Akwarystyka - Forum akwarystyczne AkwaŚwiat
RE: [200L BW] grobla, nowe zdjęcia str. 7 - Wersja do druku

+- Akwarystyka - Forum akwarystyczne AkwaŚwiat (http://www.akwaswiat.net)
+-- Forum: Akwarium (http://www.akwaswiat.net/forumdisplay.php?fid=3)
+--- Forum: Galeria (http://www.akwaswiat.net/forumdisplay.php?fid=6)
+---- Forum: Zdjęcia akwariów (http://www.akwaswiat.net/forumdisplay.php?fid=18)
+---- Temat: RE: [200L BW] grobla, nowe zdjęcia str. 7 (/showthread.php?tid=33786)

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13

RE: [200L BW] grobla - Dawid N - 11.10.2012

Apri, proszę się mnie nie czepiać, o neonkach wiem tyle, że pasują do BW i smakują wilkowi Wink
Dobra, może będę bardziej oryginalny teraz: jakieś większe Apisto 1+2/3 ?

RE: [200L BW] grobla - grobel - 12.10.2012

(11.10.2012, 23:22)Dawid N napisał(a):  Apri, proszę się mnie nie czepiać, o neonkach wiem tyle, że pasują do BW i smakują wilkowi Wink
Dobra, może będę bardziej oryginalny teraz: jakieś większe Apisto 1+2/3 ?

Myślałem wcześniej nad haremem Kakadu. Co innego polecasz? Coś oryginalnego a nie oklepanego.
Wczoraj wieczorem chyba z godz siedziałem i oglądałem otoski. Zaraz po kupieniu każdy pływał i stołował się gdzie chciał. Od wczoraj widzę jak zachowują się w stadzie. Wszystkie pływały razem, jak któraś została w tyle to szybko wracała do ławicy. Fajnie to wyglądało.

RE: [200L BW] grobla - Dawid N - 12.10.2012

Coś, mniej oklepanego? Ale że z Apisto?
Apistogramma acrensis
Apistogramma agassizii
Apistogramma alacrina
Apistogramma allpahuayo
Apistogramma amoena
Apistogramma angayuara
Apistogramma arua
Apistogramma atahualpa
Apistogramma baenschi
Apistogramma barlowi
Apistogramma bitaeniata
Apistogramma borellii
Apistogramma brevis
Apistogramma cacatuoides
Apistogramma caetei
Apistogramma caudomaculata
Apistogramma cinilabra
Apistogramma commbrae
Apistogramma cruzi
Apistogramma diplotaenia
Apistogramma elizabethae
Apistogramma eremnopyge
Apistogramma erythrura
Apistogramma eunotus
Apistogramma flabellicauda
Apistogramma geisleri
Apistogramma gephyra
Apistogramma gibbiceps
Apistogramma gossei
Apistogramma guttata
Apistogramma hippolytae
Apistogramma hoignei
Apistogramma hongsloi
Apistogramma huascar
Apistogramma inconspicua
Apistogramma iniridae
Apistogramma inornata
Apistogramma intermedia
Apistogramma juruensis
Apistogramma lineata
Apistogramma linkei
Apistogramma luelingi
Apistogramma macmasteri
Apistogramma martini
Apistogramma megaptera
Apistogramma meinkeni
Apistogramma mendezi
Apistogramma minima
Apistogramma moae
Apistogramma nijsseni
Apistogramma norberti
Apistogramma nororientalis
Apistogramma ortmanni
Apistogramma panduro
Apistogramma pantalone
Apistogramma paucisquamis
Apistogramma payaminonis
Apistogramma pedunculata
Apistogramma personata
Apistogramma pertensis
Apistogramma piaroa
Apistogramma piauiensis
Apistogramma playayacu
Apistogramma pleurotaenia
Apistogramma pulchra
Apistogramma regani
Apistogramma resticulosa
Apistogramma rositae
Apistogramma rubrolineata
Apistogramma rupununi
Apistogramma salpinction
Apistogramma similis
Apistogramma staecki
Apistogramma steindachneri
Apistogramma taeniata
Apistogramma trifasciata
Apistogramma tucurui
Apistogramma uaupesi
Apistogramma urteagai
Apistogramma velifera
Apistogramma viejita
Apistogramma wapisana

To tyle, a na poważnie, jeśli chcesz coś wybrać oryginalnego do baniaka, zapytaj na forum miłośników cichlidae Wink Tam też możesz coś kupić ciekawego na targowisku.

Mi się podobają A. agassizii orange, może mało wyszukane ale fajne.

RE: [200L BW] grobla - apri cort - 12.10.2012

Dawid chyba napadłeś stronę www.apisto.pl Wink Ja też uwielbiam Agassizy orange.

RE: [200L BW] grobla, nowe zdjęcia str. 6 - grobel - 12.10.2012

Witam
Wrzucę kilka nowych fotek mieszkańców i całego akwarium po zrobieniu herbatki sposobem Wiśni. Dało to bardzo ładne, bursztynowe zabarwienie i lekkie zmętnienie wody. Do dużego słoja wrzuciłem 25 szyszek i zalałem litrem wrzątku, owinąłem kocem i po 12 godz wlałem na cztery raty z godz przerwami.
Na zdjęciach nie wygląda to tak jak jest w rzeczywistości ale to jest właśnie efekt, który chciałem osiągnąć.

[attachment=19539] [attachment=19540] [attachment=19541] [attachment=19542] [attachment=19543] [attachment=19544]

RE: RE: [200L BW] grobla, nowe zdjęcia str. 6 - Dawid N - 13.10.2012

Ja Cię grobel zdołuję, ale herbatka mija z czasem i im silniejsze oświetlenie tym prędzej Wink Pomyśl o jakichś pistiach, Wtedy i herbatka się dłużej utrzyma i osiągniesz ciekawą ciemnicę w zbiorniku Wink
Jak nie chcesz ciągle wydawać na szyszki i parzyć ich to możesz też pomyśleć o armatce torfowej, daje przyzwoity efekt, ale podstawą jest to, że za każdym razem jak jej będziesz używał to torf w niej musi być suchy jak wiór. Jak chcesz mieć fajny syfek na dnia, taki naturalny to zapodaj troszkę mokrego torfu do zbiornika, po czasie opadnie i będzie ekstra.

RE: [200L BW] grobla, nowe zdjęcia str. 6 - grobel - 13.10.2012

(13.10.2012, 00:53)Dawid N napisał(a):  Ja Cię grobel zdołuję, ale herbatka mija z czasem i im silniejsze oświetlenie tym prędzej Wink Pomyśl o jakichś pistiach, Wtedy i herbatka się dłużej utrzyma i osiągniesz ciekawą ciemnicę w zbiorniku Wink
Jak nie chcesz ciągle wydawać na szyszki i parzyć ich to możesz też pomyśleć o armatce torfowej, daje przyzwoity efekt, ale podstawą jest to, że za każdym razem jak jej będziesz używał to torf w niej musi być suchy jak wiór. Jak chcesz mieć fajny syfek na dnia, taki naturalny to zapodaj troszkę mokrego torfu do zbiornika, po czasie opadnie i będzie ekstra.

Pistię lub limnobium będę zamawiał z kilka dni. Były w planie od początku. Szyszek nie kupuję tylko zbieram kawałek od domu, na razie mam spory zapas. O armatce czytałem tylko nie wiedziałem jaki da efekt. Na pewno sprawdzę, dzięki.

RE: [200L BW] grobla, nowe zdjęcia str. 6 - grobel - 24.10.2012

Witam po małej nieobecności.
W akwarium niewielkie zmiany- doszła pistia, która fajnie przysłoniła światło i ładnie cieniuje dno. Za kilka dni wrzucam sporo korzeni olchy czarnej, na razie moczą się.

[attachment=19669][attachment=19670][attachment=19671]
[attachment=19672][attachment=19673]

Co do zdjęć to tragedia. Mam aparat kompaktowy i próbowałem już na wszystkich możliwych ustawieniach ale zdjęcia są słabej jakości. Myślałem, że pistia przysłoni świetlówkę ale daje tylko zieloną poświatę. Dzisiaj podmieniałem wodę i zrobiłem herbatkę z szyszek, kolor jest naprawdę świetny, woda lekko zmętniona ale nie mogę tego uchwycić na fotkach.

Dawid N- rzeczywiście po kilku dniach od mocnego zabarwienia woda prawie bez koloru. Teraz przysłonią rośliny i liczę na troszeczke dłuższy efekt.

RE: RE: [200L BW] grobla, nowe zdjęcia str. 6 - bartosz - 24.10.2012

(24.10.2012, 16:56)grobel napisał(a):  Witam po małej nieobecności.
W akwarium niewielkie zmiany- doszła pistia, która fajnie przysłoniła światło i ładnie cieniuje dno. Za kilka dni wrzucam sporo korzeni olchy czarnej, na razie moczą się.

Co do zdjęć to tragedia. Mam aparat kompaktowy i próbowałem już na wszystkich możliwych ustawieniach ale zdjęcia są słabej jakości. Myślałem, że pistia przysłoni świetlówkę ale daje tylko zieloną poświatę. Dzisiaj podmieniałem wodę i zrobiłem herbatkę z szyszek, kolor jest naprawdę świetny, woda lekko zmętniona ale nie mogę tego uchwycić na fotkach.

Dawid N- rzeczywiście po kilku dniach od mocnego zabarwienia woda prawie bez koloru. Teraz przysłonią rośliny i liczę na troszeczke dłuższy efekt.
Witaj jeśli moge coś zaproponować Smile jak dla mnie zbiorniczek pusty te korzonki z prawej jesli możesz dosuń bardziej do prawej strony do rogu zaś z lewej strony wsadz galęzie niech przebijaja tafle wody a i doloz więcej liści i moze jakies lezace korzenie po lewej stronie(takie plaskie)pod galeziami bylo by super i bedzie czad zerknij na foto ktore dodalem moze cos ci sie spodoba ,niechce nic ci nażucać wiec nie odbierz mnie żle

RE: [200L BW] grobla, nowe zdjęcia str. 6 - grobel - 24.10.2012

[/quote]
Witaj jeśli moge coś zaproponować Smile jak dla mnie zbiorniczek pusty te korzonki z prawej jesli możesz dosuń bardziej do prawej strony do rogu zaś z lewej strony wsadz galęzie niech przebijaja tafle wody a i doloz więcej liści i moze jakies lezace korzenie po lewej stronie(takie plaskie)pod galeziami bylo by super i bedzie czad zerknij na foto ktore dodalem moze cos ci sie spodoba ,niechce nic ci nażucać wiec nie odbierz mnie żle
[/quote]

Hehe właśnie niedawno oglądałem Twój filmik na YT i spodobała mi się aranżacja. Co do przesuwania mam sporo nowych korzeni olchy czarnej i niedługo dostanę trochę gałęzi wierzby mandżurskiej także wtedy będę kombinował ale dzięki za radę. W weekend dodam fotki z nowymi korzeniami.