Akwarystyka - Forum akwarystyczne AkwaŚwiat
RE: [200L BW] grobla, nowe zdjęcia str. 7 - Wersja do druku

+- Akwarystyka - Forum akwarystyczne AkwaŚwiat (http://www.akwaswiat.net)
+-- Forum: Akwarium (http://www.akwaswiat.net/forumdisplay.php?fid=3)
+--- Forum: Galeria (http://www.akwaswiat.net/forumdisplay.php?fid=6)
+---- Forum: Zdjęcia akwariów (http://www.akwaswiat.net/forumdisplay.php?fid=18)
+---- Temat: RE: [200L BW] grobla, nowe zdjęcia str. 7 (/showthread.php?tid=33786)

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13

RE: RE: [200L BW] grobla, nowe zdjęcia str. 6 - Dawid N - 24.10.2012

Właśnie czekam na te nowe korzenie, już teraz mi się bardzo podoba Wink
Pamiętaj aby dobrze je oczyścić, najlepiej myjką wysokociśnieniową Wink Gałązki też są spoko, tylko te potrafią czasem zajść galaretką, która de facto jest nieszkodliwa.

RE: [200L BW] grobla, nowe zdjęcia str. 6 - bartosz - 24.10.2012

Hehe właśnie niedawno oglądałem Twój filmik na YT i spodobała mi się aranżacja. Co do przesuwania mam sporo nowych korzeni olchy czarnej i niedługo dostanę trochę gałęzi wierzby mandżurskiej także wtedy będę kombinował ale dzięki za radę. W weekend dodam fotki z nowymi korzeniami.
[/quote]

Spróbuj zrobi coś z tymi galęziami(jak tobie radziłem) muszą być cienkie jak to galąz Smile ja poszedłem do parku znalazłem dużą gałąz pod drzewem ułamałem najgestrze i cienkie nie okorowywałem bo były za cienkie spażyłem wsadziłem do piekarnika a potem do akwa jak do tej pory zero problemu nawet już utoneły Smile szczeze gdybym mial twój litraż to jedna strona była by cała w gałeziach przecinających tafle wody unoszaca sie leko nad dnem po prawej same korzenie ulożone płasko na piasku na to liscie szyszki i jakas moczarka na gorze rzesa lub pistia Wink ale sie rozmarzyłem Tongue u ciebie pozbadz sie tych białych korzeni wyglądaaja jakoś nienaturalnieSmile

RE: [200L BW] grobla, nowe zdjęcia str. 6 - grobel - 24.10.2012

Dawid N
Gałęzie, które są teraz w akwarium na samym początku zarosły galaretą ale po czasie i z pomocą otosków wszystko zniknęło.

Bartosz
Tak jak napisałem wcześniej moczy się już sporo korzeni. Na razie za wcześnie, żeby je pakować do akwa. A te białe to gałęzie wierzby mandżurskiej i są białe bo są świeże. Dam im czas, na pewno zrobią się ciemniejsze. Na dno przybywa drobnych korzeni i gałązek ale daję po trochu. Liści nie mogę się już doczekać, tylko czekam na pierwszy mróz i wypad do lasu.

Dla zainteresowanych filmik z Amazonki http://www.youtube.com/watch?v=tysGxRYRubk&feature=related

To, co mnie interesuje 0:08-0:15s.

RE: [200L BW] grobla, nowe zdjęcia str. 6 - bartosz - 24.10.2012

(24.10.2012, 18:23)grobel napisał(a):  Dawid N
Gałęzie, które są teraz w akwarium na samym początku zarosły galaretą ale po czasie i z pomocą otosków wszystko zniknęło.

Bartosz
Tak jak napisałem wcześniej moczy się już sporo korzeni. Na razie za wcześnie, żeby je pakować do akwa. A te białe to gałęzie wierzby mandżurskiej i są białe bo są świeże. Dam im czas, na pewno zrobią się ciemniejsze. Na dno przybywa drobnych korzeni i gałązek ale daję po trochu. Liści nie mogę się już doczekać, tylko czekam na pierwszy mróz i wypad do lasu.

Dla zainteresowanych filmik z Amazonki http://www.youtube.com/watch?v=tysGxRYRubk&feature=related

dlaczego czekasz na pierwszy mróz ja nawet dzis bylem na spacerze i zebralem pare nowych listkow wsadzilem do miseczki zalalem wrzatkiem na pare minut i do akwa Wink pare juz zatonelo to piekny widok kiedy swobodnie i tak naturalnie opadaja na dno Smile

(24.10.2012, 19:23)bartosz napisał(a):  
(24.10.2012, 18:23)grobel napisał(a):  Dawid N

Bartosz

dlaczego czekasz na pierwszy mróz ja nawet dzis bylem na spacerze i zebralem pare nowych listkow wsadzilem do miseczki zalalem wrzatkiem na pare minut i do akwa Wink pare juz zatonelo to piekny widok kiedy swobodnie i tak naturalnie opadaja na dno Smile

Czytałem wiele opinii, że lepiej po mrozie bo mróz zabije bakterie itp ale wrzątek też powinien dać radę, przekonałeś mnie jutro trochę nazbieram.

RE: RE: [200L BW] grobla, nowe zdjęcia str. 6 - bartosz - 24.10.2012

Tylu ilu ludzi na tym forum tyle opini każdy praktykuje inną szkołe oczywiscie jest pare warunków które trzeba przestrzegać , najlepiej zbierać w parku,lesie nigdy przy ulicy itp żeby było w nich jak najmniej zanieczyszczeń ja wrzucam takie liscie z parku i tylko je zalewam wrzątkiem i tyle tak samo robie z galeziami(bo nie wszystko mieści sie do gara) dodatkowo jeszcze wżucam do piekarnika Smile na pare minut Smile czasem wżucam z liśćmi jak przygotowuje razem i jeszcze nigdy nie miałem problemów Smile

dodaj foto jak coś wlożysz do akwaSmile

(24.10.2012, 21:40)bartosz napisał(a):  Tylu ilu ludzi na tym forum tyle opini każdy praktykuje inną szkołe oczywiscie jest pare warunków które trzeba przestrzegać , najlepiej zbierać w parku,lesie nigdy przy ulicy itp żeby było w nich jak najmniej zanieczyszczeń ja wrzucam takie liscie z parku i tylko je zalewam wrzątkiem i tyle tak samo robie z galeziami(bo nie wszystko mieści sie do gara) dodatkowo jeszcze wżucam do piekarnika Smile na pare minut Smile czasem wżucam z liśćmi jak przygotowuje razem i jeszcze nigdy nie miałem problemów Smile

dodaj foto jak coś wlożysz do akwaSmile

Ja mieszkam przy lesie ale obok ruchliwej drogi dlatego szyszki i korzenie olchy i gałęzie dębu zbieram ok 5km od domu. Z liśćmi zrobię tak samo bo to one wchłaniają sporo zanieczyszczeń. Co do liści powiem Ci, żebyś uważał na te, które mają plamy, przebarwienia. Dąb w lesie często choruje na mączniaka prawdziwego dębu. Na zielonych liściach jest to biały nalot (nieraz całe liście są białe) a na żółtych- brązowe plamy. Nie wiem jaki to ma wpływ na wodę ale lepiej nie ryzykować. Fotki na pewno jutro dodam.

RE: RE: [200L BW] grobla, nowe zdjęcia str. 6 - bartosz - 24.10.2012

wiem nie dodaje takich liści na to zwracam uwage ja wsumie to niewiem z jakich drzew mam ilście patrze aby nie były z iglastego i jest cacySmile

czekam na foty Wink

RE: RE: [200L BW] grobla, nowe zdjęcia str. 6 - grobel - 25.10.2012

Witam. Dorzuciłem dzisiaj trochę liści dębu i klonu. Trochę to słabo na razie wygląda ale będę dodawał po kilkanaście sztuk co parę dni.

[attachment=19690][attachment=19691][attachment=19692][attachment=19693]

RE: [200L BW] grobla, nowe zdjęcia str. 6 - bartosz - 25.10.2012

(25.10.2012, 20:05)grobel napisał(a):  Witam. Dorzuciłem dzisiaj trochę liści dębu i klonu. Trochę to słabo na razie wygląda ale będę dodawał po kilkanaście sztuk co parę dni.
Jest dobrze tylko te korzonki przybliżył bym do filtra czym zasłonił byś bardziej filtr zrobił dzięki temu więcej pustej przestrzeni na środku i zrobiłbyś wiecej miejsca z prawej strony na gałęzieSmile i prosze cie zrób tło z kartonu lub nawet z worka na smieci czarnegoSmile a znalażleś jakieś gałazki?
i czemu masz taką metną wode ile juz masz to akwa?
3 fotki z dnem wyglądają super ale to pierwsze calośći jakoś do mnie nie przemawia.
I nie musisz zasypywac calego dna liśćmi zostaw troche piasku ryby fajnie w nim buszuja