RE: [240l - paletkarium] Akwarium panormaiczne z paletkami. -
kolcubuch - 28.12.2009
Nie, jest nawet gorzej. Jutro kupię JBL e700 jako tylko mechaniczny bo zauważyłem że możliwe że e1500 nie daje efektów mechanicznych bo jest tak naprawdę caly we wkładach.
Już nie wiem co robić. Kupię jeszcze torf żeby PH się zmniejszyło. Woda jest zielono-żółta, w klozecie wygląda jak mocz a paletki już chyba są niezadowolone bo robią się osowiałe.
EDIT:
Wyjąłem ten wielki korzeń bo sądzę że to od niego. Wcześniej w tym zbiorniku było bagno po prostu więc niewykluczone że coś w nim siedzi.
Jak zmętnienie przejdzie wstawię foto.
EDIT 2:
Już jestem pewny o co chodzi, poczytałem trochę i to na 100% zakwit wody. Kupiłem watę perlonową i uruchomiłem 2 atmany z nimi jeden do akwa 40l a drugi 200l. I zgasiłem światło. By zapobiec temu w przyszłości jak uda mi się dołożyć wreszcie JBL e700 to do niego włożę watę tak profilaktycznie
kolcubuch - 31.12.2009
Już mogę pokazać akwa

Wiem że woda nadal jest mętna [na zdjęciu wygląda na mętniejszą niż jest] ale biorąc pod uwagę że jeszcze 2 dni temu była przejrzystość na jakieś 5-6cm to jest dobrze

Widać że pozbyłem się dużego korzenia i ten leży po prostu tak rzucony ale mam zamiar za niego włożyć jeszcze jeden gałęziasty

[attachment=8470][attachment=8471]
HELL BOY - 31.12.2009
te dwa korzenie z lewej bym wyciągnął i posadził tam jakieś roślinki, jakiś trawniczek z przodu a z tyłu popularne nurzańce itd. a ten z lewej dobrze jakby był wyższy tak prawie do tafli wody, to by było super! przy paletkach dużo zieleni wtedy będzie powalająco, ale i tak jest super
kolcubuch - 31.12.2009
Założenie było czarnych wód więc i tak jest już dużo zieleni. Póki ta woda nie zacznie wyglądać normalnie to nic z korzeniami nie robię
HELL BOY - 31.12.2009
aha, ok a obsada narazie jaka? ale i tak bym stawiał na Twoim miejscu oczywiście na zieleń

PS: Twoim mieście jest zoologiczny? jak tak to ile mniej więcej kosztuje taka najmniejsza kaskada?
kolcubuch - 31.12.2009
Jestem z warszawy więc ceny są bardzo różne

Obsada wygląda tak:
5x paletka w tym jedna dobrana para
2x zbrojnik niebieski 1+1 ale ikry nie składały
Xx świderek
coraz bardziej korci mnie kupno dobranej pary ramirez albo stadka neonków ale to takie tylko gdybanie.
HELL BOY - 31.12.2009
dlaczego nie?
spełniasz wymagania, a ramirezy albo neonki i tak miejsca dużo nie zabiorą paletką.
Ale na Twoim miejscu kupiłbym 20-30szt. neon. Bo masz już paletki - skłądają ikrę, zbrojniki - mogą złożyć, i ramirezki też mogą złożyć, a neonki raczej Ci się nie rozmnożą, a przy paletkach wyglądają naprawdę bosko

;p
PS:
http://www.allegro.pl/item859780096_filtr_kaskadowy_300_l_h_tylko_2w_skimmer.html
o takie cudo mi choddzi na allegro strasznie tanio, a do krewetkarium jakiegoś 10-20l było by akórat ;D
kolcubuch - 31.12.2009
Ale jednak mogę trzymać się paletek i to też fajnie wygląda. Stadko niby będzie dobrze jadło to czego paletki nie ruszą bo one tylko duże kawałki biorą.
Co do tego filtra to nie wiem, ja swoją kaskadę kupiłem za 40zł chyba [tą do 25l]
HELL BOY - 31.12.2009
aha no bo fakt w sklepach drozej niz na allegro, bo jak by w sklepie byla po 18zl to do swojej 63l (wiem ze smiensznie male akwarium) bym kupil i kombinowal jak zamontowac
Dokładnie takie neonki moze i pare zostalo by zjedzone przez palety, ale w 30szt. daly b rade

z tym ze dodaj wiecej roslinek
kolcubuch - 31.12.2009
HELL BOY napisał(a):z tym ze dodaj wiecej roslinek 
Nie
Co do tej ławicy to nie wiem czy zamiast neonków czegoś ciekawszego tam nie włożę. Neony są strasznie nudne i bez sensu będą odwracać uwagę od palet a np para ramirezek z ikrą będzie ciekawa.