RE: [108L] Moje pierwsze akwarium, proszę o rady -
apri cort - 30.11.2010
Jak najpierw podmienisz, to test będziesz robić na odświeżonej wodzie. Jak zrobisz najpierw test, to będziesz wiedział, jakie są wartości i czy trzba zrobićwiększą czy mniejszą podmianę.
Rośliny wodne ciągną składniki odżywcze głównie przez liście, więc skoro marnieją to przez słabe światło i brak nawozów.
A bocjom sięnie dziwię, one zdecydowanie wolą żyć w większej grupie w większym zbiorniku wśród korzeni, tu mają za mało kryjówek, a powiększenie grupy w grę nie wchodzi. Myśl intensywnie nad oddaniem ich do większego akwa i współtowarzyszy.
dawidpl - 30.11.2010
Ostatnio zauważyłem, że ciemne paski bocji rozjaśniały a wcześniej były tak ciemne jak brzanek. Teraz widać bardzo dużą różnice. Dlaczego tak się dzieje?
Czy do tych roślin co mam wystarczy 75W światła i co2? Obejdzie się bez nawozów?
Co do większego akwarium to w ciągu pół roku planuje przeprowadzkę i w nowym mieszkaniu będę chciał zrobić sobie akwarium ścienne długie na 3 metry

razem wyjdzie około 600 litrów. Bocje mają w moim dużo kryjówek, tylko problem w tym, że pływają od jednej kryjówki do drugiej.
apri cort - 30.11.2010
No proszę, problem z bocjami, cóż za niespodzianka...
Może jednak te wapienie wpływają na parametry do tego stopnia, że zaczynają niedomagać... Poza tym chropowate dziury w wapieniach to nie są kryjówki dla bocji, u mnie kiedyś jedna poraniła sobie głowę o ceramiczny korzeń, więc go wywaliłam. Musiała się ryba pociąć żeby do mnie dotarło. oby do ciebie dotarło wcześniej...
dawidpl - 30.11.2010
Dziś jak się im przyglądnąłem to są znowu ciemniejsze.
Ile watów oświetlenie powinno wystarczyć dla mojego akwarium przy założeniu, że mam co2? Chcę minimalną ilość tak aby roślinki żyły i żeby glony się nie mnożyły na potęgę. No i aby rachunek za prąd był jak najmniejszy
dawidpl - 13.12.2010
Czy to możliwe żebym miał gH wody ponad 17? Woda wtedy była czerwona i przerwałem test [miała być od czerwonej przez brązową do zielonej].