RE: [112l - ogólne] asz32 -
bezgatek - 20.12.2011
(20.12.2011, 23:07)asz32 napisał(a): HW taki tani i ponoć dobry? no wierzyć się nie chce, poza tym ja boję się, zalania mieszkania przez kubełek zewn. a słyszałam sporo opowieści o tym heh, ale pomyślę... jednak póki co (na pewno ok 2 miesięcy) pochodzi na tej nowej większej gąbce, na fula (teraz nie jest bo kocioł robi) z deszczownią, co myślicie o takim rozwiązaniu Panowie?
No nie ma jak kubelek, wszystkie inne rozwiazania sie chowaja.
A na zalanie mieszkania jest sposob. Robisz dziurke w rurce poboru wody 1cm pod powierzchnia wody i co najwyzej wyleje ci sie tylko i wylacznie ten 1cm i po sprawie. Proste, przyjemne i pozyteczne
Tyberiusz - 20.12.2011
(20.12.2011, 23:07)asz32 napisał(a): cześć Tyberiuszu
HW taki tani i ponoć dobry? no wierzyć się nie chce, poza tym ja boję się, zalania mieszkania przez kubełek zewn. a słyszałam sporo opowieści o tym heh, ale pomyślę... jednak póki co (na pewno ok 2 miesięcy) pochodzi na tej nowej większej gąbce, na fula (teraz nie jest bo kocioł robi) z deszczownią, co myślicie o takim rozwiązaniu Panowie?
Aniu, witaj
Co do HW to w tym temacie można poczytać o zadowolonych użytkownikach tego filtra
http://www.akwaswiat.net/filtr-do-112-t-5944-13.html#pid270185
Kubełki są znacznie lepszymi i nie masz się co obawiać
Idąc ulicą też może się coś wydarzyć, ale jednak idziesz
zbeeru - 21.12.2011
Witam
Ja też właśnie będę bujał nowy zbiorniczek, pozostała kwestia doboru oświetlenia... A twój zbiorniczek mi się prawie podoba. Jeszcze nie wiem co jest nie tak bo się nie znam

ale niebawem mam nadzieję że się poznam. Co do kubełka to mam minikani w moim ow 50x20x20 i nic się nie dzieje od pół roku. Tylko raz otworzyłem z czystej ciekawości, zupełnie niepotrzebnie bo syfu prawie nie było. Kubły rules !
TosiaiTymek - 21.12.2011
Kubełek, Kubelek i jesczeraz kubełek. Jesteś Strzelcem . Strzelaj w drugą połówkę , i pokazuj mu drogę do sklepu z filtrami zewnetrznymi. Jak kocha to kupi, święta tuż tuż , niech zasuwa ino mig. Akwarium coraz ładniejsze , co do górek z tyłu rybki i tak je wyprostują .
asz32 - 22.12.2011
(21.12.2011, 11:30)TosiaiTymek napisał(a): Kubełek, Kubelek i jesczeraz kubełek. Jesteś Strzelcem . Strzelaj w drugą połówkę , i pokazuj mu drogę do sklepu z filtrami zewnetrznymi. Jak kocha to kupi, święta tuż tuż , niech zasuwa ino mig. Akwarium coraz ładniejsze , co do górek z tyłu rybki i tak je wyprostują .
hej wszystkim

kupiłam póki co większą gąbkę i deszczownię i... woda się już klaruje, ale mam efekt deszczu roślin, spójrzcie sami [attachment=17446]
czy te roślinki, które powinny pływać przy tafli nie denerwują rybek? żeby to zmienić musiałabym roślinki wywalić a szkoda ich, co o tym myślicie?
Piotrek1234 - 22.12.2011
Rzęsa denerwuje rybki ? Bez przesady

Tylko pamiętaj żeby ją regularnie trochę usuwać(np. co 2 tygodnie), bo ona rośnie bardzo, bardzo szybko i może ograniczać światło innym roślinkom
asz32 - 22.12.2011
(22.12.2011, 20:23)Piotrek1234 napisał(a): Rzęsa denerwuje rybki ? Bez przesady
Tylko pamiętaj żeby ją regularnie trochę usuwać(np. co 2 tygodnie), bo ona rośnie bardzo, bardzo szybko i może ograniczać światło innym roślinkom 
fakt rośnie baaardzo szybko

, właśnie usunęłam jej ok 70%, ale i tak jakaś część pływa zamiast przy tafli to pod deszczownię i od niej pod wodę przez cały środek akwa i tak non stop... Czyli taki "deszcz" z roślinek nie jest niczym złym i mało estetycznym? Dodam, że część rzęsy przyczepiła się takimi "kupkami" w różnych miejscach korzenia

Pozdrawiam
mcda-p - 22.12.2011
Hehe no czegoś takiego jeszcze nie widziałam
asz32 - 22.12.2011
(22.12.2011, 22:28)mcda-p napisał(a): Hehe no czegoś takiego jeszcze nie widziałam 
a coś więcej? podoba się czy nie?

rozumiem, że piszesz o deszczu roślin
DuH - 22.12.2011
Deszcz roślin trochę dziwnie wygląda, jak fusy w herbacie

mi się nie podoba. Ustaw inaczej deszczownie lub zrezygnuj z i tak nie atrakcyjnej rośliny pływającej

Podoba mi się to akwarium i oczyma wyobraźni widzę je mocno zarośnięte i zielone