RE: Rozmnażanie SKALARÓW -
miki - 03.07.2012
Małe mają ogromne czarne oczy ale jeszcze nie pływają.
A czy to normalne zjawisko jak skalary przenoszą jajeczka w otworze gębowym w inne miejsce? Bo u mnie tak było, myślałam, że je zjadają, a one je przeniosły w inne miejsce.
Saletra - 04.07.2012
Zapewne już się wykluły, a ty myślisz że to ikra- podpowiem ci ,że jak narybek już się rusza,ale nie pływa to już się wykluł, tylko trzeba poczekać pare dni aż nauczy się pływać- bowiem wchłania woreczek żółciowy, a dopóki nie pływa to nie byj taka hop do przodu bo skalary właśnie w tym okresie najczęściej zjadają narybek.
Norbert - 04.07.2012
Zobacz co skalary zrobiły u mnie dzisiaj nad ranem i to na środku zbiornika tym razem na liściu Anubiasa

[attachment=18950][attachment=18951]
Saletra - 05.07.2012
Hmm ,szalu nie ma, ale akwarium to to ty masz piękne ziom
miki - 05.07.2012
O gratuluję!

Śmiać mi się chce z dorosłych skalarów bo są chyba nadopiekuńczy...Małe już odrywają się od muszli nie mal cały czas, a te duże pływają jak szalone łapią je do buzi i przenoszą z powrotem na miejsce. Nie wydaję mi się, żeby mogły je zjeść na tym etapie, za bardzo o nie dbają, ale wszystko jest możliwe. Artemia w słoiku od wczorajszego wieczoru ciekawe czy coś nam z tego wyjdzie...
Saletra - 05.07.2012
To normalne u pielęgnic że tak robią , prawie każda pielęgnica zachowuje się tak samo, i donży do jednego-żeby wychować potomstwo, jak maluchy będą miały ok. 3-4tygodnie, odłów je i czekaj na kolejne tarło
miki - 05.07.2012
Daliśmy troszkę artemi do małych, ale chyba jej nie zjadły, małe skalarki jak się odczepiają od muszli to duże skalary od razu je łapią i odstawiają na miejsce. Już sama nie wiem czy one chcą zacząć pływać czy po prostu tylko niechcący się odklejają.
Boże jakie to trudne zrozumieć co tam się dzieje w tym akwarium...
Norbert - 06.07.2012
(05.07.2012, 19:48)Saletra napisał(a): Hmm ,szalu nie ma, ale akwarium to to ty masz piękne ziom 
Że niby to do mnie?
Saletra - 06.07.2012
No a do kogo?
Norbert - 06.07.2012
(06.07.2012, 19:44)Saletra napisał(a): No a do kogo?
Pięknym to ja bym go nie nazwał. Co prawda kilku osobom się podoba ale na galerię raczej się nie nadaje. Jednak mimo wszystko - dziękuję. A co do samych skalarów to ponieważ nie nastawiam się na hodowlę tylko na relaks przy zbiorniku więc dzisiaj ikra zniknęła z liścia. No cóż, tak to bywa że ikra skalarów jest pożywieniem dla otosków i kirysków. Za około 2 tygodnie będzie następne tarło, jak zwykle.
''.... ziom'' - ?