RE: Filtry opinie, zalety i wady. -
maksior - 24.10.2010
Cześć . Na początku się przywitam bo jestem na tym forum nowy.A teraz dorzucę się do wątku . Co do Teta Tec fajnie cieknie jak nie cieknie to i tak będzie ciekł, mialem wlożyłem kupę kasy w naprawy i wywaliłem . JBL e 700 wirniki padają ale to nie problem jak zaczyna buczeć nie kupujemy nowego tylko śmigielko kleimy kropelką na stałę i nastaje cisza a filtr pracuje jeszcze dlugo i cicho. Obecnie mam Jbl 250 i jestem zadowolony na 100% w dodatku że jest cichy to jeszcze ma zasadę przeplywu wody jak Eheimy 2224 2226 dzięki czemu woda jest naprawdę czyściutka . Filterek nie jest młody ale dziala lepiej niż e 700 Jbl . Kidyś miałem Eheima 2213 byl spoko tylko źle się odpowietrzał ale był OK.
victus - 24.10.2010
Ja mogę polecić Fluvale, osobiście posiadam 204 od roku mniej więcej, kupiłem używkę i totalnie żadnych problemów, jedynie wąż w oryginale trochę za krótki. Kolejny filtr jaki mogę polecić to AquaEl Unimax 700, posiadam go na razie od ~50dni ale też bez zarzutu. Cichutki jak na takiego smoka, w nocy przykładając ucho do głowicy trzeba się mocno wsłuchać by go usłyszeć. Węże w zestawie długie do docięcia wg potrzeb. Solidne plastiki, dużo kształtek i przedłużek. Filtr wydajny.
gnysiu - 07.12.2010
Obecnie używam Fluval'a 404 i jestem zadowolony. Jedyny problem, to "grzechotanie" podczas pracy - po4 latach. Teraz przymierzam się do Fluval'a G6 - to jest kolos, opinie na forach bardzo dobre, niedługo będę mógł coś od siebie dodać.
RuLeZz - 07.12.2010
(07.12.2010, 02:39)gnysiu napisał(a): Obecnie używam Fluval'a 404 i jestem zadowolony. Jedyny problem, to "grzechotanie" podczas pracy - po4 latach. Teraz przymierzam się do Fluval'a G6 - to jest kolos, opinie na forach bardzo dobre, niedługo będę mógł coś od siebie dodać.
Też miałem ten problem, bo nie chciał mi się zalać, potem problem znikł i działa bez problemu.
maksiu85, jeżeli ma być 1 filtr to fluval 305/405, zależnie od obsady.
greg3or - 07.12.2010
Podstawowa różnica to wydajność w fluvalu jest znacznie lepsza 1000/h do 700/h na pewno fluval powinien lepiej sobie poradzić zwłaszcza jak zbiornik zarośnie roślinnością i ruch będzie ograniczany. Jak bym miał wydać na filtr 230 zł i potem dokupić wewnętrzny za powiedzmy 60-80 bo ten nie będzie wyrabiał to chyba szkoda marnować kasy.
mikczuk95 - 07.12.2010
Ja polecam filtry firmy Atman. Mam ich 3. Dwa z nich to te pospolite "zieloniaki", które nie wyglądają najlepiej, ale działają niezawodnie, lecz niestety mają oczo**bny kolor i mało atrakcyjny wygląd. Trzeci to już filtr pokrywowy a to całkiem inna historia...
Z tego co wiem oferta Atmana na filtr zewnętrzne też jest co najmniej godna uwagi...
zeglarz1981 - 07.12.2010
Ja Atamana ma głowice cyrkulacyjne AT-203. Jak na swoje 2000L/h dosyć ciche i przez ponad 2 Lata nie mogę narzekać na nie.
5pirit - 09.12.2010
Mam pytanko jak wygląda sprawa z głośnością filtrów JBL E900 oraz Tetra EX700. Wybór padł na te dwa filtry, przy czym mogę zakupić tylko jeden. Proszę o porady ludzi którzy mieli kontakt z oba filtrami.
Patrykolo14 - 10.12.2010
(09.12.2010, 23:59)5pirit napisał(a): Mam pytanko jak wygląda sprawa z głośnością filtrów JBL E900 oraz Tetra EX700. Wybór padł na te dwa filtry, przy czym mogę zakupić tylko jeden. Proszę o porady ludzi którzy mieli kontakt z oba filtrami.
Mam Tetre 700 i jest niesłyszalna.
Kejdi - 18.02.2011
Temat został wyczyszczony, proszę nie pytać w tym temacie o filtry polecane do konkretnych litraży.
W tym temacie oceniamy filtry (patrz post wyżej)