Akwarystyka - Forum akwarystyczne AkwaŚwiat
[112l] - BYŁE - Wersja do druku

+- Akwarystyka - Forum akwarystyczne AkwaŚwiat (http://www.akwaswiat.net)
+-- Forum: Akwarium (http://www.akwaswiat.net/forumdisplay.php?fid=3)
+--- Forum: Galeria (http://www.akwaswiat.net/forumdisplay.php?fid=6)
+---- Forum: Zdjęcia akwariów (http://www.akwaswiat.net/forumdisplay.php?fid=18)
+---- Temat: [112l] - BYŁE (/showthread.php?tid=30412)

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15

RE: [112l - ogólne] asz32 - asz32 - 22.12.2011

(22.12.2011, 22:57)DuH napisał(a):  Deszcz roślin trochę dziwnie wygląda, jak fusy w herbacie Tongue mi się nie podoba. Ustaw inaczej deszczownie lub zrezygnuj z i tak nie atrakcyjnej rośliny pływającej Smile Podoba mi się to akwarium i oczyma wyobraźni widzę je mocno zarośnięte i zielone Smile

tylko jak ja to teraz wyłowię wszystko ? Smile deszczownia była "przestawiana" i i tak nie zmieniało to rezultatu, deszcz, deszcz i jeszcze raz deszcz... Jakąś roślinę pływającą powinnam mieć bo mam prętniki, masz jakiś pomysł?

RE: [112l - ogólne] asz32 - DuH - 22.12.2011

Ja swojego czasu miałem wgłębkę która też mi narobiła niezłego syfu w akwarium i jeszcze gdzieś się plącze Smile wyłowiłem ją sitkiem kuchennym. Proponuję Pistię (pawciotr) ma do sprzedania za grosze. Ta roślina ma większe liście może nie będzie tak podatna na "kotłowanie".

RE: [112l - ogólne] asz32 - Piotrek1234 - 23.12.2011

(22.12.2011, 23:19)DuH napisał(a):  Ja swojego czasu miałem wgłębkę która też mi narobiła niezłego syfu w akwarium i jeszcze gdzieś się plącze Smile wyłowiłem ją sitkiem kuchennym. Proponuję Pistię (pawciotr) ma do sprzedania za grosze. Ta roślina ma większe liście może nie będzie tak podatna na "kotłowanie".

Pistia to może być najlepsze rozwiązanie.. Do tego też rośnie w miarę szybko i nie trzeba jej tak wyławiać jak rzęsy, nie musisz jej kupować dużo, ja od kolegi przyniosłem dwie sztuki a teraz jest ok. 40 Big Grin

RE: [112l - ogólne] asz32 - mcda-p - 23.12.2011

(22.12.2011, 22:42)asz32 napisał(a):  
(22.12.2011, 22:28)mcda-p napisał(a):  Hehe no czegoś takiego jeszcze nie widziałam Smile

a coś więcej? podoba się czy nie? Smile rozumiem, że piszesz o deszczu roślin Wink

No napewno jest nietypowo, mam na myśli oczywiście ten "deszcz". Pistia bądź limnobium będą dobrą alternatywą, bo taka rzęsa jak gdzieś się zaplącze pod wodą to raczej zdycha i może zrobić bałagan.
Hmmm, Twój baniaczek narazie wygląda skromnie, ale masz tu bardzo fajne drewienko i widzę, że już poobwiązywałaś tu i tam mchami, więc wkrótce będzie już co komentować. Ogólnie podoba mi się naturalny wystrój. A nie podoba mi się połączenie prętników i ramirez, tzn nie wiem czy to nie będzie mieszanka wybuchowa, czas pokaże. Na pewno będę obserwować ten temat, choćby z ciekawości Smile

RE: [112l - ogólne] asz32 - asz32 - 23.12.2011

mcda-p
miło mi Smile ja do Ciebie również zaglądam Smile dziś od rana wyławiałam rzęsę i prawie wszystko już jest czyste... za filtrem jeszcze muszę zerknąć, niebawem postaram się o pistię, jeśli chodzi o prętniki i ramirezki to nigdy się nie kłóciły tak naprawdę, raz prętnik odgonił ramirezkę bo pilnował ikry a poza tym nic, żyją w zgodzie już od dłuższego czasu. Musiałam zdjąć mech z tego dużego drewienka- z 2 gałęzi bo wplątało się tam pełno rzęsy. Czekam aż akwa zarośnie Smile
Wesołych Świąt Smile

RE: [112l - ogólne] asz32 - asz32 - 23.12.2011

mam jeszcze jedno pytanie do Was koleżanki i koledzy Smile
mam pompę aquael cirkulator 650- jej wydajność to 650 l/h (doczytałam, że jest od 200 do 600l) więc dlaczego ciężko jej było w mojej 112? Gdy ją kupowałam gościu w zoologicznym miał tą samą w 250l i woda czyściutka a u mnie tak jak widzieliście na wcześniejszych fotach... kupiłam tą większą gąbkę i deszczownię i jest lepiej, ale woda dalej nie jest krystaliczna.

RE: [112l - ogólne] asz32 - DuH - 23.12.2011

U mnie też woda bywa mętnawa, może to wina słabego filtra, ostatnio założyłem gąbkę 3xwiększą niż ta co była. Woda najpierw zrobiła się mętna, a po 3dniach się wyklarowała, pewnie filtr trochę dojrzał, dodałem też bakterii nitryfikacyjnych. Ale tak naprawdę to różnie to bywa, zmień też pokarm dla rybek lub nie karm tak dużo. to moje sposoby Smile

RE: [112l - ogólne] asz32 - asz32 - 24.12.2011

(23.12.2011, 23:39)DuH napisał(a):  U mnie też woda bywa mętnawa, może to wina słabego filtra, ostatnio założyłem gąbkę 3xwiększą niż ta co była. Woda najpierw zrobiła się mętna, a po 3dniach się wyklarowała, pewnie filtr trochę dojrzał, dodałem też bakterii nitryfikacyjnych. Ale tak naprawdę to różnie to bywa, zmień też pokarm dla rybek lub nie karm tak dużo. to moje sposoby Smile

tylko, że mój nie jest słaby skoro ma przepływ 650l/h, ale faktycznie wydaje mi się, że woda się klaruje- może podobnie jak u Ciebie nowa gąbka potrzebuje ok. 3 dni... Pokarmy mam różne i nie zmieniają one barwy wody itp. poza tym karmię małymi ilościami raz dziennie Wink

RE: [112l] ogólne, drugi baniaczek - greg3or - 25.12.2011

Każde nowo założone urządzenie potrzebuje czasu, zwłaszcza gdy chodzi o filtr Smile na gąbce poosadzają się pożyteczne bakterie i filtr zacznie spełniać swoją rolę Smile jak możesz daj fotki bez deszczu roślin heh, chociaż powiem szczerze, że wyglądało to fajnie tylko źle wpływało na akwarium. Woda już się wyklarowała ??

RE: [112l] ogólne, drugi baniaczek - asz32 - 25.12.2011

(25.12.2011, 14:50)greg3or napisał(a):  Każde nowo założone urządzenie potrzebuje czasu, zwłaszcza gdy chodzi o filtr Smile na gąbce poosadzają się pożyteczne bakterie i filtr zacznie spełniać swoją rolę Smile jak możesz daj fotki bez deszczu roślin heh, chociaż powiem szczerze, że wyglądało to fajnie tylko źle wpływało na akwarium. Woda już się wyklarowała ??

witam Smile tak, woda się już wyklarowała, a deszczu roślin nie ma- pozbyłam się rzęsy i dodałam troszkę pistii. Mi też deszcz roślin przez pierwsze dwie chwile się podobał, ale później zrozumiałam, że wcale nie jest to naturalne ani potrzebne.
nowe fotki wstawię dzisiaj wieczorkiem Wink