Akwarystyka - Forum akwarystyczne AkwaŚwiat
Sposoby walki z ślimakami - Wersja do druku

+- Akwarystyka - Forum akwarystyczne AkwaŚwiat (http://www.akwaswiat.net)
+-- Forum: Akwarium (http://www.akwaswiat.net/forumdisplay.php?fid=3)
+--- Forum: Krewetki w akwarium (http://www.akwaswiat.net/forumdisplay.php?fid=48)
+--- Temat: Sposoby walki z ślimakami (/showthread.php?tid=13931)

RE: SPOSOBY WALKI ZE ŚLIMAKAMI - klosek - 02.11.2012

młode helenki i mechaniczne usuwanie to będzie najlepszy sposób

RE: SPOSOBY WALKI ZE ŚLIMAKAMI - rafal_z_2010 - 12.11.2012

A jak działa wrzątek na ślimaki?
Muszę wyczyścić filtr , bo sporo ich tam jest.
Czy wrzątek zabije jajka ślimaków?

RE: SPOSOBY WALKI ZE ŚLIMAKAMI - mkania40 - 12.11.2012

u mnie sprawę załatwiają helenki mam ich 5 szt na 240l baniak a pan w sklepie stwierdził że jak helenka się rozmnoży to odkupi kazdą ilość. Muszę poczytać o tym skutecznym ślimaczku. Z tego co wiem to jest skuteczna tylko na malutkie ślimaczki takie które trudno zauważyć. Ja mogę stwierdzić że widziałem kilka sztuk malutkich a odkąd wpuściłem helenki problem zniknął. No i cena mnie zaskoczyła 1 szt- 3 pln.

RE: SPOSOBY WALKI ZE ŚLIMAKAMI - klosek - 12.11.2012

NIe do końca się zgodzę ja mam w 50 l i teżprzez jakieś 2 tyg widziałem zatoczaki i to tyle kiedy ich brakło helenka atakuje dorosłe świderki większe lub równe jej wielkości. Świderki się rozmnażają a ona je ogranicza pełna symbioza

Klosek dokładnie jak piszesz że zaobserwowałeś to widocznie tak jest, ja dorosłych się nie dopatrzyłem tylko zobaczyłem kilka malutkich (widocznie przyniosłem z roślinkami) i od razu wpuściłem helenki i do tej pory nie widzę nawet malutkich. Ale to mnie nawet cieszy że helenki dobierają się nawet do dorosłych. Dodam jeszcze że helenki w poszukiwaniu malutkich zalążków ślimaków często zakopują się w dnie w poszukiwaniu tego ścierwa.

RE: SPOSOBY WALKI ZE ŚLIMAKAMI - klosek - 12.11.2012

jeżeli nie masz zatoczaków to kup świderki bo helenki mogą głodować

RE: SPOSOBY WALKI ZE ŚLIMAKAMI - krzysztof903 - 12.11.2012

(12.11.2012, 22:41)mkania40 napisał(a):  Klosek dokładnie jak piszesz że zaobserwowałeś to widocznie tak jest, ja dorosłych się nie dopatrzyłem tylko zobaczyłem kilka malutkich (widocznie przyniosłem z roślinkami) i od razu wpuściłem helenki i do tej pory nie widzę nawet malutkich. Ale to mnie nawet cieszy że helenki dobierają się nawet do dorosłych. Dodam jeszcze że helenki w poszukiwaniu malutkich zalążków ślimaków często zakopują się w dnie w poszukiwaniu tego ścierwa.

ścierwo? świderki nie należą do tej grupy, zapewniam Wink

wpuściłeś do świeżego akwarium, bez plagi, to działają, ale jak wpuścić do akwarium zarażonego rozdętkami, zatoczkami, gdzie mamy po 40 ślimaków na szybach, to zanim wytępią, to minie rok, lub musiałbyś kupić ich ze 100 Wink
Ponadto co z tego, ze małe pasożyty schrupią, jak rozmnażają się dorosłe, a tych mało kiedy zaatakują, jak maja co jeść.

tak czy śmak, zobaczyłem 2 milimetrowe, zapobiegłem i na razie nie mam i nie chcę mieć ich . Współczuję jeśli ktoś się poświęcił do tego stopnia żeby restart robić, ja kombinuję jak skonczyć baniak 240 l i co dosadzić ewentualnie. a jak zobaczyłbym plagę ślimaczków za miesiąc lub dwa to bym się załamał zupełnie.

RE: SPOSOBY WALKI ZE ŚLIMAKAMI - rafal_z_2010 - 13.11.2012

a jak wyczyścić filtr wewnętrzny z ślimaków, jaj? :/

RE: SPOSOBY WALKI ZE ŚLIMAKAMI - krzysztof903 - 13.11.2012

normalnie pod wodą gąbeczką Wink