnie nie przemawia.
I nie musisz zasypywac calego dna liśćmi zostaw troche piasku ryby fajnie w nim buszuja

Witam. Niestety tego drewna nie mam za bardzo jak przemieszczać w akwa bo są spore i ich rozgałęzienia sięgają od szyby do szyby. Tło zrobię z kartonu coś na Twój wzór. Miałem tło z czarnego materiału ale ciągle się gdzieś odczepiało i zdjąłem, jednak myślę, że przy takiej wodzie tło nie jest potrzebne bo nie widać co jest za szybami. Gałęzi nie szukałem, za to byłem po liście, które wrzuciłem już do akwa i przy okazji nazbierałem szyszek olchy.
Co do wody- jest mętna, ponieważ ma mocny kolor herbaty i przy takiej pojemności w takim zabarwieniu zmętnienia nie unikniesz. Mi to wcale nie przeszkadza bo wygląda BARDZO naturalnie. Nie mam zamiaru zawalić całego dna, ale jeszcze sporo liści wrzucę. I nie wiem czemu nie podoba Ci się pierwsze foto? Właśnie prawie tak wygląda moje akwarium.

Edit.
Akwarium ma równy miesiąc.
Bartosz- pierwsze foto Ci się nie podoba bo pewnie chodzi o ten filtr?
Za jakiś czas zmieniam go na Aquael FZN3 i robię belkę oświetleniową DIY.

RE: RE: [200L BW] grobla, nowe zdjęcia str. 7 - Dawid N - 25.10.2012

Gałęzie i liście dobrze zbierać po pierwszych przymrozkach i to takie z ziemi, one nie mają wtedy soków w sobie i mróz wybija zarazki, ale kto ma na to czas, w lecie, wiosną czy na jesieni też trzeba je zdobyć Wink Ja liście zbieram z ziemi i to takie z gałązkami, zabieram do domu, płuczę pod wodą, wyparzam wrzątkiem, a na sam koniec wrzucam do piekarnika na 1,5 h na 20-25*C i suszę z nawiewem. Ważne aby liście były w dobrym stanie wtedy najdłużej się utrzymają.

A jak tam Twoje otoski w takim mleku się mają? Dają radę?

RE: [200L BW] grobla, nowe zdjęcia str. 7 - grobel - 25.10.2012

(25.10.2012, 22:03)Dawid N napisał(a):  Gałęzie i liście dobrze zbierać po pierwszych przymrozkach i to takie z ziemi, one nie mają wtedy soków w sobie i mróz wybija zarazki, ale kto ma na to czas, w lecie, wiosną czy na jesieni też trzeba je zdobyć Wink Ja liście zbieram z ziemi i to takie z gałązkami, zabieram do domu, płuczę pod wodą, wyparzam wrzątkiem, a na sam koniec wrzucam do piekarnika na 1,5 h na 20-25*C i suszę z nawiewem. Ważne aby liście były w dobrym stanie wtedy najdłużej się utrzymają.

A jak tam Twoje otoski w takim mleku się mają? Dają radę?

Dzięki Dawid N za opinie. Właśnie po wielu lekturach co do liści przyjąłem ten sposób za najlepszy. Ja dzisiejsze zebrałem te, które już opadły i pogotowałem chwilę. Co do wyglądu zbieram te w jak najlepszym stanie ale wolę żeby się szybko rozłożyły bo będzie fajny syf na dnie. Co do otosków to wczoraj jeden padł. Nie wiem z jakiej przyczyny. Wszystkie ryby wyglądają na zdrowe. W dzień otosy przyssane każdy w innym miejscu. Wieczorem przy włączonym świetle cała gromada pływa w jednej ławicy. I właśnie wieczorem nie pobierają pożywienia tylko pływają jak szalone z jednego końca w drugi.

RE: RE: [200L BW] grobla, nowe zdjęcia str. 7 - Dawid N - 25.10.2012

Otoski lubią świeżą klarowną wodę, może jednak pomyśl o tej armatce torfowej , dzięki niej nie będzie tej białej zawiesiny. Otosek padł przed dolaniem herbaty czy po?

(25.10.2012, 22:34)Dawid N napisał(a):  Otoski lubią świeżą klarowną wodę, może jednak pomyśl o tej armatce torfowej , dzięki niej nie będzie tej białej zawiesiny. Otosek padł przed dolaniem herbaty czy po?

Wiem, że otosom trzeba zapewnić czystą, świeżą wodę. Trochę o nich poczytałem. Co do białej zawiesiny- takiej u mnie nie ma. To efekt słabego aparatu. Białą zawiesinę robi poświata z jarzeniówki a zawiesina widoczna na zdjęciach to połączenie zmętnionej herbaty ze swiatłem. Otosek padł po herbacie, która była dodana już trzeci raz i nic wcześniej nie wskazywało, że szkodzi rybom. Nawet lepiej, po dodaniu wywaru skalary chętnie wpływają w nią i wybarwiają się maksymalnie. Srebrne kolory robią się białe a ciemne, pionowe pręgi- czarne. To samo zaobserwowałem u nich po podaniu larw komara. Po krótkim polowaniu pięknie się wybarwiają. Co do otosków- szyby akwarium lekko porosły glonami, które chętnie jedzą otosy i już nie ma problemu z ogromnym syfem na dnie.

RE: [200L BW] grobla, nowe zdjęcia str. 7 - bartosz - 25.10.2012

(25.10.2012, 22:45)grobel napisał(a):  
(25.10.2012, 22:34)Dawid N napisał(a):  Otoski lubią świeżą klarowną wodę, może jednak pomyśl o tej armatce torfowej , dzięki niej nie będzie tej białej zawiesiny. Otosek padł przed dolaniem herbaty czy po?

Wiem, że otosom trzeba zapewnić czystą, świeżą wodę. Trochę o nich poczytałem. Co do białej zawiesiny- takiej u mnie nie ma. To efekt słabego aparatu. Białą zawiesinę robi poświata z jarzeniówki a zawiesina widoczna na zdjęciach to połączenie zmętnionej herbaty ze swiatłem. Otosek padł po herbacie, która była dodana już trzeci raz i nic wcześniej nie wskazywało, że szkodzi rybom. Nawet lepiej, po dodaniu wywaru skalary chętnie wpływają w nią i wybarwiają się maksymalnie. Srebrne kolory robią się białe a ciemne, pionowe pręgi- czarne. To samo zaobserwowałem u nich po podaniu larw komara. Po krótkim polowaniu pięknie się wybarwiają. Co do otosków- szyby akwarium lekko porosły glonami, które chętnie jedzą otosy i już nie ma problemu z ogromnym syfem na dnie.

To nie tak że mi sie nie podoba chodzi mi o tą wode, BW w niektorych rejonach sa krystalicznie czyste z widocznoscią do 3 metrów a wciąż zachowują cherbaciany kolor , nawet po zrobieniu wywaru nie powinno tak być bo sam tak robiłem i woda była czysta nawet kiedy dodałem wywar jak pewnie ogladaleś toube i akwaria BW praktycznie każde ma czystą wode a barwe cherbaty mi sie wydaje że też tu odgrywa dużą role swiatło i tło trzeba tym pokombinowac ale u ciebie pierw wyklarował bym wode a potem wlewał wywary Smile

mam pytanko czy w moim baniaczku woda ma cherbaciany kolor?

(25.10.2012, 23:10)bartosz napisał(a):  
(25.10.2012, 22:45)grobel napisał(a):  

To nie tak że mi sie nie podoba chodzi mi o tą wode, BW w niektorych rejonach sa krystalicznie czyste z widocznoscią do 3 metrów a wciąż zachowują cherbaciany kolor , nawet po zrobieniu wywaru nie powinno tak być bo sam tak robiłem i woda była czysta nawet kiedy dodałem wywar jak pewnie ogladaleś toube i akwaria BW praktycznie każde ma czystą wode a barwe cherbaty mi sie wydaje że też tu odgrywa dużą role swiatło i tło trzeba tym pokombinowac ale u ciebie pierw wyklarował bym wode a potem wlewał wywary

Woda po kilku dniach od dodania wywaru ma kolor naturalny i jest krystaliczna. Czytałem i wyczytałem, że czym mocniejsza herbata tym zmętnienie będzie większe. Może to zależy od sposobu barwienia. Ja na razie barwię szyszkami i mam spore zmętnienie ale to mi nie przeszkadza a nawet mi się podoba. Teraz pytanie czym Ty barwisz wodę a jak szyszkami to w jaki sposób i z ilu szyszek? Ja po sprawdzeniu używam sposobu Dawida N tj wrzucam szyszki do słoika, zalewam ok litrem wody, okrywam kocami i wlewam po ok 20-24 godz. Do 200l używam ok 30 szyszek także kolor robi naprawdę mocny i występuje zmętnienie. Ale nie wlewam tego na raz tylko na 3 lub 4 raty.

RE: RE: [200L BW] grobla, nowe zdjęcia str. 7 - bartosz - 26.10.2012

Ok skoro tobie sie podoba zmetnienie wody nie bede tego tematu poruszal bo baniaczek ma podobac sie tobie Wink

jesli chodzi o moj baniaczek szczeze mowiac na samym poczatku kupilem preparat do czarnych wod raz zrobilem wywar z szyszek zobaczylem filmik instruktazowy na yotube ,miseczka do niej kilka szyszek zalalem wzatkiem odczekalem godzine i tyle ale przy kazdej podmianie i tak trzeba dodawac wywar lub barwnik ze sklepu wiec zaprzestalem tak robic, jesli ktos w moim baniaczku widzi cherbate to jest to efekt tego co jest w srodku czyli korzenie i szyszki torf w filtrze ale najwieksze cherbaciane wrazenie sprawia moim zdaniem odpowiednie TLO I OSWIETLENIE Wink(duzo drewna ciemniejsze tlo cienie padajace przez roslinki na powierzchni i cherbata gotowa)
Teraz z kazda podmiana wody,woda zlatuje krystalicznie czysta o lekkim zabarwieniu cherbaty jak bede podmienial w sobote to zrobie foto wody jaka sciagne z baniaczka Smile

przepraszam za bledy ale pisze z 2 lap i nie mam na nim polskich znakow.

RE: RE: [200L BW] grobla, nowe zdjęcia str. 7 - grobel - 26.10.2012

(26.10.2012, 00:33)bartosz napisał(a):  Ok skoro tobie sie podoba zmetnienie wody nie bede tego tematu poruszal bo baniaczek ma podobac sie tobie Wink

jesli chodzi o moj baniaczek szczeze mowiac na samym poczatku kupilem preparat do czarnych wod raz zrobilem wywar z szyszek zobaczylem filmik instruktazowy na yotube ,miseczka do niej kilka szyszek zalalem wzatkiem odczekalem godzine i tyle ale przy kazdej podmianie i tak trzeba dodawac wywar lub barwnik ze sklepu wiec zaprzestalem tak robic, jesli ktos w moim baniaczku widzi cherbate to jest to efekt tego co jest w srodku czyli korzenie i szyszki torf w filtrze ale najwieksze cherbaciane wrazenie sprawia moim zdaniem odpowiednie TLO I OSWIETLENIE Wink(duzo drewna ciemniejsze tlo cienie padajace przez roslinki na powierzchni i cherbata gotowa)
Teraz z kazda podmiana wody,woda zlatuje krystalicznie czysta o lekkim zabarwieniu cherbaty jak bede podmienial w sobote to zrobie foto wody jaka sciagne z baniaczka Smile

Witam. Co do zmętnienia, heh jest widoczne, wzmaga je światło i cień od pistii ale woda nie jest aż tak mętna jak to widać na fotkach. Dziś po ciemnej herbatce zostało słebe nestea.

Zakupiłem też 4szt kirysków panda. Na razie 4 ponieważ chcę aby stado (chcę 10-12szt) było pomieszane z kilku miotów a najlepiej od innych rodziców.
[attachment=19707]

RE: [200L BW] grobla, nowe zdjęcia str. 7 - bartosz - 26.10.2012

(26.10.2012, 19:31)grobel napisał(a):  
(26.10.2012, 00:33)bartosz napisał(a):  Ok skoro tobie sie podoba zmetnienie wody nie bede tego tematu poruszal bo baniaczek ma podobac sie tobie Wink

Witam. Co do zmętnienia, heh jest widoczne, wzmaga je światło i cień od pistii ale woda nie jest aż tak mętna jak to widać na fotkach. Dziś po ciemnej herbatce zostało słebe nestea.

Zakupiłem też 4szt kirysków panda. Na razie 4 ponieważ chcę aby stado (chcę 10-12szt) było pomieszane z kilku miotów a najlepiej od innych rodziców.

Postaraj sie zrobić ładne foto na wprost baniaczka dla mnie Wink

i umyj szyby :p