Akwarystyka - Forum akwarystyczne AkwaŚwiat
akwarium z polskimi rybami - Wersja do druku

+- Akwarystyka - Forum akwarystyczne AkwaŚwiat (http://www.akwaswiat.net)
+-- Forum: Akwarium (http://www.akwaswiat.net/forumdisplay.php?fid=3)
+--- Forum: Szybkie pytanie, Szybka odpowiedź (http://www.akwaswiat.net/forumdisplay.php?fid=61)
+--- Temat: akwarium z polskimi rybami (/showthread.php?tid=39228)

1 2 3 4 5 6 7 8

RE: akwarium z polskimi rybami - kurka - 29.01.2015

Nigdzie nie trzeba sie logować, wszystko mozna bez problemu przeczytac.

Dorosli i inteligenti ludzie potrafią stwierdzić ile mniej więcej dana osoba ma lat patrząc na styl wysławiania sie, jak pokończysz wszystkie szkoly i zdasz mature to sam sie o tym przekonasz z tym, że musisz być pilny i dużo czytać Wink
Twój kolejny post także zaliczam to działu 'gwiazdek i fun-ów'

Skoro 'Ci' których wątki ty znalazłes nie wiedza o wspólnym trzymaniu okoni z mieczykami (i innymi rybskami które pomagają sie tym pierwszym oswoić) to widocznie nie do końca sie znają na temacie - proste.

RE: akwarium z polskimi rybami - tokatoka - 29.01.2015

(29.01.2015, 09:46)kurka napisał(a):  Nigdzie nie trzeba sie logować, wszystko mozna bez problemu przeczytac.

Dorosli i inteligenti ludzie potrafią stwierdzić ile mniej więcej dana osoba ma lat patrząc na styl wysławiania sie, jak pokończysz wszystkie szkoly i zdasz mature to sam sie o tym przekonasz z tym, że musisz być pilny i dużo czytać Wink
Twój kolejny post także zaliczam to działu 'gwiazdek i fun-ów'

Skoro 'Ci' których wątki ty znalazłes nie wiedza o wspólnym trzymaniu okoni z mieczykami (i innymi rybskami które pomagają sie tym pierwszym oswoić) to widocznie nie do końca sie znają na temacie - proste.

Po 1 Oto co się wyświetla chcąc skorzystać z forumowej szukajki: http://akwaforum.pl/login.php?redirect=search.php

Po 2 Wynika z tego, że nie jesteś ani dorosła ani inteligentna bo na 100% się mylisz (no chyba, że uważasz, że wiesz lepiej ile kto ma lat to wtedy rozumiem bo wynikałoby z tego, że jesteś nienormalna). Osobiste wycieczki dotyczące moich szkół są typowymi gówniarskimi zaczepkami a przecież uważasz się za osobę dojrzałą.

Po 3 Ciężko mi się ustosunkować do tego kto ma rację. Jeżeli 9 na 10 osób NIE hoduje mieczyków z okoniami to uważałbym raczej, że to ta jedna osoba się nie zna. Ty uważasz, że ta proporcja jest zupełnie odwrotna co nijak nie jest odzwierciedlone w opisach które znalazłem.

Po 4 Po raz kolejny się pytam dlaczego w stosunku do innych ryb akwariowych piszesz o spełnianiu jakichś wymagań bo rosną takie czy srakie a dla okoni dorastających do 50cm już ten parametr jest pomijany? Idąc dokładnie tym samym tropem rozumowania można w dowolnym akwarium trzymać dowolną rybę dopóki jest mała. Później się najwyżej przeniesie do większego baniaka. Okoń nie karłowacieje w akwarium pod wpływem stresu i złych warunków tak jak inne ryby?

(04.01.2015, 10:23)kurka napisał(a):  Twoje akwarium jest za małe na skalary! Dla sumika karłowatego również. Czy ty wiesz jakie rozmiary osiąga ta ryba ?
(10.01.2015, 22:23)kurka napisał(a):  Fakt, że sa małe pogarsza sytuacje. Twoje skalary na 100% skarłowacieją.

To zresztą też ciekawe bo przecież:
(11.12.2014, 11:56)kurka napisał(a):  Dawno nie czytałam większej głupoty. Karłowacenie ryb nie jest spowodowane zbyt małym zbiornikiem! To jakiś zabawny mit!

Ale jednocześnie:
(11.12.2014, 12:59)serpico23 napisał(a):  Może nie bezpośrednio, ale za małe akwarium dla dużej ryby powoduje u niej stres, dyskomfort i sama woda przez to ma nieodpowiednie parametry. A ryba w wodzie o złych parametrach rozwijać się przecież nie będzie.
(11.12.2014, 22:19)kurka napisał(a):  No tak teraz zgadzam sie z tym co napisałeś.

Na jedno wychodzi ale i tak musiałaś filozofować i się wymądrzać. To jak jest w końcu? Karłowacieją czy nie? A może znowu będziesz to tłumaczyć siostrzenicą która rzekomo pisała wcześniejsze posty?

Po 5 To, że ktoś mimo wszystko hoduje takie ryby to nie znaczy, że się z tym zgadzam. Znowu pojawia się tu wątek odpowiednich temperatur. Inne gatunki też można tak "ciekawie" łączyć? Czemu akurat mieczyk a nie skalar czy molinezja? Czemu by np. welonów nie hodować razem z rybami tropikalnymi? Tez uważasz takie połączenie za prawidłowe?

No właśnie i to jest kolejny dowód na potwierdzenie mojej tezy, ty nie potrafisz prawidłowo interpretować wypowiedzi innych. Widocznie nie zrozumiałes co napisałam.
Wiem, ze nie możesz sie przyznać, że masz 12 lat (bo twój móżdżek więcej nie ma) ale to normalne, każdy w podstawówie by tak zrobił.

Ja ufam komuś kto od kilkunastu lat sie tym zajmuje. Hodowla okoni w akwa nie polega na trzymaniu ich w baniaku przez kilka lat, pisałam o tym wczesniej, jesli ktoś tak robi to nie powinien zajmować sie takimi rybami.
Okonie i mieczyki beda sie miały bardzo dobrze przy temp. 25 stopni.
Dla okoni nie jest groźna temperatura a ilość tlenu w wodzie a jak wiadomo w ciepłej wodzie można rozpuścić go mniej niż w zimnej.

Po co ci szukajka skoro podałam ci linka....

RE: akwarium z polskimi rybami - Agroman - 29.01.2015

(29.01.2015, 11:46)kurka napisał(a):  Hodowla okoni w akwa nie polega na trzymaniu ich w baniaku przez kilka lat,

Z tym się muszę zgodzić, hoduje sie ryby z naszego klimatu w akwariach ale większych, ma na celu selekcję najładniejszych sztuk i rozmnażania ich, w późniejszym czasie trafiają jako ryby z których pozyskuje się młodzeż o największych parametrach rozrodczych lub do sprzedaży.

Co do tych mieczyków to się nie wypowiadam bo są inne sposoby na oswojenie ryb.

(29.01.2015, 11:46)kurka napisał(a):  Po co ci szukajka skoro podałam ci linka....
Po to żeby znaleźć coś samemu bo jak twierdziłaś jestem za głupi by to zrobić samemu.

Cały czas nie dostałem odpowiedzi na pozostałe pytania. Dlaczego akurat okonia można hodować przez krótki okres czasu dopóki są małe a w przypadku skalarów jest zupełnie inaczej. Skalary karłowacieją a okonie nie?

Teraz nawiązuje do linka który ci podalam bo wiem, ze sam nic nie znajdziesz.

Hmm... widze ze tobie naprawde trzeba wszystko tłumaczyć jak dziecku.
Hehe, zadajesz coraz bardziej zabawne pytania. Naprawde mam ci na nie odpowiedzieć ?

RE: akwarium z polskimi rybami - sylwekw - 29.01.2015

Czy tu żaden moderator albo admin nie zagląda ...żeby te dziecinne personalne pyskówki ukrócić?
Jak ktoś próbuje przeczytać o istocie tematu zawartego w wątku to musi się przebijać przez gąszcz dziecinady.

(29.01.2015, 12:45)kurka napisał(a):  Hmm... widze ze tobie naprawde trzeba wszystko tłumaczyć jak dziecku.
Hehe, zadajesz coraz bardziej zabawne pytania. Naprawde mam ci na nie odpowiedzieć ?
Zamiast się głupio pytać to byś dawno odpowiedziała. Okoń nie karłowacieje a skalar tak- dlaczego?

(29.01.2015, 13:04)sylwekw napisał(a):  Czy tu żaden moderator albo admin nie zagląda ...żeby te dziecinne personalne pyskówki ukrócić?
Jak ktoś próbuje przeczytać o istocie tematu zawartego w wątku to musi się przebijać przez gąszcz dziecinady.
Zawsze możesz takie posty zgłosić zamiast się do nich dokładać.

Jedne i druge karłowacieją, możesz trzymac przez przykładowo miesiąc małe skalary w baniaku 72l ale po co? Czy kupując skalary w zoologu masz na celu selekcje najładniejszych sztuk ?

A po co wtedy trzymać okonie? Dla selekcji najładniejszych sztuk jak i tak je będę musiał wypuścić? Skoro karłowacieją to nie zamierzam ich męczyć.