RE: Filtry opinie, zalety i wady. -
Rafskix - 07.03.2011
Filtr wewnętrzny Hailea HL-BT 700
Parametry:
Moc: 10 W
Przepływ: 690l/h
Wielkość akwarium: 70-250l
Wymiary: 74/77/212 mm
Cena Allegro~45 zł.
Filtr dostałem razem z zestawem 112l.Bez kombinowania robi w tym akwarium taką pralkę,że prawie wyrywa rośliny

.Regulacji przepływu nie posiada.
Pierwsze co trzeba zrobić po zakupie,to zamienić węgiel na zeolit i na oryginalną gąbkę wcisnąć przyciętą gąbkę do mycia naczyń (oczywiście nową).Tak,żeby kolejność wkładów była taka: (od góry) koszyczek z zeolitem,gąbka-czyścik,gąbka oryginalna.
Następnie w deszczownicy trzeba podwoić ilość dziurek.
Po tych zabiegach filtr pracuje bardzo dobrze,woda w akwarium jest czyściutka i napowietrzanie przez deszczownicę też bez zarzutu.
Przy mojej obsadzie-15 neonów,2 ramirezki,6 otosków,6 kirysków co tydzień trzeba płukać gąbki.Jeśli chodzi o głośność to filtr jest słyszalny,ale nie na tyle,żeby to przeszkadzało.
Ogólnie w tej cenie polecam,jeśli komuś nie przeszkadza konieczność cotygodniowego czyszczenia i do akwarium max 112l.
ANDRZEJ1977 - 14.04.2011
Witam was serdecznie zastanawiam się czy lepszy jest filtr z tak zwaną deszczownią czy turbinowy który daje silny prąd pęd powietrza i rybki mają jak w pralce w pewnym sensie a widzę że nie wszystkie rybki to lubią a mam neonki gupiki mieczyki akwa 120 l, zastanawiam się nad takim oto filtrem który ma parametry całkiem przyzwoite ma też jakiś filtr uv, może podam link do filtra
AQUAEL --- FILTR WEWN 250-350 L UNIFILTER 1000 UV
on jest o tyle dobry że mozna do niego podłączyć rurki i zrobić deszczownię tyle że się nie znam i nie bardzo mam pewność czy ta deszczownia napowietrza akwarium bo gdzieś wyczytałem że akwarium jest napowietrzane przez ruch wody czyli najlepiej duży prąd wody z dużą ilością bąbelków , przy czym muszę dodać że nie stać mnie na kubełkowy a poza tym nie miałbym go gdzie postawić więc najlepsze rozwiązanie to filtr wewnętrzny -- nie znam się i dlatego postanowiłem napisać na tym wspaniałym forum by nie popełnić błędu przy zakupie gdyż wiadomo iż sprzedawcy w sklepach zachwalają każdy towar byle go sprzedać przy czym nie koniecznie znają się na sprzedawanym sprzęcie == pozdrawiam was
Co sądzicie o filtrze do 96l Aqua Flow 400 -
marcinwednesbury - 02.05.2011
Superfish Aqua Flow 400 Internal Filter (200 - 400L) z regulacja wypływu 200-800 l/h posiada gąbkę z carbonem oraz spray bar
Aqua-Flow 400 Akwarium Filtr Ref: 121720
Superfish Aqua Flow 400 podwójne działanie filtrów wewnętrznych akwarium są bardzo ciche i ekonomiczne w eksploatacji. Aqua Flow 400 doskonale nadaje się do stosowania w akwariach zimnowodnych i tropikalnych.
Aqua Flow 400 posiada pokrętło regulacji przepływu i gniazdka mogą być obracane, aby zmienić kierunek przepływu wody. Istnieje również opcja bar spray, która po tym wzrośnie napowietrzania w wodzie
Podwójne działanie filtra na Aqua Flow 400 składa się z całkowicie otwartą strukturę, filtr piankowy zapewnia idealne filtrowanie i węgla aktywnego w celu usunięcia zanieczyszczeń organicznych, substancji chemicznych i barwników z wody.
Aqua Flow 400 posiada system łatwej wymiany kliknij kasety, umożliwiając szybkie, czyste i łatwą wymianę materiału filtracyjnego. Superfish polecam Aqua Flow 400 wkład filtra należy zmieniać co miesiąc.
Polecamy Tank Rozmiar: 200-400 l (44-88 galonów)
Flow Aqua 400 Specyfikacja:
Easy Kliknij system wymienny wkład
Dual Action Complete filtracji zarówno mechaniczne i biologiczne (z węglem aktywnym)
W tropikalnych lub i zimno akwariach
Bardzo łatwe i szybkie czyszczenie wymiany filtra
Opcjonalnie bar spray
Regulowana prędkość wypływu
Regulacja kierunku wypływu
Wydajność 200-800 litrów na godzinę
Niskie zużycie energii - 17 W
Wymiary 220mm x 58mm wysokiej szeroki x 75mm od przodu do tyłu
Bardzo cicho
12 miesięczną gwarancją
Informacje Diagram:
1: Podwójne działanie filtrowania węglem aktywnym
2: Regulacja wypływu
3: Easy frajerów zajęcia
4: System Easy Clean kliknij
5: Wkład filtra
6: bar Spray
Cena w zł ok 100
Co myślicie o tym filtrze
Ostrzeżenie:
dublowanie wątków - 10%
100% = ban
przeglądaj tematy podwieszone w poszczególnych działach.
Kejdi
martin_84 - 26.10.2011
mialem kiedys 170l malawke napedzana 2szt aqua flow 400 i dawaly rade. wymienilem na jbl e1500 (w miedzyczasie baniak urosl)...dzialal pieknie przez 1,5 roku po czym wirnik padl. wymienilem i po miesiacu znowu jadka z jbl'em (cos w uzwojeniu silnika)...wymienilem na fluvala 405. mysle ze lepszy od JBl... przewody bardzo latwo daja sie ulozyc,dobre mocowania dyfuzora i dolotu i fajnie rozwiazana regulacje przeplywu. JBl odwotnie...przewody strasznie sztywne, dyfuzor tylko na przyssawkach i plastikowym kolanku a regulacja przeplywu na czuja
Jelken - 31.10.2011
Filtr: ELITE CRYSTAL-FLO 20
Przepływ filtra: 360 l /h
Zastosowany w akwarium 63 litrowym.
Wkłady: gąbka + trochę waty akwarystycznej + ceramika.
Cena: zapłaciłem za niego w pyko 180zł.
Opinia: filtr użytkuję dość od niedawna, aczkolwiek jestem bardzo zadowolony. Pracuje stosunkowo cicho, ma dobry przepływ i przy tej pojemności akwarium świetnie filtruje. Wcześniej miałem filtr gąbkowy wewnątrz, potem kaskadę, ale w końcu się wkurzyłem i kupiłem kubełek. Mały, poręczny, przerzuca przez siebie całą wodę w akwarium prawie 6x na godzinę, woda krystalicznie czysta. Hagen zrobił porządny zewnętrzny filterek do takich małych zbiorczników. Polecam.
greg3or - 22.12.2011
Fluval 405 mam teraz takie dwa

Wcześniej miałem także JBL e900 byłem z niego zadowolony, Fluval jednak go przewyższa. Łatwiejsze czyszczenie, rozbieranie i czyszczenie wirnika również prostsze, nawet dla osoby niedoświadczonej. Wydajność tak nie spada szybko po czyszczeniu, ogólnie na minus można zaliczyć głośność. Nie ukrywam filtr przy otwartej szafce słychać

ale przy zamkniętej jest już praktycznie niesłyszalny albo ledwo słyszalny. Nie jest to warkot a szum wody. Osobiście polecam te filterki.
Maverick0069 - 13.02.2012
JA posiadam Aqua Shut 750, jak dla mnie pracuje bardzo cicho, jest w rozsądnej cenie i przede wszystkim dobrze wykonuję swoją robotę
Kasik - 01.04.2012
Ja do swojego baniaka 60 l posiadam AquaSzut N550
Zalety:
-ładny wygląd,
-bardzo dobrze radzi sobie z oczyszczaniem akwa,
-możliwość regulacji siły napowietrzania oraz włączanie i włączanie tzw. "bąbelków".
- cicha praca
- łatwość czyszczenia
Wady:
- koszyk i wkłady z włókniny - ale przy regularnym czyszczeniu i wymianie włókniny sprawdzają sie bez zarzutu.
fribek - 22.02.2013
Tetra jest the best!!!
KS_ARMANI - 22.02.2013
Kolego wybacz, ale jeżeli chcesz szybko nabić postów to nie to forum. Przeczytaj uważnie tytuł tematu i rozwiń swoją wypowiedz. Bo to że Tetra jest the best to ja wiem, tylko dlaczego?